Translate

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

ΚΑΚΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ

O Πλούταρχος, στο σύγγραμμα του "Διάλογο για τον έρωτα (Ερωτικός)", μας δίνει μια εικόνα για τους κακούς συζύγους η οποία είναι από ότι φαίνεται, δυστυχώς, διαχρονική.
Λέει λοιπόν:"Από αυτούς τους ανθρώπους, άλλοι αποκτούν γυναίκες δυστυχισμένες για το δέλεαρ μιας μικρής περιουσίας, τις ρίχνουν με τα χρήματα τους στις φροντίδες του νοικοκυριού και στους βρώμικους λογαριασμούς και, σε όλη την διάρκεια της ζωής τους, μαλώνουν μαζί τους, τις κρατούν σαν υπηρέτριες.
Και άλλοι, που επιθυμούν περισσότερο να αποκτήσουν παιδιά παρά γυναίκα, κάνουν ότι το αρσενικό τζιτζίκι, που αποθηκεύει τον σπόρο του πάνω σε ένα κρεμμύδι ή σε ένα άλλο λαχανικό.
Γονιμοποιούν με μεγάλη βιασύνη την πρώτη που θα έρθει, δράττουν τον καρπό της, και, έκτοτε, λένε αντίο στον γάμο ή ακόμα, αν τον αφήνουν να υπάρχει, δεν τους απασχολεί καθόλου, και δεν ανησυχούν πως πρέπει να αγαπούν και να αγαπιούνται.
Ο άντρας όμως που μειώνει και ταπεινώνει την γυναίκα του, μοιάζουν με αυτούς που κουρεύουν τις φοράδες τους και ύστερα τις πηγαίνουν στην λίμνη ή στο ποτάμι.
Όταν το καημένο το ζωντανό δει μέσα στο νερό την εικόνα του, πόσο άσχημο και άχαρο κατάντησε, λένε πως χάνει την αυτοπεποίθηση του και αφήνει να το καβαλήσουν γαϊδούρια.".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου