Translate

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΥΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η μελέτη της ιστορίας μπορεί να γίνει επώδυνη όταν διαπιστώνεται πως στα κρυφά σημεία βρίσκονται αλήθειες που δεν θα έπρεπε ίσως να έχουν συμβεί. Όμως η μελέτη της είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθούν τα λάθη.
Αν πάσχει από κάτι το ελληνικό έθνος είναι από την έλλειψη γνώσης της ιστορίας του. Από την πλήρη αδιαφορία.
Για αυτό ωσάν άλλοι Σίσυφοι ζούμε και ξαναζούμε και ξαναζούμε την ίδια μέρα εδώ και αιώνες. Κουβαλάμε τον βράχο της αμάθειας μας βρίζοντας θεούς και ανθρώπους για την κατάντια μας.
Κάποτε λοιπόν στον τόπο ετούτο του φωτός και του πνεύματος κάηκαν βιβλία.
Ας δούμε πώς μαθαίνοντας για την περίπτωση του Πρωταγόρα.Ο Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης ήταν αρχαίος Έλληνας σοφιστής και διδάσκαλος. Υπήρξε ο ιδρυτής της σοφιστικής κίνησης και ένας από τους κορυφαίους σοφιστές στην παγκόσμια φιλοσοφική ιστορία.
Θεωρείται επίσης ο πρώτος αγνωστικιστής, όπως προκύπτει από τις θέσεις που εκφράζει στο έργο του Περί Θεών. Από το Περί θεών, σώζεται μόνο ένα απόσπασμα:
«Περὶ μὲν θεῶν οὐκ ἔχω εἰδέναι, οὔθ' ὡς εἰσὶν οὔθ' ὡς οὐκ εἰσὶν οὔθ' ὁποῖοί τινες ἰδέαν· πολλὰ γὰρ τὰ κωλύοντα εἰδέναι, ἥ τ' ἀδηλότης καὶ βραχὺς ὤν ὁ βίος τοῦ ἀνθρώπου».
«Για τους θεούς, δεν μπορώ να ξέρω ούτε αν υπάρχουν ούτε αν δεν υπάρχουν ούτε ποια είναι η μορφή τους. Γιατί πολλά πράγματα εμποδίζουν τη γνώση: το γεγονός ότι πολλά πράγματα είναι άδηλα και δεν φαίνονται και η συντομία της ανθρώπινης ζωής».
Αντιμετώπισε με κριτικό πνεύμα την ύπαρξη του Θεού θεωρώντας ότι εμπόδιο για τη γνώση του είναι «η αδηλότητα των θεών και η βραχύτητα του ανθρωπίνου βίου». Οι απόψεις του, όπως και αυτές του Σωκράτη, σκανδάλισαν τους Αθηναίους και κατηγορήθηκε από τον Πυθόδωρο για αθεΐα.
Για αυτήν ακριβώς την αρχική φράση του βιβλίου του οι Αθηναίοι τον έδιωξαν από την πόλη τους και στη συνέχεια έκαψαν τα βιβλία του στην αγορά, αφού έβγαλαν κήρυκα και τα συγκέντρωσαν ένα-ένα από αυτούς που τα είχαν.
Η αθηναϊκή Δημοκρατία καταδίκασε τον Πρωταγόρα επί αθεΐα και όλα τα βιβλία του κάηκαν στην αγορά.
Ο ίδιος προσπάθησε να διαφύγει στη Σικελία αλλά πνίγηκε όταν το πλοίο που τον μετέφερε ναυάγησε.
Η πυρά αυτή θεωρείται η αρχαιότερη καταγραμμένη περίπτωση επίσημης καύσης βιβλίων και θα μπορούσε να αποτελεί πρόδρομο των καύσεων κατά της ελευθερίας του πνεύματος και της συνείδησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου