Translate

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ακόμη ένας Αρχαίος Θρακικός τάφος στην Βουλγαρία

Έναν ανέπαφο αρχαίο Θρακικό τάφο, ο οποίος δεν καταστράφηκε από αρχαιοκάπηλους ανακαλύφθηκε από ομάδα Βουλγάρων αρχαιολόγων στην πόλη Οπάκα της ΒΑ Βουλγαρίας.
Ο τάφος του Θράκα αξιωματούχου χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε από την ομάδα του αρχαιολόγου Nikola Rusev από το Ιστορικό Μουσείο της πόλης του Πόποβο.

Ο τάφος αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος αρχαίων Θρακικών τύμβων. Σύμφωνα με τους ιστορικούς πρόκειται για την ανακάλυψη μίας από τις τελευταίες ταφές της αρχαίας Θράκης. Πιστεύεται ότι δύο συγκεκριμένες τοποθεσίες της αρχαίας Θράκης αποτελούν το επίκεντρο των τελετουργικών κηδειών των Θρακών...


Μία από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις στον θρακικό αυτό τάφο είναι έξι φύλα χρυσού, που αποτελούν τμήμα ενός χρυσού στεφανιού (εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε και το εύρημα του χρυσού στεφανιού στην λάρνακα του βασιλικού μακεδονικού τάφου στην Βεργίνα, όπως και περιπτώσεις στην ευρύτερη Μακεδονία που έχουν βρεθεί, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από την παρουσία 12 χρυσώνα στεφανιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην αντίστοιχη έκθεση) μαζί με άλλες χρυσές και χάλκινες διακοσμήσεις, κεραμικά καθώς επίσης γυάλινα και χάλκινα διακοσμητικά αγγεία. Άλλο ένα μοναδικό εύρημα είναι ένα ανθρωπόμορφο μυροδοχείο που χρησιμοποιούταν για την αποθήκευση λιβανιού ή αρώματος και είχε συχνά την μορφή μιας τερατόμορφης φιγούρας.    

«Αυτά τα αντικείμενα κατασκευάζονταν συνήθως εκτός της περιοχής της σημερινής Βουλγαρίας. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πρόκειται για πολυτελή αγαθά της εποχής.» τονίζει ο αρχαιολόγος Nikola Rusev.

Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες Θρακικοί τύμβοι στη Βουλγαρία αποτελούν μνημεία σημαντικής αξίας καθώς είναι σπάνιο να ανακαλυφθεί τάφος στην περιοχή που να μην έχει συληθεί. Οι τυμβωρύχοι συνήθως έχουν προλάβει και εντοπίζουν τους τάφους πριν από τους αρχαιολόγους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου