Translate

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Επισκέψιμη η Αρχαία Πέργη της Μικράς Ασίας

 
Ανοίγει για τους επισκέπτες - επιτέλους - ο αρχαιολογικός χώρος της Πέργης, πρωτεύουσας της Παμφυλίας στη Μικρά Ασία (στην νότια επαρχία της Αττάλειας σήμερα), που υπήρξε στην αρχαιότητα μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ανατολής...

Την είδηση έδωσε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού αναφέροντας μεταξύ άλλων και το μεγάλο αρχαιολογικό έργο που έχει επιτευχθεί στην αρχαία ελληνική πόλη, στην οποία ωστόσο οι ανασκαφές γίνονται εδώ και 65 χρόνια (πρόκειται για την μακροβιότερη ανασκαφή στην Τουρκία) έχοντας αποκαλύψει ως τώρα μόνον το 20-25% των αρχαίων.

Ομάδα επτά αρχαιολόγων, τριών ειδικών για τις αναστηλώσεις και 39 εργατών απασχολούνται αυτή τη στιγμή στην Πέργη με τελευταία ευρήματα ψηφιδωτά και έναν δρόμο της αρχαίας πόλης. Αποκαλύφθηκαν όμως επίσης δύο από τα κύρια γλυπτά του Νυμφαίου καθώς και οκτώ ακόμη αγάλματα θεοτήτων, μία επιγραφή, μία πηγή και δύο γλυπτά (θεού και Ερωτα). Σύμφωνα με την ανακοίνωση μάλιστα, πέρισι και φέτος οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως περισσότερα από 200 (!) γλυπτά, τα οποία βρίσκονται στο Μουσείο της Αττάλειας.

Ως σήμερα εξάλλου έχουν αποκαλυφθεί οι πύλες της πόλης, η αρχαία αγορά, δρόμοι,τρεις κρήνες, αγωγοί ύδατος και ορισμένα τμήματα των οικιών ενώ τα τείχη της ακρόπολης ξεχώριζαν ανέκαθεν στην περιοχή, όπως και η πύλη του θριάμβου, το αρχαίο θέατρο κ.α. Οπως πιστεύεται άλλωστε η Πέργη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια γλυπτικής στην αρχαιότητα.

Η πόλη είχε κτισθεί στις όχθες του ποταμού Κέστρου που στην αρχαιότητα ήταν πλωτός ενώ προστάτης της ήταν η Αρτεμης Περγαία της οποίας ο σπουδαίος ναός βρισκόταν έξω από την πόλη, προς τιμή της μάλιστα γίνονταν ετήσιες εορτές.

Στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της είχε καταληφθεί από τους Πέρσες για να παραδοθεί αργότερα στον Μέγα Αλέξανδρο και να την διοικήσουν μετά το θάνατό του οι Σελευκίδες, στη συνέχεια οι Ρωμαίοι και μετά οι Βυζαντινοί. 
 
πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου