Translate

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Στους Φιλίππους το αρχαιότερο οινοποιείο της Ευρώπης.


Η πιο παλιά ένδειξη παραγωγής κρασιού βρίσκεται στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας, μία από τις καλύτερα τεκμηριωμένες θέσεις των Βαλκανίων για τις περιόδους από την Αρχαιότερη Νεολιθική (γύρω στο 6400 - 6200 π.Χ.) ως την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (12ος αιώνας π.Χ.), περίπου δύο χιλιόμετρα ανατολικά από την αρχαία πόλη των Φιλίππων...


Τα οικιστικά κατάλοιπα είναι άφθονα και η κατάσταση διατήρησής τους σπάνια. Σε ένα από τα κτίσματα που ανασκάπτεται τώρα, τη λεγόμενη «οικία 1», που χρονολογείται με ακρίβεια στο δεύτερο μισό της 5ης χιλιετίας (4400-4200 π.Χ.), βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες πατημένων σταφυλιών, ένδειξη ότι φρέσκα σταφύλια είχαν πατηθεί για την εξαγωγή χυμού. 

Αρκετά αγγεία, ολόκληρα ή σε κομμάτια που έχουν βρεθεί κοντά τους περιείχαν αρχικά τα ίδια τα σταφύλια ή τον χυμό τους, εύρημα εντυπωσιακό και ασυνήθιστο. Η μελέτη για την εξακρίβωση του τρόπου εκμετάλλευσης της αμπέλου, μικροσκοπικές και χημικές αναλύσεις, γίνεται σε συνεργασία με την καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σουλτάνα - Μαρία Βαλαμώτη και χρηματοδοτείται από τη National Geographic Society. 

Έχουν επίσης προσδιοριστεί και άλλα είδη φυτών, όπως το ρόβι, το μονόκοκκο σιτάρι, καθώς και το λινάρι, που θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για το λάδι ή τις ίνες του. Τα είδη των σπόρων και οι ποσότητες που έχουν εντοπισθεί σημαίνουν ότι η καταστροφή του οικήματος αυτού συνέβη το φθινόπωρο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι σοδειές είχαν αποθηκευθεί για τον επερχόμενο χειμώνα. 

Στο Ντικιλί Τας γίνεται μία συστηματική ανασκαφή ελληνογαλλικής συνεργασίας, η οποία συνεχίζεται κατά περιόδους, από το 1961. Ο νέος κύκλος ερευνών άρχισε το 2008, με διευθύνοντες τους Pascal Darcque, Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, Δήμητρα Μαλαμίδου και Ζωή Τσιρτσώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου