Translate

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Γενέτειρα του Ασκληπιού η αρχαία Λακέρεια.


Γενέτειρα του Ασκληπιού η περιοχή της Αγιάς; Γενέτειρα του Θεού της Ιατρικής η αρχαία Λακέρεια, το Δώτιο Πεδίο; Κι όμως, αυτό υποστηρίχτηκε με επιχειρήματα σε ιστορική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Αγιά, άποψη που έρχεται πλήρως να ανατρέψει άλλες απόψεις για τον τόπο γέννησής του και ιδίως εκείνη που θέλει τον Ασκληπιό να έχει γεννηθεί στην αρχαία Τρίκκη, στην περιοχή, δηλαδή, της σημερινής πόλης των Τρικάλων...

Δημιουργός, μετά από επίπονη και ενδελεχή έρευνα δύο σχεδόν χρόνων, της νέας αυτής, αν μη τι άλλο εξόχως ενδιαφέρουσας, θέσης, είναι ο ερευνητής της ιστορίας της Αγιάς κ. Ιωάννης Μανίκας, ο οποίος, στην προχθεσινή ημερίδα στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίων Αντωνίων, εξέπληξε γι’ αυτήν τους παρευρεθέντες, τεκμηριώνοντάς τη με στοιχεία που προέρχονται από κείμενα του Ομήρου, του Ησιόδου, του Πινδάρου, του Φερεκίδη και άλλων που αναφέρονται στον Ασκληπιό. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα στοιχεία που περιοχές, όπως η Επίδαυρος, τα Τρίκαλα και η Μεσσηνία, χρησιμοποιούν προσπαθώντας να οικειοποιηθούν τον τίτλο της γενέτειρας αυτού του σημαντικού προσώπου της αρχαιότητας, αντικρούοντάς τα όμως ή συγκρίνοντάς τα υποβιβάζοντας την αξία τους σε σχέση μ’ αυτά της Αγιάς.

«Πιστεύω» τόνισε ο κ. Μανίκας «ότι ο Ασκληπιός γεννήθηκε στο Δώτιο Πεδίο, στη Λακέρεια, κοντά στον Άμυρο Ποταμό (που διασχίζει την Αγιά), από την Κορωνίδα, την κόρη του Φλεγύα και τον Απόλλωνα. Επειδή, όμως, μιλάμε για μύθο, που αναφέρεται στις διάφορες πηγές και όχι για αρχαιολογικά ευρήματα, η ερμηνεία του, σύμφωνα με τον Άγγλο μελετητή George Grote, είναι ζήτημα δόκησης και ορέξεως, και ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει ανάλογα. Έτσι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμιά πόλη να διεκδικήσει κάθε δικαίωμα, που πραγματικά όμως της αναλογεί και απορρέει από τα αναφερόμενα, να προβεί σε διάφορες ενέργειες. Όμως εμείς, έχουμε το πλήρες δικαίωμα και, ταυτόχρονα, τα ισχυρότερα επιχειρήματα έναντι των άλλων πόλεων, ώστε μετά από 2800 χρόνια να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να αναγνωρίσουμε την Αγιά ως γενέτειρα πόλη του Ασκληπιού και να προβληθεί έτσι η περιοχή μας ιστορικά και πολιτιστικά».

Κατόπιν, λοιπόν, αυτής της θέσης, των επιχειρημάτων, που τη στηρίζουν και αναλυτικά παρουσιάστηκαν, και ως συνέχεια της έκδοσης των πρακτικών της ημερίδας, ο κ. Μανίκας εισηγήθηκε την υποβολή των πρακτικών στον δήμαρχο Αγιάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη Δημοτική Κοινότητα Αγιάς, ώστε να προβούν στις ανάλογες ενέργειες για τη λήψη απόφασης αναγνώρισης – καθιέρωσης της Αγιάς ως πόλης γενέτειρας του Ασκληπιού, την τοποθέτηση σε κεντρικό σημείο της πόλης, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει, μαρμάρινης στήλης στην οποία να αναγράφεται ύμνος του Ομήρου προς τον Ασκληπιό που αναφέρεται στη γέννησή του από την Κορωνίδα στο Δώτιο Πεδίο, την ονομασία πλατείας της Αγιάς με το όνομα του Ασκληπιού και δρόμου με το όνομα της Κορωνίδας και, τέλος, την αποδοχή οποιασδήποτε άλλης πρότασης, που αφορά στον μύθο του Ασκληπιού και το Δώτιο Πεδίο, και θα βοηθήσει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Στην ημερίδα, της οποίας συντονιστής ήταν ο φιλόλογος Οδυσσέας Τσιντζιράκος, μίλησαν, επίσης, για την ιστορία και για τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς ο κ. Κώστας Σπανός, εκπαιδευτικός, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» και η κ. Νεκταρία Αλεξίου, αρχαιολόγος της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

πηγή: Ταχυδρόμος

1 σχόλιο:

  1. Μολονότι δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία το πού γεννήθηκε ο Ασκληπιός, τουλάχιστον γι μας που δεν είμαστε 'πατριώτες του', το να προβάλλεται μια ακόμα πρόταση για διερεύνηση είναι ανδιαφέρον και κυρίως παραγωγικό. ι σπουδαιότερες ανακαλύψεις ἐγιναν όταν έψαχναν για κάτι άλλο, από την Αμερική του Κολόμβου (που αναζητούσε την Ινδία) και το Βιάγκρα, που προτάθηκε αρχικά ως αντιφλεγνονώδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή