Translate

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η ασπίδα του Μακεδόνα βασιλιά Δημήτριου Α' σε ξένα χέρια!


Η ασπίδα του μακεδόνα βασιλιά Δημήτριου Α' δημοπρατήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον οίκο Christie's και κατέληξε σε έναν ιδιώτη, κάπου στον κόσμο. Ο ελληνικός παράγοντας πού ήταν για να μην χαθεί αυτή η κληρονομιά; Δεν εκτίμησε την αξία της ή δεν συνέφερε να αποτυπωθεί στην οπτική και νοητική διεργασία του Έλληνα η μαχητικότητα που προάγει η Ιστορία του; Οι λεπτομέρειες είναι οι εξής...

Η ασπίδα "έφτασε" στην εποχή μας, από την Ελληνιστική Περίοδο, με χρονολόγηση στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα πχ. Το χαρακτηριστικό της ήταν ότι σφυρηλατήθηκε από ένα μόνο φύλλο, διέθετε ένα κεντρικό Μακεδονικό αστέρι, με είκοσι τέσσερις ακτίνες περικυκλωμένη από μια επιγραφή την ανάγνωση: BA \ KS \ ki \ KL \ kE \ KW \ k \ KS \ k \ KD \ kHMHTPIOY, που μεταφράζεται «Από το βασιλιά Δημήτριο".  Ο Δημήτριος Α΄ ο Πολιορκητής (337 - 283 π.Χ.) ήταν ένας από τους Διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κεντρικό πρόσωπο κατά τους αιματηρούς πολέμους που ξέσπασαν γύρω από την επικράτηση στα εδάφη της ανατολικής Μεσογείου μετά το θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Ο Δημήτριος ήταν γιος του αξιωματικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αντιγόνου Α' του Μονοφθάλμου και της (πολύ μικρότερης του) Στρατονίκης, κόρης του επιφανούς Μακεδόνα Κoρράγου.
Σαρωτικός όταν πραγματοποιούσε επιθέσεις και εξαιρετικά ικανός στην κατασκευή πολιορκητικών μηχανών, ο Δημήτριος έμεινε στην ιστορία για τις εντυπωσιακού μεγέθους και φιλοδοξίας εκστρατείες που διεξήγαγε, για την σκανδαλώδη προσωπική του ζωή και για τη μοναδική του ικανότητα να αναγεννάτε από τις στάχτες του, γυρίζοντας την τύχη του σε κάθε καταστροφή που του επιφύλαξε ποτέ η Μοίρα, με εξαίρεση φυσικά την τελευταία. 

Αυτή η ασπίδα αρχικά είχε εσωτερικά εξαρτήματα, που του επιτρέπει να να φορεθεί με τέτοιο τρόπο που θα προστατεύει τον ώμο του πολεμιστή, και θα του επιτρέψει να κρατήσει σάρισα του (μακρύ δόρυ) και με τα δύο χέρια. Περιβαλλόταν από επτά ομόκεντρους καμάρες, το καθένα με επίκεντρο από οκτώ ακτίνες αστέρι, τρεις ομόκεντρες ζώνες κατά μήκος της άκρης 27 ½ ίντσες (69,8 εκατοστά διάμετρο.) και είχε κυρτή μορφή. Πουλήθηκε 131.000 ευρώ σε κάποιον ιδιώτη.

1 σχόλιο:

  1. Είναι η τυπική αργυρόχρωμη ασπίδα φαλαγγίτου από φάλαγγα Αργυράσπιδων. Η επιγραφή είναι που της δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία..! Αναφέρεται που πρωτοβρέθηκε; Αργυράσπιδες διέθεταν όσοι ελληνιστικοί βασιλείς διεκδικούσαν για τον οίκο τους, την παρακαταθήκη του Αλεξάνδρου του Μέγα, π.χ ο Λυσίμαχος, οι Πτολεμαίοι, οι Σελευκίδες και οι Αντιγονίδες!

    http://static.pblogs.gr/f/521078-Antigonos_Gonatas_mit_Phila.jpg
    η φώτο δείχνει εύρημα του 40 π.Χ., από την Πομπηία, και είναι αντίγραφο τοιχογραφίας, που απεικονίζει τον γιο του Δημητρίου Πολιορκητού, και εγγονό του Αντιγόνου του Μονοφθάλμου, Αντίγονο [B'] Γονατά (που θα ομαλοποιήσει το χάος στην Μακεδονία, εδραιώνοντας εκεί τον οίκο του, 276-239 π.Χ), με την μητέρα του, Φίλα, θυγατέρα του Αντιπάτρου. Αριστερότερα στην τοιχογραφία, εικονίζεται και ο κυνικός & επικούρειος φιλόσοφος Μενέδημος ο Ερετριεύς, διδάσκαλος του πιτσιρικά, ο οποίος πιτσιρικάς ακουμπά σε ασπίδα της φάλαγγας των Αργυράσπιδων (με την οποία θα κοσμεί και τα νομίσματά του αργότερα), ενώ φορά και καυσία!
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή