Translate

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Οινοχόη (460 πχ) που σχετίζονταν με την εορτή των Ανθεστηρίων


Οι οινοχόες συνήθως γεμίζονταν με κρασί και χρησιμοποιούνταν τόσο ως επιτραπέζια σκεύη στην καθημερινή ζωή όσο και κατά τη διάρκεια τελετουργιών.
Η συγκεκριμένη οινοχόη ανήκει στην ιδιαίτερη κατηγορία των "χοών" που σχετίζονταν με τα Ανθεστήρια, μια τριήμερη εορτή προς τιμήν του Διονύσου, που ελάμβανε χώρα στην Αθήνα στις αρχές κάθε άνοιξης...
Τη δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων (που ονομαζόταν επίσης "Χόες") γινόταν μεγάλος διαγωνισμός οινοποσίας στον οποίον συμμετείχαν ακόμη και μικρά παιδιά. Το ασυνήθιστο αυτό έθιμο στόχευε στο να εξασφαλιστεί η προστασία και η εύνοια του θεού για τα παιδιά που άφηναν τη νηπιακή ηλικία.

Ορισμένοι μικροσκοπικοί χόες δίδονταν ως δώρα στα παιδιά και συχνά εντοπίζονται ως κτερίσματα σε παιδικές ταφές. Συνήθως διακοσμούνταν με σκηνές σχετικές με το Διόνυσο ή με τη ζωή των παιδιών. Στο αγγείο της εικόνας εικονίζεται ένας γυμνός και φαλακρός Σιληνός που προσφέρει "στρεπτό" (είδος πλακούντος-γλυκίσματος) και "κέρας" (ρυτό) σε μικρό σατυρίσκο που κάθεται πάνω σε βράχο. Οι Σάτυροι και οι Σιληνοί ήταν οι συνήθεις ακόλουθοι του Διονύσου.

Η συγκεκριμένη τοποθετείται χρονικά στην Κλασική περίοδο και ειδικότερα στο 460 -450 πχ. Έχει ύψος 13 εκ., διάμετρο βάσης 6,8 εκ. και διάμετρο χείλους 6,9 εκ. Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου