Translate

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ερυθρόμορφος κρατήρας με την αρπαγή της Ευρώπης

Το θέμα που κοσμεί την κύρια όψη του εικονιζόμενου κρατήρα είναι η αρπαγή της Ευρώπης. Ο Δίας, γοητευμένος από την ομορφιά της Ευρώπης, κόρης του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα, μεταμορφώθηκε σε ολόλευκο ταύρο για να την πλησιάσει καθώς εκείνη μάζευε λουλούδια στην ακτή...

Η πριγκίπισσα, μαγεμένη από το πλάσμα αυτό, ανέβηκε στη ράχη του και ξαφνικά βρέθηκε να ίπταται πάνω από τη θάλασσα που, εδώ, υποδηλώνεται με την παρουσία ψαριών. Ο Ερμής προηγείται δείχνοντας στον ταύρο-Δία το δρόμο, ενώ ο Έρως, που ακολουθεί, φαίνεται να υποδηλώνει το πάθος που θα παρασύρει το θεό και τη θνητή στην ιερή τους ένωση, η οποία θα λάβει χώρα στη Γόρτυνα της Κρήτης, όπου θα προσγειωθεί το ζευγάρι.

Από την ερωτική συνεύρεση με το Δία, η Ευρώπη θα αποκτήσει τρία παιδιά, το Ραδάμανθυ, το Σαρπηδόνα και το Μίνωα. Στη δευτερεύουσα όψη του κρατήρα αποδίδεται συνομιλία τριών ιματιοφόρων νέων.
Ο συγκεκριμένος κρατήρας είναι της Κλασικής περιόδου και τοποθετείται χρονικά στο 380 πχ περίπου. Έχει ύψος 23,8 εκατοστά, διάμετρο βάσης 11 εκατοστά και διάμετρο χείλους 22 εκατοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου