Translate

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Πάλι απών το ελληνικό κράτος από υπερπαραγωγή για τους 300


Νέα αμερικάνικη παραγωγή ταινίας (300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας) που θα προβάλει την αρχαία ελληνική Ιστορία - με τα επιτεύγματα της, με βάση τον ηρωισμό των Προγόνων μας, την θυσία αφού πάνω από όλα έβαζαν την υπερηφάνεια και την ελευθερία με αποτέλεσμα την νίκη - όπως επίσης και την τριήρη του Φλοίσβου (χρηματοδότηση για επισκευή της τριήρης). Σε αυτή την παραγωγή θα είναι πάλι (κι όπως πάντα) απών το ελληνικό κράτος, κάτι που το επισημαίνει η κ. Αληθινός (κάτοχος των σχεδίων της τριήρης).

Η νέα ταινία, διά χειρός Νόαμ Μούρο, θα τιτλοφορείται «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας». Αυτή τη φορά πρωταγωνιστεί ο Θεμιστοκλής (Σάλιβαν Στέιπλετον), ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πολυμελή στρατό του Ξέρξη (Ροντρίγκο Σαντόρο) και της Αρτεμισίας (Εβα Γκριν), της αιμοδιψούς επικεφαλής του Περσικού Ναυτικού, που ζητά εκδίκηση από τους Ελληνες για το θάνατο του πατέρα της όταν ήταν μικρή...

Βασισμένο στο τελευταίο εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Φρανκ Μίλερ «Xerxes», φιλοδοξεί να έχει την ίδια εκπληκτική φωτογραφία που θυμίζει κόμικς - ό,τι δηλαδή έκανε εκείνη την ταινία ξεχωριστή. Για φινάλε, να περιμένετε μια μεγαλειώδη ναυμαχία, όπου για άλλη μια φορά μια χούφτα Ελληνες τα βάζουν μ' ένα στρατό εκατοντάδων χιλιάδων. Οπως καταλαβαίνετε, όσοι διψούν για συμβολισμούς, θα βρουν άφθονους...
Και κάπου εδώ, μπαίνει η... τριήρης του Φλοίσβου. Το μοναδικό στον κόσμο ακριβές αντιγράφο αρχαίας ελληνικής τριήρους. Ε, η Warner ζήτησε τα σχέδια του σκάφους για να δημιουργήσει ακριβή ψηφιακά αντίγραφα στη νέα ταινία. Οπερ και εγένετο. Στην ταινία θα δούμε ένα πλήθος κλώνων της «Ολυμπιάδος».
Το στούντιο όμως είχε και μια άλλη ιδέα. Η ελληνική τριήρης του Φλοίσβου (που ανήκει στο πολεμικό Ναυτικό, αλλά κατασκευάστηκε από δύο Βρετανούς το 1985) να συμμετάσχει στην καλοκαιρινή πρεμιέρα των «300» στην Αμερική. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να επισκευαστεί (αυτή τη στιγμή είναι μισοτελειωμένη). Και στη συνέχεια να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Το ταξίδι θα καταγραφεί σε ντοκιμαντέρ. Ολα αυτά όμως θέλουν χρήματα...
Οπως μας είπε η Ζορζέτ Αληθινός της IAC (συνεταίρου του Trireme Trust UK που έχει στην κατοχή της τα σχέδια), για όλ' αυτά απαιτούνται 265.000 δολάρια. Που δεν υπάρχουν.
Ετσι, σκέφτηκαν το crowdfunding: δηλαδή την αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω Ιντερνετ. Εως τις 5/5 όσοι ενδιαφέρεστε να συμβάλετε σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο μπορείτε να μπαίνετε στο kickstarter. Το link είναι: http://www.kickstarter.com/projects/1895671035/voyage-of-a-legend-trireme-olympias-restoration-fi
Εννοείται πως αν το ποσό δεν συγκεντρωθεί, ο κόσμος παίρνει πίσω τα χρήματά του. «Αλλά είναι τόσο κρίμα να μην τα καταφέρουμε», λέει η κ. Αληθινός. «Δίνουμε έναν τελευταίο αγώνα. Θα είναι μεγάλη προβολή για την Ελλάδα...».
Πάντως είναι απορίας άξιο γιατί ολόκληρο Χόλιγουντ δεν διαθέτει έστω και ένα μέρος του ποσού. Οπως μάθαμε, ακόμα και τα χρήματα που διέθεσαν για να έχουν πρόσβαση στα σχέδια, είναι λιγοστά. «Αυτό εξηγείται», λέει η κ. Αληθινός. «Σου λένε, και να μη μας τα δώσουν, θα φτιάξουμε μόνοι μας κάτι παρεμφερές». Και όλοι ξέρουμε πως «κάνουν παπάδες». Εδώ ολόκληρος «Μεγαλέξανδρος» γυρίστηκε στο Μαρόκο(!), όταν ο Βενιζέλος αρνήθηκε να δώσει διευκολύνσεις στους Αμερικανούς παραγωγούς.
Τουριστική προβολή
«Δεν περιμένουμε τίποτε από το ελληνικό κράτος», λέει η κ. Αληθινός. «Το 2006 η IAC έκανε μια υπερπαραγωγή για τη χώρα μας, το "Greece: Secrets of the past" που κόστισε 12 εκατομμύρια δολάρια. Ξαναζωντάνεψε τον Παρθενώνα, τον πρόβαλε σε αίθουσες i-max κι όμως η Ελλάδα επί ένα χρόνο δεν μας απαντούσε καν αν θα συνδράμει... Η ταινία προβλήθηκε σε 30 χώρες του εξωτερικού με τεράστια επιτυχία και εκτόξευσε τον τουρισμό της Σαντορίνης. Αλλά πραγματοποιήθηκε χάρη σε αμερικανικά και καναδικά ιδρύματα και στη γενναιοδωρία ενός Ελληνοαμερικανού ιδιώτη».
Και κάπως έτσι η Ελλάδα χάνει τεράστιες ευκαιρίες τουριστικής προβολής...

πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου