Translate

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Απαίδευτοι βεβηλώνουν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης


Για έναν περίεργο λόγο, οπαδοί ομάδων, κομμάτων, ανένταχτοι, διαμαρτυρόμενοι, ερωτοχτυπημένοι, καψούρηδες, φιλοσοφίζοντες και άλλοι, πιστεύουν ότι κάποια αρχαία αλλά και νεότερα μνημεία δημιουργήθηκαν για να μπορούν αυτοί να εκφράζουν επάνω τους τον γκαϊλέ τους, τους προβληματισμούς τους, τα βάσανά τους, την αντίδραση ή τον ενθουσιασμό τους...

Οτι δηλαδή όταν χτιζόταν ο Λευκός Πύργος, το 1450, αυτοί που τον σχεδίασαν και τον έχτισαν το έκαναν ακριβώς για να μπορούν να πηγαίνουν σήμερα κάποιοι και να εκφράζουν με σπρέι τον καημό τους. Ή όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γαλέριος έδωσε εντολή να χτιστεί η Καμάρα, ή Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, το 306 μ.Χ., δεν το έκανε επειδή επέστρεψε θριαμβευτής από την εκστρατεία του κατά των Περσών, αλλά επειδή ήξερε ότι κάποιοι, 24-25 αιώνες μετά, θα χρειαστούν έναν τοίχο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συντρόφους τους.
Ο Γ. Μπουτάρης γνωρίζει τι θα συμβεί. «Σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι που θα ξαναβρομίσουν. Αλλά εμείς θα είμαστε εκεί για να τα καθαρίζουμε, μέχρι να ανεβεί το επίπεδο ζωής στην πόλη», δήλωσε. Οπως είπε, το μήνυμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι πρέπει όλοι να συμμετέχουν στην επιχείρηση καθαρισμού των μνημείων της πόλης και στην προσπάθεια να διατηρούνται καθαρά.
Συλλογική ευθύνη
«Ο σεβασμός των δημόσιων χώρων αποτελεί συλλογική ευθύνη και υποχρέωση όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε ο Γ. Μπουτάρης. Ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βόρειας Ελλάδας (ΠΕΒΕ), στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία, Σταύρος Ανδρεάδης, σημείωσε ότι η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί είναι σουηδικής προέλευσης, πιστοποιημένη με ISO και δεν βλάπτει το περιβάλλον και την επιφάνεια των μνημείων. «Πρόθεσή μας ήταν να κάνουμε ένα βήμα επιπλέον από τον προβληματισμό που αναλώνεται σε ομιλίες και συζητήσεις και να προχωρήσουμε σε έργο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μείνουν αυτοί οι χώροι καθαροί», τόνισε ο Στ. Ανδρεάδης. Υπογράμμισε επίσης ότι στη δύσκολη περίοδο που βιώνουν όλοι οι Ελληνες, η σύμπραξη πόλων, όπως η πνευματική ηγεσία, οι πανεπιστημιακοί, η επιχειρηματική κοινότητα και οι άνθρωποι της πόλης, αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη βελτίωση του πολιτιστικού επιπέδου και της καθημερινότητας της πόλης.
Τόσο ο Γ. Μπουτάρης όσο και ο Στ. Ανδρεάδης διαχωρίζουν τα γκράφιτι, που έχουν καλλιτεχνική αξία και χρωματίζουν τους γκρίζους τοίχους της πόλης, από τις μουντζούρες που βρομίζουν και ρυπαίνουν τα μνημεία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, μνημεία, δημόσια γλυπτά και χώροι πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης καθαρίζονται ήδη από εξειδικευμένα συνεργεία. Με σύνθημα «Χρώμα στην πόλη, καθαρίζουμε τα μνημεία της», οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι εθελοντές, που αναγνωρίζουν την αξία του γκράφιτι ως τέχνης του δρόμου στη σύγχρονη πόλη, αντιδρούν στις υπογραφές πάνω σε σημεία ιδιαίτερου ιστορικού ή καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Στόχος της προσπάθειας, στην οποία θα κληθούν από το δήμο να συμμετάσχουν και εθελοντές, είναι να αποτελέσει μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας.
Ο καθαρισμός έχει ξεκινήσει ήδη και θα διαρκέσει ώς την Κυριακή των Βαΐων. Θα πραγματοποιηθεί σε ελάχιστα μνημεία και γλυπτά, στο τρίγωνο Λευκός Πύργος-ΧΑΝΘ-δημαρχείο, με στόχο να μπορέσει να επεκταθεί και σε άλλα μνημεία της πόλης. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τα χρήματα, καθώς για τη συγκεκριμένη προσπάθεια έχουν δώσει χρήματα και απλοί πολίτες.

πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου