Translate

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Λαξευτοί ταφικοί θάλαμοι ελληνιστικής περιόδου στην Λεμεσό


Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν στην ύστερη ελληνιστική περίοδο, έφερε τυχαία στο φως την Τετάρτη, χειριστής εκσκαφέα σε χωράφι εντός οικιστικής περιοχής στις δυτικές παρυφές της Λεμεσού Κύπρου, περιοχή που δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστή για την ύπαρξη αρχαιοτήτων...

Συγκεκριμένα ο εκσκαφέας κτύπησε στην οροφή της σπηλιάς, μέρος της οποίας κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν οι τάφοι.

Από τις πρώτες ενδείξεις των ανασκαφών που άρχισαν και θα συνεχιστούν για 2-3 μέρες, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τρεις μεγάλου μεγέθους λαξευτούς ταφικούς θαλάμους, οι οποίοι πιστεύεται πως είναι ασύλητοι, ενώ μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν επτά ανθρώπινοι σκελετοί, αμφορείς διαφόρων μεγεθών και άλλα κτερίσματα.

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι τάφοι προέρχονται από την ελληνιστική περίοδο, γύρω στο 300 π.Χ.

"Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αρχαιολογικά η περιοχή", σημείωσε ο λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προσθέτοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετά αρχαία μνημεία, τα οποία δεν αποκλείεται να συνδέονται με τον συγκεκριμένο τάφο.
"Βορειότερα υπάρχει η σύγχρονη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Βικλιού, σε ένα ύψωμα όπου υπήρχε αρχαιότερος ναός και το τμήμα αρχαιοτήτων εντόπισε και εκεί ένα αρχαίο ιερό, ενώ κοντά βρίσκονται και τα ερείπια της Μονής Αγίου Συλά", είπε ο κ. Βιολάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου