Translate

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Καταστράφηκε με μπουλντόζα, διατηρητέο ιστορικό μονοπάτι, στην Νάξο!


Να μετατρέψει σε δρόμο ένα ιστορικό μονοπάτι της περιοχής του Φιλωτίου στη Νάξο προσπάθησε ένας ιδιώτης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία. Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή όπου έκπληκτοι κάτοικοι της γύρω περιοχής είδαν μια μπουλντόζα να πραγματοποιεί εργασίες στο μονοπάτι του 1830, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο...

Άμεσα έγινε καταγγελία στην αστυνομία από κάτοικο, αλλά και από το τμήμα περιβάλλοντος της περιφέρειας στη Νάξο που έστειλε σήμα για διακοπή των εργασιών. Οι εργασίες με την παρέμβαση της αστυνομίας προσωρινά σταμάτησαν… όμως συνεχίστηκαν και το Σάββατο καταστρέφοντας περίπου 500-600 μέτρα από το ιστορικό μονοπάτι.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι, είναι ένα από τα 3-4 πιο σημαντικά στις Κυκλάδες και περιλαμβάνει τη διαδρομή, Φιλώτι – Αγία Μαρίνα – Λευγάσα – Κορυφή Ζά – Σπήλαιο Ζά – Βρύση Αριών – Φιλώτι (κυκλική). Μάλιστα περιλαμβάνεται στα μονοπάτια που χρηματοδοτήθηκαν τόσο από το δήμο όσο και την περιφέρεια για την ανάδειξη και προβολή του, αναδεικνύοντας παράλληλα τον περιπατητικό τουρισμό στη Νάξο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Νάξου κάνει λόγο για «αυθαίρετη» και «καταδικαστέα» ενέργεια. Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καταδικάζει κάθε ενέργεια υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κάθε παρέμβαση που αλλοιώνει το φυσικό τοπίο. Οι εργασίες διάνοιξης δρόμου από ιδιώτη, χωρίς την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών και η καταστροφή που προκλήθηκε σε μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα του Δανακού προς το Ζα, αποτελούν αυθαίρετη και καταδικαστέα ενέργεια. Ως δήμος, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να περιφρουρήσουμε το φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά και θα μεριμνήσουμε για την άμεση, όσο το δυνατόν, αποκατάσταση του μονοπατιού. Για το θέμα έχει ήδη επιληφθεί το Α.Τ. Φιλωτίου, καθώς και το Δασονομείο Νάξου»

πηγή: newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου