Translate

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Οφθαλμωτή κύλικα του 6ου αιώνα πχ

Ο τύπος αυτός αγγείου ονομάζεται "οφθαλμωτή κύλιξ" εξαιτίας της χαρακτηριστικής διακόσμησης και των δύο όψεών του με πελώριους οφθαλμούς. Οι οφθαλμοί παρέπεμπαν πιθανώς σε λαϊκές δοξασίες για το "κακό μάτι" και την αποτροπή της βασκανίας ή απλώς προειδοποιούσαν τους χρήστες των αγγείων για την απώλεια της συνείδησης που επέφερε η υπερβολική κατανάλωση κρασιού (η κύλικα ήταν το κατ' εξοχήν αγγείο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να πίνουν κρασί)...

Το ύψος του συγκεκριμένου αγγείου είναι 10,9 εκατοστά, η διάμετρος χείλους είναι 27,2 εκατοστά και η διάμετρος βάσης είναι 9,4 εκατοστά.

Το αγγείο ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία κεραμικής που είναι γνωστή ως "χαλκιδική". Πρόκειται για μια ομοιογενή ομάδα μελανόμορφης κεραμικής, εξαίρετης ποιότητας, η οποία εμφανίστηκε γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. και συνέχισε να παράγεται μέχρι τα τέλη του. Η διακόσμησή των "χαλκιδικών" αγγείων συνίσταται σε φυτικά και εικονιστικά θέματα (εξωτικά ζώα, δαιμονικά όντα, σκηνές από μύθους αλλά και την καθημερινή ζωή) και χαρακτηρίζεται από την έντονη χρήση επίθετου ιώδους και λευκού χρώματος. "Χαλκιδικά" αγγεία έχουν βρεθεί κυρίως σε τάφους στη Δύση (Κάτω Ιταλία, Σικελία, Ετρουρία, Μασσαλία και Εμπόριον στην Ισπανία).

Η ονομασία τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιγραφές που συχνά φέρουν αποδίδονται με χαρακτήρες του χαλκιδικού αλφαβήτου. Δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τον τόπο παραγωγής τους. Οι περισσότεροι μελετητές, όμως, θεωρούν ότι προέρχονται από κάποια χαλκιδική αποικία της Μεγάλης Ελλάδας - π.χ. το Ρήγιο - ενώ στην ίδια τη Χαλκίδα δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη παρόμοια δείγματα.

Οι οφθαλμωτές κύλικες θεωρούνται το κυριότερο προϊόν της δεύτερης γενιάς του "χαλκιδικού" εργαστηρίου. Η συγκεκριμένη αποδίδεται στο "Ζωγράφο του Φίνεως".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου