Translate

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

"Στο σφυρί" το "Φωτιά και Τσεκούρι στους Προσκυνημένους"


Δημοπρατείται σήμερα η επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που εμπεριέχει την θρυλική φράση  «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Η ιστορία θα δείξει τον λόγο της πώλησης της. Πιθανή εξέλιξη; Να καταλήξει σε μία ιδιωτική βιβλιοθήκη που να μην υπάρχει πρόσβαση για το δημόσιο συμφέρον, ώστε να προέλθει η λήθη της επαναστατικής φράσης και η Ιστορία του μέλλοντος να έχει πρόσχημα για να την "διαγράψει"...


Πότε γράφτηκε αυτή η επιστολή και αναφερθηκε αυτή η φράση;
Είχε λεχθεί το 1822 από το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη προς τους κατοίκους χωριών προκειμένου να τους παροτρύνει να βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας.

Είναι προφορική αφήγηση ή υπάρχει στην πραγματικότητα;
Η φράση αυτή, δεν είναι μια προφορική αφήγηση η οποία έχει περάσει στην ιστορία, αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα και συγκεκριμένα σε μια επιστολή του ίδιου του Κολοκοτρώνη προς «τα χωριά της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Άσπρα Οσπήτια», προκειμένου να τον ακολουθήσουν το 1822 στην πολιορκία της Πάτρας εναντίον του Ιμπραήμ Πασά και του Έλληνα προδότη υπαρχηγού Δημήτρη Νενέκου.

Ποια η εκτίμηση αξίας του εγγράφου;
Αναμένεται να «βγει στο σφυρί» με την εκτίμηση του εγγράφου να κυμαίνεται μεταξύ 2.500-3.500 ευρώ.

Ποιο το κείμενο της επιστολής;
"Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ” ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον.
15 Ιουνίου 1822, Σαραβάλι εκ της πολιορκίας Πατρών,
Ο Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου