Translate

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Βουλγάρικη εκκλησία κτισμένη πάνω σε ναό του Ποσειδώνα!

Η πρακτική της ανέγερσης εκκλησιών της θρησκείας των 2.000 χρόνων, πάνω σε αρχαίους ελληνικούς ναούς, από ότι φαίνεται, ήταν διαδεδομένη και υιοθετήθηκε από τους εκφραστές της σε όλα τα μήκη και πλάτη που ήταν εφικτό, για να εκπληρώσουν το σχέδιο εξάπλωσης τους με αιχμή του δόρατος (και όχι μόνο από τα όπλα τους) την καταστροφή και εξαφάνιση των ήδη ιερών χώρων. Συγκεκριμένα...
Στην Μεσημβρία της Βουλγαρίας με αφορμή την εκτέλεση εργασιών συντηρήσεως στον βασιλικού ρυθμού ναό (13ου- 14ου αιώνα) της Αγ. Παρασκευής ανακαλύφθηκε επιγραφή σε δωρική διάλεκτο, αφιερωμένη στον θεό Ποσειδώνα.

Η μαρμάρινη στήλη με την επιγραφή είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του ναού και μαρτυρεί, ότι η εκκλησία κτίστηκε επάνω από τα ερείπια του αρχαίου ναού. 

Όπως αναφέρει στο ιστοχώρο «zonaburgas.bg» η Αρχαιολόγος Ευτέρπη Στόϊτσεβα από το τμήμα «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Δήμου της Μεσημβρίας, η επιγραφή είναι σε τέσσερις σειρές και είναι αφιερωμένη στον πανίσχυρο θεό Ποσειδώνα.

«Η επιγραφή είναι χαραγμένη στα αρχαία Ελληνικά, σε δωρική διάλεκτο και σχετίζεται με την ίδρυση της δωρικής αποικίας Μεσάμβριας. Η είδηση αυτή αποτελεί μεγάλη ανακάλυψη για την πόλη Nessebar/Μεσημβρία και είναι απόδειξη για την ύπαρξη ναού του Ποσειδώνα κατά την αρχαιότητα.

Μέχρι τώρα υπήρχαν στοιχεία και ανακαλύψεις για δύο ναούς του Απόλλωνα, δύο ναούς του Δία, του Ασκληπίου, του Διόνυσου, της Ήρας, και τώρα προσθέτουμε τον ναό του Ποσειδώνα. Η μεγάλη αυτή συμβολή πλουταίνει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου