Translate

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Δίσωμη τριφυλλόστομη οινοχόη του 9ου αιώνα πχ

Το ιδιόμορφο αυτό αγγείο με την εξαιρετικά στιλπνή επιφάνεια προέρχεται από τάφο στη Σκύρο. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο επάλληλα, σχεδόν σφαιρικά σώματα, που συνενώθηκαν με επιδεξιότητα από τον κεραμέα και λειτουργούν ως ένα σκεύος. Στον ώμο του ανώτερου τμήματος, στο κέντρο των πολλαπλών ομόκεντρων ημικυκλίων, διακρίνεται η βάθυνση που άφησε η ακίδα του πολλαπλού διαβήτη με τον οποίο αποδόθηκε το χαρακτηριστικό διακοσμητικό μοτίβο...

Έχει ύψος 21 εκ, μέγιστη διάμετρο 10 εκ και διάμετρο βάσης 5,7 εκ.

Παρόμοια δίσωμα ή επάλληλα αγγεία, όπως οινοχοΐσκες, αμφορίσκοι και σκύφοι εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κρήτη και την Αττική, και προέρχονται κυρίως από τάφους όπου προσφέρονταν ως κτερίσματα.

Η λιτή διακόσμηση του αγγείου με πολλαπλά ημικύκλια είναι χαρακτηριστική της Πρωτογεωμετρικής περιόδου στο Αιγαίο. Ο πρωτογεωμετρικός ρυθμός φαίνεται ότι διατηρήθηκε επί μακρότερον στα επαρχιακά εργαστήρια και ενώ στα μείζονα κέντρα της Αττικής και της Αργολίδας εγκαταλείπεται στα τέλη του 10ου αι. π.Χ., στην περιφέρεια (Κρήτη, Θεσσαλία), συνεχίζεται και κατά τον 9ο αι. π.Χ. Γενικά, στα πρωτογεωμετρικά αγγεία που παρήχθησαν στο τοπικό εργαστήριο της Σκύρου διαπιστώνονται σχέσεις με τη Θεσσαλία και την Εύβοια, καθώς και κάποιες επιδράσεις από την κεραμική της Αττικής και των Κυκλάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου