Translate

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

"Επίκεινται αλλαγές"...για την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα

 

Αδιαλλαξία της βρετανικής πλευράς για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, παρά την κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης καταλογίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Sydney Morning Herald», ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ.

Στο άρθρο αναφέρεται η ιστορία της «μεταφοράς των Γλυπτών από τον Παρθενώνα στη Βρετανία, στην ιδιωτική συλλογή του Λόρδου Έλγιν και, εν συνεχεία, της πώλησής τους στο Βρετανικό Μουσείο».
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «επίκεινται αλλαγές, δεδομένων των νέων κανονισμών της ΟΥΝΕΣΚΟ σε ό,τι αφορά την κλοπή πολιτιστικής περιουσίας» και εξηγεί πως η Ελλάδα «έχει προσφύγει στην ΟΥΝΕΣΚΟ, αιτούμενη διαμεσολάβηση για την επίλυση του θέματος. Εντούτοις, αναμένεται η βρετανική απάντηση, καθώς βασική προϋπόθεση για τη διαδικασία της μεσολάβησης είναι να συναινέσουν και οι δύο πλευρές».
Τονίζεται, δε, ότι η Βρετανία «ως μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ έχει ήδη υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση, ως εκ τούτου, θα βρεθεί σε δυσχερή θέση σε περίπτωση άρνησης».
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο κ. Χιλ, «σε οποιαδήποτε διαδικασία διαμεσόλαβησης, η Βρετανία δεν έχει να περιμένει καμία υποστήριξη από τα υπόλοιπα μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά ούτε και από τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας».

πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου