Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΡΟΔΙΑ: Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Το ρόδι, το οποίο το σπάμε ως έθιμο την Πρωτοχρονιά αλλά και σε γάμους, θεωρείται σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας. Σύμβολο θανάτου και γέννησης. Πως συνδέονται ο γάμος, ο θάνατος, η αφθονία με τους μύθους των Ελλήνων;
Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου και της ιστορίας μας.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΌΛΝΤΑ ΜΠΆΜΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ!


Οι φωτιές που ανάβονται αύριο βράδυ προπαραμονή Χριστουγέννων σε όλα τα χωριά της Μακεδονίας είναι ένα έθιμο που έρχεται με έμμεσο τρόπο από τα Ελευσίνια μυστήρια. Λέγεται εσφαλμένα και σκόπιμα πως οι λέξεις "κόλντα μπάμπω" αρχικά δόθηκαν από Σλάβους.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΔΟΥΡΕ(ΙΟΣ) ΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Από τις 15 Οκτώβρη έχει ξεκινήσει η δική μας καραντίνα στον νομό Κοζάνης. Οι πρώτοι που μπήκαμε στον δεύτερο εγκλεισμό πανελλαδικά, μετά από τον πρώτο εθνικό εγκλεισμό της άνοιξης.
Ακολούθησε 20 μέρες μετά όλη η Ελλάδα.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ελάτη η επιβλητική: Το ιερό δέντρο της Άρτεμις και η παγανιστική προέλευση του στολισμού του

Ο στολισμός του δέντρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ημερών αυτών. Όμως υπάρχει ένας διαχωρισμός ο οποίος ενίοτε καταλήγει σε εμπάθεια μέχρι και μένος και έχθρα ανάμεσα στους ακολούθους της χριστιανικής μυθολογίας- θρησκείας και τους αποδέκτες του ελληνικού γίγνεσθαι και της θρησκείας των Ελλήνων προγόνων μας. "Αν εσείς χριστουγεννιάτικο δέντρο τότε εμείς Ερεισιώνη".
ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις ημέρες.
Θεωρείται για πολλούς κάτι ξένο. Είναι όμως;
Πως αναμιγνύεται το παρόν με το παρελθόν, ο Έλατος, η θεά Άρτεμις, ο Διόνυσος και ο Ερμής κάτω από τα κλαδιά του ελάτου; Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου και της αλήθειας.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Η μεταφυσική θεώρησις της φράσεως "η τάν ή επί τάς"

Η την ασπίδαν λοιπόν ή επί της ασπίδος έλεγαν οι Σπαρτιάτισσες δια τα ίδια τα τέκνα των. Το πρώτον που κατανοούμε είναι η πλήρης ορθολογικοποίησις της ανθρώπινης ζωής, η πλήρης Ελληνική θέασις της ζωής, η πλήρης συνέχεια της Οδύσσειας και της φιλοσοφίας του Ηρακλειτείου γίγνεσθαι.

Δεν υπάρχει ελπίδα να "διορθωθούν τα πράγματα" σε μια τέτοια εποχή


"Δεν υπάρχει ελπίδα να "διορθωθούν τα πράγματα" σε μια τέτοια εποχή. Είναι μια εποχή κατά την οποία από την διαφθορά των γυναικών επέρχεται η σύγχυση των φυλών. Από την σύγχυση των φυλών, η απώλεια της μνήμης.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΡΑΜΑ


Όλοι μας για ένα αποτέλεσμα συνεργαζόμαστε, άλλοι συνειδητά και με επίγνωση, άλλοι χωρίς να το ξέρουν, ακόμη και οι κοιμισμένοι, όπως λέει και ο Ηράκλειτος, εργάζονται και συντελούν σε ό,τι γίνεται στον κόσμο.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ας αγαπήσουμε τα παιδιά μας


Ας αγαπήσουμε τα παιδιά μας. Ας δεχτούμε την μοίρα τους. Την τύχη τους. Τις επιλογές τους. Τα κρυφά ταλέντα τους. Το ύψος τους. Το πάχος τους. Την κακή βαθμολογία. Ας αγαπήσουμε τα παιδιά μας.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΚΕΛΤΟΣ: Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΓΕΝΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΚΕΛΤΩΝ

Ο Κέλτος ή Κελτός ήταν γιος του Ηρακλή και της Κελτίνης ή Κελτώς. Ο Ηρακλής, στην εκστρατεία του εναντίον του Γηρυόνη, βρέθηκε στη Βρετανία -- γεγονός το οποίο πολλοί μελετητές συνδέουν με τον Δέκατο άθλο του.

Ετυμολογία του ονόματος Ηρακλής και το παράδοξο της Ήρας

Αν και προστάτιδα των ηρώων η Ήρα στην ελληνική μυθολογία αντιτίθεται στον μεγαλύτερο ήρωα, τον Ηρακλή. Αυτό για τους μελετητές της μυθολογίας θεωρείται το παράδοξο της Ήρας.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΗΡΑΚΛΗΣ: ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ;


Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει τρεις ήρωες με το όνομα «Ηρακλής»: έναν Αιγύπτιο, έναν Κρητικό Δάκτυλο και τον γιο της Αλκμήνης:

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Διηνέκης



Απ' όλους τους Σπαρτιάτες και τους Θεσπιείς που πολέμησαν τόσο ηρωικά το πιο εκπληκτικό δείγμα θάρρους δόθηκε από το Σπαρτιάτη Διηνέκη. 

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Το νόημα πίσω από την προτροπή ΈΝΔΟΝ ΣΚΑΠΤΕ


Και όταν τελειώσει το σκάψιμο βαθιά μέσα μας, ας μην αφήσουμε λαγούμια και τρύπες ανοιχτές στην ψυχή μας. 

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΘΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΣ

"Ότι απ᾽ όσα δίδει ο Ζευς πιθάρια δυο σιμά του έχει, το ένα των κακών, των αγαθών το άλλο. 
Και σ᾽ όποιον δώσει ανάμικτα ο βροντητής Κρονίδης, εκείνος πότ᾽ έχει κακές, πότε αγαθές ημέρες, και σ᾽ όποιον μόνον τα πικρά, τον κάμνει μαύρον κι έρμον και στ᾽ άγιο πρόσωπο της γης φρικτή τον σέρνει ανάγκη και ατίμητος από θεούς και ανθρώπους παραδέρνει." 
Ομήρου Ιλιάδα.

ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΖΗΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΤΟΥ ΖΗΝ

«Τούτος ο θεός, ο Δ ί α ς, λοιπόν, ξεπέρασε όλους τους άλλους σε α ν δ ρ ε ί α, σ ύ ν ε σ η και δ ι κ α ι ο σ ύ ν η, αλλά και σ’ όλες τις υπόλοιπες αρετές, γι' αυτό και παραλαμβάνοντας τη βασιλεία από τον Κρόνο, πρόσφερε πολλές και μεγάλες ευεργεσίες στους ανθρώπους.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Στο ψυχικό πεδίο ο χειμώνας είναι το ατομικό ασυνείδητο

Στην ελληνική γραμμή, η αρχή πραγματοποιείται πάντοτε εκ της νυκτός, εκ του σκότους/λήθης/Λητούς μητέρας της Αρτέμιδος/ημίφωτος και του Απόλλωνα/φωτός. Εκ των τεσσάρων εποχών ο Χειμών παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση φωτός. Οι αναγραμματισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της πρώτης ώρας/εποχής του έτους, του χειμώνα.

ΠΑΙΔΟΤΡΙΒΗΣ: Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

"Δεν είναι σωστό, ακόμα, να παραβλέπουμε ούτε τις σωματικές ασκήσεις, αλλά πρέπει να στέλνουμε τα παιδιά στον παιδοτρίβη, και ν' ασκούνται επαρκώς, και για την αρμονία των σωμάτων τους και συνάμα για τη δύναμη τους, δεδομένου ότι η σωματική ευεξία κατά την παιδική ηλικία είναι θεμέλιο για καλά γηρατειά"
 Περί Παίδων Αγωγής, Πλούταρχος

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ

"...Και έχουν περάσει δεκαπέντε αιώνες από την δεύτερη μάχη Θεών και Γιγάντων, (εννοεί την επιβολή δια της βίας της χριστιανικής θρησκείας), την οποία οι Γίγαντες κέρδισαν για να χάσουν τελικά-γιατί επιτέλους πολλοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μετά την μάχη οι Θεοί δεν πέθαναν.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Ο γιος του Δία, ο Καλλίνικος Ηρακλής κατοικεί εδώ

"Όπως ο Διόνυσος έτσι και ο Ηρακλής πατέρα του είχε τον Δία και μάνα του μια θνητή.
Είναι πολύ ανθρώπινη η ιδέα του ήρωα αυτού που μετά από μια μεγάλη ζωή υπερανθρώπινων αγώνων έφτασε τελικά στον Όλυμπο.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

ΑΦΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΙΩΝΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΙΩΝΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ



Όσο για τη μοναξιά του Εφέσιου αναχωρητή του ναού της Αρτέμιδος, μο­νάχα στα όρη της πιο άγριας ερημιάς, παραλυμένος απ’ την πα­γωνιά, μπορεί κανείς κάπως να το νοιώσει. Δεν εκπέμπει αυτός τη θέρμη καμίας συμπόνιας, καμίας λαχτάρας να «βοηθήσει» και να «σώσει»: μοιάζει με άστρο χωρίς ατμόσφαιρα.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Δεν νύχτωσε ακόμη

Πολλοί άνθρωποι, καθώς θα βαδίζεις, θα βρεθούν στα πλαϊνά του δρόμου, δεξιά και αριστερά, που πρόθυμα θα σου προσφέρουν ό,τι θελήσεις.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΤΡΕΙΣ ΜΥΡΙΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑ, ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΘΝΗΤΩΝ

Βασιλιάδες, κι εσείς επίσης την τιμωρία τούτη στοχαστείτε!
Γιατί κοντά σας, ανάμεσα στους ανθρώπους, βρίσκονται θεοί αθάνατοι και παρατηρούν εκείνους που μ᾽ άδικες κρίσεις καταπονούν τον έναν ο άλλος,  περιφρονώντας την τιμωρία των θεών.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ο ελληνικός εγωισμός ξέχασε την τέχνη που οικοδομεί τους ιδανικούς κόσμους

Ο Έλληνας είναι πιο εγωιστής από μας και συνεπώς και από όλα τα έθνη του κόσμου. Το άτομο του είναι "πάντων χρημάτων μέτρον" κατά το ρητό του Πρωταγόρα. Αδέσμευτο, αυθαίρετο, και ατίθασο, αλλά και αληθινά ελεύθερο ορθώνεται το εγώ των Ελλήνων.

Η Γλαύκα το ιερό πτηνόν της Αθηνάς

Η γλαυκώπις Αθηνά, αντιπροσωπεύει τη λησμονημένη συμπαντική δύναμη των Ανθρώπων να βλέπουν με τα μάτια του Νοός πέρα από το φως και το σκότος, την απαρχή, τη συνέχεια και το τέλος (σκοπό) του κόσμου και των δυνάμεων του Όντος που απασχολούνται με εμάς και τη Φύσιν μας.

Οι δυνατοί πλέον δεν φοβούνται τους δυνατούς αλλά τους ασθενείς


Η διαλεκτική της ασθενείας κινεί τον κόσμο και τις τύχες του. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι οι Άνθρωποι νοσούν λόγω αγνοίας και ο κόσμος απήλαυσε τον μέγιστο των πολιτισμών, τον Ελληνικό.

«Κι εσύ Μέριμνα, θα τον κατέχεις και θα τον δυναστεύεις όσο ζει»

«Κάθε φορά που θα πετύχουμε το στόχο που έχουμε, αμέσως έχει εμφανισθεί στον ορίζοντα καινούργιος. Η ζωή μας είναι μια παραπομπή σε συνεχώς εμφανιζόμενους στόχους, κατά το ακόλουθο σχήμα.

Μας βαφτίσατε «αλλόκοτους» και μας ονομάσατε «παγανιστές»

Για ποιον λόγο, λοιπόν, εσείς, οι χριστιανοί, δώσατε υβριστικό νόημα στη λέξη «παγανιστής»; Δεν θα πρέπει να πλασάρετε τη μικροψυχία σας στους δρόμους, διότι αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν ότι η αγάπη που είστε αναγκασμένοι να παρουσιάζετε είναι γεμάτη μίσος, και ότι η συγχώρεση που απαιτεί από εσάς η θρησκεία σας είναι γεμάτη από την επιθυμία σας για εκδίκηση! Μόνο οι ζηλόφθονες γκρινιάζουν!

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

«Μισώ τους αδιάφορους»

Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος. Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Γι’ αυτό μισώ τους αδιάφορους.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ο καθένας προβάλει στον άλλο τη σκιά του

Κάθε ανθρώπινο ον έχει μια «σκιά». «Όλοι κλείνουμε μέσα μας έναν –στατιστικό- εγκληματία, όπως και έναν αντίστοιχο τρελό ή άγιο». Η φύση του εντός μας θηρίου είναι η «πανίσχυρη τάση για κυριαρχία».

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Επίκληση

Του κεραυνού φωνή βροντερή έλα, με πανικό τους εχθρούς να διαλύσεις.
Της αστραπής λάμψη έλα, την τέχνη και πάλι να φωτίσεις.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Ποιος είναι ο μορφωμένος;

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους, όταν συναντούν άτομα με πολλές γνώσεις και πτυχία, νιώθουν δέος, θαυμασμό και ίσως κάποιες φορές μειονεκτικά. Δυστυχώς, η συναναστροφή μου με τον κόσμο με έχει φέρει στην δυσάρεστη διαπίστωση πως αμόρφωτοι υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και δυστυχώς και στις υψηλές. Συνάντησα ανθρώπους που είχαν δώσει τέλεια μορφή στην ψυχή και στο πνεύμα τους μη έχοντας τελειώσει καν το Δημοτικό, ενώ άλλους που γίνανε μορφώματα με δεκάδες, δυστυχώς, πτυχία στο τοίχο κρεμασμένα. Ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα από τον Ισοκράτη για τον ποιον θεωρεί μορφωμένο άνθρωπο.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΟΙ ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ

Αναρωτήθηκα κάποτε στο παρελθόν, όταν ήμουν πιο αδαής, πότε θα ξεχυλίσει το ΠΟΤΑΜΙ της ΟΡΓΗΣ. Και τι στο καλό, πόσο δυνατά ΦΡΑΓΜΑΤΑ έχουν φτιάξει και το συγκρατεί;  Και έδωσα μόνη τις απαντήσεις.

Όλοι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να συναντήσουν τους φιλοσόφους

Οι μόνοι από όλους τους ανθρώπους που έχουν ελεύθερο χρόνο είναι όσοι αφιερώνουν χρόνο στη φιλοσοφία, μόνο αυτοί ζουν πραγματικά. 
Γιατί δεν ικανοποιούνται με το να διαφυλάσσουν καλά μόνο τη δική τους ζωή. Προσθέτουν αδιαλείπτως χρόνο στο δικό τους χρόνο ζωής. Όλα τα ένδοξα χρόνια που πέρασαν, προστίθενται στο δικό τους απόθεμα.

Οι άνθρωποι βλάπτουν ευκολότερα κάποιον που τους είναι αγαπητός

"Το πώς ζούμε, βρίσκεται πολύ μακριά από το πώς θα έπρεπε να ζούμε. Όποιος ΑΓΝΟΕΙ την πραγματικότητα και θέλει να τη βλέ­πει εξιδανικευμένη, προετοιμάζει με σιγουριά την ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. 
Όποιος συμπεριφέρεται με ΚΑΛΟΣΎΝΗ σε μια κοινωνία με τόσους, που είναι κάθε άλλο παρά καλοί, είναι ΦΥΣΙΚΌ να ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΊ. 

Σε τέτοιο σημείο μωρίας και παράνοιας έχετε φτάσει

"Άλλοτε οι Έλληνες ήταν πάντα έτοιμοι να ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 
Σήμερα είναι έτοιμοι να ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΟΥΝ.
Υπήρχε, πράγματι, παλαιότερα στις ψυχές όλων κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον σήμερα.
Τι ήταν αυτό;

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Η κάθε μέρα που παραχωρείς σε κάποιον ή σε κάτι θα μπορούσε να είναι η τελευταία σου.

Και ενώ οι άνθρωποι δεν ανέχονται να τους αποσπάσει κανείς την περιουσία, και πολεμούν με νύχια και με δόντια όποτε προκύπτει η παραμικρή φιλονικία για τα όρια της γης που τους ανήκει, επιτρέπουν στους άλλους να καταπατούν την ίδια τους τη ζωή-για να μην πούμε ότι οι ίδιοι διευκολύνουν αυτούς που τελικά εξουσιάζουν τη ζωή τους.
Και ενώ κανείς δεν επιθυμεί να μοιράσει την περιουσία του, σε πόσους σκορπά την ίδια του τη ζωή ο καθένας μας! 

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Οι ελληνικές πόλεις νοσούν



Εάν θεωρούμε πως η πανδημία είναι αιτία και λόγος ασθενείας τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Η μεγάλη νόσος των πόλεων και των ανθρώπων είναι η απάθεια, οι ψευδαισθήσεις, η μη δράση, η μη ανάληψη ευθυνών.

Γίνετε σκληροί. Γίνετε διαμάντι.

"Γιατί είσαι τόσο σκληρό;- είπε το διαμάντι στο κάρβουνο οικιακής χρήσης, δεν είμαστε μήπως κοντινοί συγγενείς;

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Οι άνθρωποι δεν έχουν τα πλούτη ή τη φτώχεια στο σπίτι τους αλλά στην ψυχή τους

 «Και τώρα», είπε ο Σωκράτης, «πες μας εσύ, Αντισθένη, γιατί, ενώ έχεις τόσο λίγα, καυχιέσαι για τον πλούτο σου».

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Στιγμές που δεν φοράς μάσκα

Στιγμές που δεν φοράς μάσκα:
•Οι μισοί κρυφοζηλεύουν το θάρρος σου. Μα να τα βάζεις με 150 ολόκληρα ευρώ;
•Οι άλλοι μισοί εύχονται να πάθεις τον ιό έτσι που φέρεσαι. Για να μάθεις. (Καλοί άνθρωποι).

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Κι έστρεψα την πλάτη μου στους ηγεμόνες

"Η ζωή είναι μια πηγή απόλαυσης· εκεί όμως που από την ίδια πηγή πίνει κι ο όχλος τα πηγάδια δηλητηριάζονται.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Η τελευταία φορά που οι Έλληνες γευμάτισαν στο ίδιο τραπέζι με τους θεούς.

26 χρονών ο παππούς γύρισε από το Αλβανικό μέτωπο με τα πόδια, κουβαλώντας μες τα χιόνια ένα παλικάρι στις πλάτες του, που είχε αποκάμει από τις κακουχίες και που ήταν από το ίδιο χωριό.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


Έλληνες στρατιώτες χορεύουν γύρω από ένα κανόνι, σε μια μικρή παύση, όταν γυναίκα της Πίνδου τους πηγαίνει προμήθειες.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Σαν βασιλιάς μοιάζω τώρα, ενώ τότε σαφώς ήμουν δούλος



Ο δε Καλλίας «Χαρμίδη» είπε, «σειρά σου τώρα να μας πεις γιατί καμαρώνεις τόσο για τη φτώχεια σου». «Καλά λοιπόν» είπε εκείνος. «Όλοι το παραδέχονται ότι είναι προτιμότερο να έχεις θάρρος παρά να φοβάσαι και να είσαι ελεύθερος παρά να είσαι δούλος, να σε υπηρετούν παρά να υπηρετείς και να σε εμπιστεύεται η πατρίδα παρά να σε υποπτεύεται.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Ο Νόστος είναι ο Πατήρ του Λόγου

Ο Νόστος είναι ο Πατήρ του Λόγου, ο Όμηρος λοιπόν είναι ο γεννήτωρ του Λόγου. Ο Οδυσσέας ομιλεί στους Φαίακες, λέγοντάς τους τις περιπέτειές του.

Ο καθένας αξίζει όσο αξίζουν εκείνα για τα οποία έχει φροντίσει

Κενότητα των επιδείξεων, δράματα επί σκηνής, ποίμνια, αγέλες, κονταροκτυπήματα,

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Ανάπηροι για πολύ

Υπήρχε μια εποχή που σκαρφαλώναμε. Σε δέντρα, σε τοίχους, όπου μπορούσε να φτάσει η φαντασία μας. Και σκαρφαλώναμε όλα τα παιδιά μαζί! Βοηθώντας το ένα το άλλο και πάντα ενθαρρύναμε το λιγότερο θαρρετό και αδύναμο παιδί. Του απλώναμε όλοι το χέρι.