Translate

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Γυάλινος αμφορίσκος του 5ου αιώνα πχ


Σφαιρικός αμφορίσκος, κατασκευασμένος με την τεχνική του πυρήνα από αδιαφανές γαλάζιο γυαλί. Χρονολογείται στην Κλασική περίοδο και συγκεκριμένα τον 5ο αιώνα πχ. Έχει ύψος 6,5 εκατοστά και μέγιστη διάμετρο 5 εκατοστά. Έχει χαμηλό λαιμό ενώ οι δύο λαβές έχουν δουλευτεί χωριστά και προστεθεί στο αγγείο μετά την τελική διαμόρφωσή του...
Το σώμα του αμφορίσκου κοσμείται με γαλάζιες και κίτρινες ταινίες καθώς και γαλάζιες τεθλασμένες γραμμές.

Η τεχνική του πυρήνα υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής για την παρασκευή γυάλινων αντικειμένων, κατά κανόνα μικρού μεγέθους, πριν από τη Ρωμαϊκή περίοδο, οπότε και ανακαλύφθηκε η πολύ αποτελεσματικότερη τεχνική του φυσητού γυαλιού. Πάνω σε μία ξύλινη ή πιθανότατα μεταλλική ράβδο προσαρμοζόταν πυρήνας από πυρίμαχο υλικό (π.χ. πηλό), ο οποίος εμβαπτιζόταν σε λιωμένο γυαλί μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά του. Συχνά, ο υαλουργός χρησιμοποιούσε ταινίες από γυαλιά άλλων χρωμάτων, τις οποίες ενόσω βρίσκονταν ακόμα σε υγρή μορφή έσυρε με αιχμηρό εργαλείο ώστε να δημιουργηθεί συνδυασμός από ταινιωτά, κυματιστά ή τεθλασμένα σχέδια. Στο τέλος προσθέτονταν και επιπλέον μέλη, όπως λαβές, λαιμός κ.ά.

Τα σχήματα μιμούνται σε μικρότερο μέγεθος σύγχρονά τους πήλινα αγγεία, όπως αλάβαστρα, αμφορίσκους, αρύβαλλους, οινοχοΐσκες. Τα γυάλινα αγγεία, που χρησιμοποιούνταν κυρίως ως αρωματοδοχεία, εντοπίζονται σε ιερά, οικισμούς ενώ, πολύ συχνά, τοποθετούνταν και ως κτερίσματα σε τάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου