Translate

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Υπατία, σε αγαπάω.

 "Η μάθηση και η αναζήτηση της γνώσης ήταν για εσένα Υπατία σκοπός ζωής, το κέντρισμα της λόγχης της Θεάς Αθηνάς καταλυτικά έδρασε μέσα σου και ότι με την γνώση κατέκτησες ετούτο και προστάτεψες.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

"..θέλουν τη Ελλάδα πόρνη να τους ανοίγει τα σκέλια".

 Πάει καιρός που είχα ακούσει τελευταία φορά αυτό το όνομα. Ως που σήμερα το πρωί ένας φίλος με "ξύπνησε" με κάποια λόγια του. Διαβάζοντάς τα, αυτό που σκέφτηκα ήταν: "τι κόσμους έχει γεννήσει αυτός ο τόπος;..νομίζω πως η αδικία και ο ήλιος, που είναι άφθονα σε αυτόν τον τόπο, βοήθησαν σε αυτό.." για να πάρω την απάντηση από τον φίλο: "κι η αδικία σαν ήλιος λειτούργησε πολλές φορές..μέσα απ΄αυτή φωτίζονται τα πιο σημαντικά.."

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Πως προέκυψε η φράση: "μας μαγάρισαν"

Συχνά ακούμε την έκφραση "μας μαγάρισαν" χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε φυσικά την προέλευσή της. Λέγεται όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιοι μας βρόμισαν. Επίσης κάθε «μαγάρα» χαρακτηρίζεται η κάθε βρωμιά...

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Πρόκνη και Φιλομήλα: Η απόλυτη αδερφική αγάπη

 "Τηρεὺς συνοικῶν Πρόκνῃ Φιλομήλαν ᾔσχυνεν" (Παυσ. 1.5.4.8-9)
H Πρόκνη είναι γνωστή η μία από τις δύο θυγατέρες του Πανδίονα, του βασιλιά των Αθηνών. Αδελφή της Πρόκνης ήταν η Φιλομήλα, ενώ είχανε δύο δίδυμους αδερφούς τον Ερεχθέα (μετέπειτα βασιλιάς των Αθηνών) και τον Βούτη (τον πρώτο μελισσοκόμο).

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Όταν η Νέμεσις χτυπάει τον κακομοίρη


«Η δημοκρατία πεθαίνει όταν ο λαός κοιμάται» μου είπε ένας γεράκος που έχοντας ζήσει δικτατορίες και πολέμους, κατέληξε στην ρήση του Πλάτωνα.
«Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους ».
Έτσι την έπαθες αναγνώστη μου...

Το ρητό της ημέρας


Ποιος είναι πραγματικά εγκρατής σύμφωνα με τον Αρίστιππο;...

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

"H Αθηνά Παλλάδα έχει τα χέρια της πάνω από μας".

Γιος του Εξηκεστίδη. Ήταν περισσότερο γνωστός ως πολιτικός παρά ως ποιητής. Ο Σόλωνας ήταν αριστοκρατικής καταγωγής. Η εποχή που γεννήθηκε συμπίπτει με μια περίοδο δύσκολων κοινωνικών αγώνων. Ο Σόλωνας υπήρξε ο πρώτος Αττικός ποιητής και πρόδρομος της κλασικής εποχής.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

"Ερμή μου, χτυπούν τα δόντια μου απ’ το κρύο"

 Ο Ιππώνακτας γεννήθηκε στην Έφεσο. H ακμή του τοποθετείται στο β΄ μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Εξορίστηκε από τους τυράννους Αθηναγόρα και Κωμά και κατέφυγε στις Κλαζομενές, όπου και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του. Ο Ιππώνακτας ήταν πολύ φτωχός και συναναστρεφόταν ανθρώπους των κατώτερων στρωμάτων και ιερόδουλες. Το έργο του μας μεταφέρει σε έναν κόσμο αντι-ηρωικό και βρόμικο.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Όταν καταργείται η Εστία

 Μελετώντας τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αντλούμε άπειρα διδάγματα. Πρότυπα σκέψης με διαχρονική αξία. Τα διδάγματα αυτά αφορούν και τα μέσα και τα έξω από εμάς. Το επίτευγμα του Ελληνικού πνεύματος έχει και χρηστική αξία. Μας βοηθά να κατανοήσουμε το μυστήριο της φύσης και να το ερμηνεύσουμε.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μηκώνη: Μια εποχή πριν ξεκινήσει ο χρόνος

"Ήτανε τότε που κανόνιζαν στη Μηκώνη τις σχέσεις τους οι θεοί και οι θνητοί άνθρωποι".
(Ησίοδος - Θεογονία)
  Άλλη μια χρονιά μόλις ξεπρόβαλε. Ελπίδες για όμορφες στιγμές με Υγεία και εκ πληρωμένους στόχους ξεχύνονται ολούθε. Ο Πανδαμάτωρ χρόνος μας αγκαλιάζει, άλλους πιο απαλά και άλλους πιο σφιχτά, ανάλογα με τα πόσα χρόνια ακόμα του χρωστάμε στον ανοιχτό λογαριασμό που έχουμε μαζί του.
"Οι περασμένες μέρες πίσω μένουν, μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων" μας λέει ο Καβάφης...