Το τρίπτυχο Ύβρις-Άτη-Νέμεσις υπήρξε το μόνο δόγμα πίστεως των αρχαίων Ελλήνων. Δεν δογμάτισαν για τίποτε άλλο, παρά μόνο για το ότι η α λ α ζ ο ν ι κ ή συμπεριφορά, έργω ή λόγοις, προερχόμενη από υπερεκτίμηση των δυνάμεων ή από αιφνίδια ευμενή μεταβολή της τύχης ή από άξια κατάκτηση δυνάμεως ή από υπεραφθονία αγαθών και πάντως από έ λ λ ε ι ψ η παιδείας, οδηγούσε σε σύγχυση φρενών και σε πράξεις άλογες, άδικες, οι οποίες προκαλούσαν τη ν έ μ ε σ η, την τιμωρία.
Translate
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ Η ΑΙΔΩΣ ΚΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ
Στο έργο του Ησιόδου "Έργα και Ημέρες" πληροφορούμαστε πως το γένος των ανθρώπων που τώρα ζει εδώ στην γη είναι το πέμπτο γένος, το λεγόμενο σ ι δ η ρ ο ύ ν. Πέντε γένη ή είδη ανθρώπων διαδέχονται στη διάρκεια του χρόνου το ένα το άλλο σε μια πορεία σταδιακής κατάπτωσης. Τα τέσσερα από τα γένη αντιστοιχούν σε ισάριθμα μέταλλα (χρυσός, άργυρος, χαλκός, σίδηρος).
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΕΒΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κάθε τι που ανήκε ή προσιδίαζε στους θεούς, ναοί, αναθήματα, αφιερώματα, τιμές και θυσίες, αποτελούσε και την ευρεία έννοια του «ἰεροῦ». Ο σεβόμενος τα ιερά θεωρούνταν όσιος και ευσεβής και ο προσβάλλων αυτά ήταν ένοχος ασεβείας.
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΑΘΟΥΣ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ
Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΑΣ ΛΕΞΗ.
Οι πιο πολλοί από τους ευγνώμονες ανθρώπους πιστεύουν πως έχουν αποδώσει τα "ευχαριστώ". Τα έχουν επιστρέψει. Έχουν αναγνωρίσει την στήριξη από τον συνάνθρωπο και μνημονεύουν ή αναπολούν την εποχή και τους ανθρώπους που τους δώσανε απλόχερα μια χείρα βοηθείας.
ΧΑΡΗ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;
Ό λ ο ι χωρίς εξαίρεση αδικούν. Είτε από φ ό β ο είτε από ε υ χ α ρ ί σ τ η σ η. Οι απλοί λαϊκοί άνθρωποι λόγω των νόμων είναι δίκαιοι- στο βαθμό βέβαια που είναι δίκαιοι- και λόγω των τιμωριών που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους.
Ακόμα και αν υπάρχουν ανάμεσα τους κάποιοι ευσυνείδητοι λόγω ε υ σ έ β ε ι α ς προς τους θεούς, και όχι λόγω νόμων είναι ε λ ά χ ι σ τ ο ι.
ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ: ΑΡΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΑ
"Άρτεμις φαίνεται ότι σημαίνει την α κ ε ρ α ι ό τ η τ α (αρτεμές) και την α ξ ι ο π ρ έ π ε ι α γιατί αγαπά την παρθενιά.
Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021
ΜΑΚΑΡΙ ΠΑΤΕΡΑ ΔΙΑ ΑΠΟ ΙΣΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΑΓΓΙΖΩ ΤΗΝ ΖΩΗ
Υπήρχαν, βλέπεις, και παλιά λόγοι απατηλοί, της κολακείας σύντροφοι, σκέψη δολερή, κακόπραγη ατιμία.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)