Translate

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΑΣ ΕΣΦΑΞΕ. ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΑΣ ΕΣΩΣΕ

Η 24η Απριλίου είναι Ημέρα Μνήμης για την ΑΡΜΕΝΙΚΉ ΓΕΝΟΚΤΟΝΊΑ, την μεγαλύτερη γενοκτονία που έχει υπάρξει. (1.500.000 νεκροί).
Δυό λόγια στην μνήμη του παππού μου Ωβανές Κασπαριάν που έζησε ΕΡΗΜΟΣ και ΔΥΝΑΤΟΣ.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ Η ΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΗ ΠΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΜΟΥ;


Στη σύντομη πραγματεία με τον τίτλο "Σάτυρα θανάτου και κάτω κόσμου", ο Λουκιανός αντλώντας στοιχεία από τους κυνικούς και αξιοποιώντας τη ρητορική του παιδεία, διακωμωδεί τις αντιλήψεις και τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε καταστάσεις πένθους.
Ωστόσο η κωμωδία με την αλήθεια πλέκονται με νήματα που κρύβουν αλήθειες χαρακτηριστικό της νόησης του Λουκιανού.
Στο παρακάτω απόσπασμα μιλάει ο νεκρός γιος στον αλλόφρονα από την θλίψη του χαμού του πατέρα, και προσπαθεί να τον συνετίσει.
Ας πάμε να απολαύσουμε αλήθειες.

ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ:ΙΕΡΕΙΑ ΓΛΑΥΚΟΝ


Ο έπαινος και ο στέφανος είναι οι συνηθέστερες τιμές τις οποίες απένεμαν οι ελληνικές πόλεις σε ευεργέτες τους. Η διατύπωση του επαίνου και της στεφάνωσης είναι αναπόσπαστο μέρος του τυπικού όλων των τιμητικών ψηφισμάτων.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΛΗΘΗ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΩΝ ΘΝΗΤΩΝ

Προς «τέρψιν της ανθρωπότητας» (χάρμα βροτοΐσίν) γέννησε η Σεμέλη, όπως λέγεται στην Ιλιάδα τον Διόνυσο. Στον Νόννο ο Ζευς μιλάει στην αγαπημένη του έχοντας σμίξει μαζί της:
«Μακάρια εσύ που πρόκειται να γεννήσης την τέρψη στους θεούς και τους ανθρώπους γιατί έχεις έναν γιο συλλάβει που φέρνει την λήθη στα βάσανα των θνητών».

Ο Έλληνας "μετέχει του θείου"


"Ο Έλληνας αισθάνεται την φύση και το θεϊκό στοιχείο εντός της ως κάτι συγγενές, και νιώθει ότι ο ίδιος αποτελεί μέρος τους.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Ο γιος του Δία, ο Καλλίνικος Ηρακλής κατοικεί εδώ, μη μπαίνει λοιπόν κανένα κακό μέσα!


Όπως ο Διόνυσος έτσι και ο Hρακλής πατέρα του είχε τον Δία και μάνα του μια θνητή. Είναι πολύ ανθρώπινη η ιδέα του ήρωα αυτού που μετά από μια μεγάλη ζωή υπεραθρώπινωv αγώνων έφτασε τελικά στον Όλυμπο.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Η ΑΡΙΑΔΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ


Χαλεποί καιροί. Στους δύσκολους καιρούς, λένε κάποιοι, οι εκπτώσεις είναι διαρκείας. Και όλοι μας ανεξαιρέτως συμμετέχουμε. Εκπτώσεις στην αδελφοσύνη, στην καλοσύνη, στην ομορφιά των λόγων μας, στο παρηγορητικό χτύπημα στην πλάτη.

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ


Το τελευταίο διάστημα εδώ στον ιστότοπό μου έχω αναρτήσει κάποια άρθρα και διηγήματα τα οποία δημοσιεύτηκαν όσο ακόμα ήμουν στην ομάδα έκδοσης του περιοδικού Νόημα. Βρήκα θετική ανταπόκριση και σήμερα θα αναρτήσω ένα από τα πιο αγαπημένα μου.Δημοσιεύτηκε στον τόμο 3 του περιοδικού ΝΟΗΜΑ τον Ιούνιο του 2018. Τρία χρόνια πριν..
Πως συνδέεται το Κάτι με το Τίποτα; Ποιος ονειρεύτηκε πρώτος; Ο θεός τον άνθρωπο; ή ο άνθρωπος τον θεό; Και γιατί αυτό που εμείς ονομάζουμε θεό, όντας πλήρης και ατάραχος μέσα στην μακαριότητα του, ένιωσε τόση μοναξιά ώστε να μας καλέσει να τον συντροφεύσουμε;
Ας πάμε ένα ταξίδι μαζί.

ΔΗΜΩΝΑΞ ΚΑΙ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: «ΕΚΕΙΝΟΝ ΘΕΩΡΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ».

 

Ο Δημώναξ υπήρξε Κύπριος κυνικός φιλόσοφος του 2ου μ.χ.αιωνα. Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς του 20ου αιώνα . Τους δύο άντρες συνδέει, σαν ένα αόρατο νήμα, μια ρήση, η οποία παρατίθεται από τον περίφημο σοφιστή και συγγραφέα Λουκιανό και αποδίδεται από τον ίδιο στον φιλόσοφο Δημώνακτα. 

ΕΤΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΗ

Ο ρήτορας Δημοσθένης λέει ότι: «οι Αθηναίοι έχουμε την εταίρα για την απόλαυσή μας, την παλλακίδα (παλλακή) για τις ανάγκες της καθημερινότητας και τη σύζυγο (δάμαρ) για να κάνει νόμιμα παιδιά και να φροντίζει το νοικοκυριό μας».
Δημοσθένης, Κατά Νεαίρας, 122.

ΛΥΣΣΑ: Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ



Η Λ ύ σ σ α ως έννοια έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την μανία, την επιθετικότητα, την ανεξέλεγκτη οργή κάποιου που πράττει χωρίς να σκέφτεται ‘’λογικά’’ και χωρίς να τον απασχολούν οι συνέπειες των πράξεων του.

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΩΓΗΣ


Πρέπει, γενικά, να εμποδίζουμε τα παιδιά από του να συναναστρέφονται φαύλους ανθρώπους, δεδομένου ότι παίρνουν κάποιο μέρος της κακίας τους. Αυτό το παράγγελμα δίνει και ο Πυθαγόρας με τις αινιγματώδεις φράσεις του, τις οποίες θα παραθέσω και θα εξηγήσω- αυτές, άλλωστε, έχουν σημαντική συμβολή όσο αφορά την απόκτηση της αρετής.