Translate

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

(Είμαι καλά. Σε σκέφτομαι. Αγάπη)

Η επιδημία πανούκλας έχει κυριεύσει την πόλη Οράν. Οι άνθρωποι πασχίζουν να κρατηθούν στην ζωή. Οι μέρες, οι ώρες, οι στιγμές έχουν σταθεί σε ένα σημείο: στον φόβο του θανάτου. Οι ερωτευμένοι χωρίστηκαν και η πόλη ζει σε καραντίνα. Πρόκειται για το βιβλίο "Η πανούκλα" του Α.Καμύ όπου περιγράφει την εξάντληση της αναμονής του σμιξίματος των ερωτευμένων.
Αυτή την στιγμή, λόγω της πανδημίας, ο έρωτας είναι επίσης σε ..καραντίνα.
Ερωτευμένοι σε όλο τον κόσμο λαχταρούν να ξαναγκαλιάσουν τον άνθρωπό τους. Θα αντέξουν;
Ας πάμε να διαβάσουμε ένα απόσπασμα.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Το Έθνος είναι η Ολύμπια αντανάκλαση του Ουρανίου δρόμου στη Γη

"Το Έθνος είναι η εξωτερίκευση της δυνάμεως του Είναι. Είναι η Οδός προς και από το Όν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες ένοιωσαν Έθνος όταν εχάραξαν την Οδό πρός την Τροία όπου εκυρίευσαν την Πόλιν (κυριάρχησαν στον εαυτό τους γνωρίζοντας τον βαθύτερο εαυτό τους μέσα από τη δοκιμασία της μάχης με την άγνοια).

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Πανάκεια: Η θεά θεραπεύτρια παντών νόσων


Η  Π α ν ά κ ε ι α είναι δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας- θεολογίας, συνυφασμένη με την έννοια της θ ε ρ α π ε ί α ς επί πάσας νόσου.

Ιασώ: Η θεά της Ίασης


Η  Ι α σ ώ  ή  Ι η σ ώ (στην Ιωνική διάλεκτο) είναι αρχαία ελληνική ιδεατή, ανθρωπόμορφη, δευτερεύουσα παρά τω Ασκληπιώ θεότητα, συνυφασμένη με την «ιερή» έννοια της Ίασης (θεραπείας).

Ακεσώ: Η θεά της διαδικασίας επούλωσης

Στην ελληνική μυθολογία- θεολογία, η Α κ ε σ ώ είναι μία από τις κόρες του Ασκληπιού και της Ηπιόνης, αδελφή της Υγιείας, της Ιασώς, της Πανάκειας και της Αίγλης.

Αίγλη: Η ακτινοβόλα θεά του υγιούς σώματος

Μία από τις κόρες του θεραπευτή θεού Ασκληπιού και της Ηπιόνης.

Υγεία: η μητέρα θεά της ευζωίας


Η θεά Υ γ ε ί α, κόρη του Ασκληπιού, είναι η προσωποποίηση της Υγείας του σώματος και της ψυχής. Ως αρχαιότερο κέντρο λατρείας της αναφέρεται η Τιτάνη στη Σικυώνα, όπου βρίσκονταν ιερό του Ασκληπιού και της Υγείας.

Ασκληπιός: Ο θεός σωτήρας των ανθρώπων

Σύμφωνα με μια παράδοση το όνομά του ήταν αρχικά Ή π ι ο ς και αφού θεράπευσε τον τύραννο της Επιδαύρου Άσκλη, που υπέφερε στα μάτια, ονομάστηκε Ασκληπιός, επειδή"τὰ ἀσκελῆ (ὃ ἐστι σκληρὰ) τῶν νοσημάτων ἥπια ποιεῖ", δηλαδή "τα σκληρά νοσήματα τα μαλακώνει, γιατρεύει δηλαδή τις επίπονες και δύσκολες ασθένειες".

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Οι άγιοι δαίμονες της γης, αγαθοί, αρωγοί, φύλακες των θνητών

ΣΩ. Και να πούμε αλήθεια, Ερμογένη, τι στο τέλος μπορεί να σημαίνη το όνομα δαίμονες; Κοίταξε αν βρίσκης ότι κάτι λέω.
ΕΡΜ. Δεν έχεις παρά να μιλήσης.
ΣΩ. Ξέρεις λοιπόν ποιοι είναι οι δαίμονες, κατά τόν Ησίοδο;
ΕΡΜ. Δεν ξέρω.
ΣΩ. Δεν ξέρεις ούτε ότι λέει ότι στην αρχή γεννήθηκε το χρυσό γένος των ανθρώπων;
ΕPM. Μάλιστα, αυτό το ξέρω.
Σ Ω. Λέει λοιπόν γι' αυτό:

Αληθής λόγος περί του προσωπικού δαίμονος

"Αν όμως πρέπει να σου αποκαλύψουμε τον αληθή λόγο περί του προσωπικού δαίμονος, δεν απονέμεται σε εμάς αυτός από ένα μέρος του ουρανού, ούτε από κάποιο άλλο στοιχείο από τα ορατά.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Nα τρώμε για να ζούμε και όχι για να ευχαριστιόμαστε

"Ενώ είναι πολλές οι ευχαριστήσεις, οι οποίες εξαναγκάζουν τον άνθρωπο να υποκύψει σ’ αυτές παρά το συμφέρον του, νομίζω ότι η ευχαρίστηση της τροφής είναι η πιο ακατανίκητη.

Ο Ομηρικός κόσμος έχει βληθεί από την μονοθεϊστική θεοκρατικότητα

Ο Ομηρικός κόσμος είναι ο κόσμος ο οποίος έχει βληθεί περισσότερο από κάθε τι άλλο από την μονοθεϊστική θεοκρατικότητα. Μέσα στην Οδύσσεια και στην Ιλιάδα δεν υπάρχει πουθενά ο μονοθεϊστικός ανθρωποκεντρισμός ο οποίος ουσιαστικά αποξένωσε τον άνθρωπο από ό,τι ο Χάϊντεγγερ προσπάθησε να ξαναεύρη, από τα Όντα.