Translate

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Αυτόν τον θεό δεν ήταν δυνατόν να τον παραστήσω με την τέχνη μου

«Πήραν [ενν. οι πρώτοι άνθρωποι] από τον θεό την νοημοσύνη και τον Λόγο και από παντού δέχονταν την λάμψη των μεγάλων θεϊκών φασμάτων του ουρανού και των άστρων και του ηλίου και της σελήνης, αντικρίζοντας νύχτα και μέρα ποικίλες και ανόμοιες μορφές και εικόνες ανεξήγητες και ακούγοντας φωνές κάθε είδους, των ανέμων και του δάσους και των ποταμών και της θάλασσας κι ακόμη των ήμερων και άγριων ζώων∙

«Tις πταίει»

"Τα Αρχαία Ελληνικά τα αντιπαθούν όλοι οι Έλληνες. Αν κάνει κανείς μια δημοσκόπηση σήμερα, το αποτέλεσμα που θα του δοθεί θα το βρει πελώριο. Στους εκατό θα ανακαλύψει πως οι ενενήντα τόσοι τα Αρχαία Ελληνικά δε θέλουν ούτε να τ ̓ ακούσουν.

Ο Δίας ξαναφέρνει τους άσχημους χειμώνες και ο ίδιος τους απομακρύνει.

Μια καρδιά καλά προετοιμασμένη ελπίζει στις δύσκολες περιστάσεις και στις ευνοϊκές φοβάται μια διαφορετική τύχη.

Οι άνθρωποι αποκτούν ψυχική γαλήνη με τις μετρημένες απολαύσεις

"Οι άνθρωποι αποκτούν ψυχική γαλήνη με τις μετρημένες απολαύσεις και με τη μ ε τ ρ η μ έ ν η ζωή. Ό,τι είναι ελλειμματικό ή υπερβολικό,συνήθως μεταπίπτει στο αντίθετό του και δημιουργεί στην ψυχή μεγάλες κινήσεις.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Άλλαξε τις ψευδαισθήσεις σου με λίγη αλήθεια

"Χτίσε το σπίτι σου στην πέτρα. Πέτρα είναι η ίδια σου η φύση που σκοτώνεις μέσα σου, ο σωματικός έρωτας του παιδιού σου, το όνειρο της αγάπης που έχει η γυναίκα σου, τα όνειρα σου για τη ζωή, όταν ήσουν έφηβος.

Το μόνο της ζωής μας ταξείδιον

"Ορθά έχει χαρακτηρισθεί ο Ύπνος ως προπόνησις του θανάτου (Πλάτων). Εδώ όμως επεισέρχεται κάτι το παράξενον. Ομοιάζουμε σαν έναν άνθρωπον ο οποίος δεν φοβείται το ταξίδι απλά φοβείται τις αποστάσεις. Δηλαδή δεν φοβούμαι να πάω έως την Αθήνα αλλά φοβούμαι να πάω έως τη Νέα Υόρκη. Εν ολίγοις δεν φοβούμαστε το μικρό ταξίδιον του Ύπνου αλλά φοβούμαστε το μεγάλο του θανάτου.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Θεανώ η Πυθαγορεία: «Επιστολή περί Παιδαγωγίας»

 Οι πληροφορίες γύρω από το πρόσωπο της φιλοσόφου Θεανούς είναι πολλές, συγκεχυμένες και ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενες, ήδη από την αρχαία εποχή. Σε αυτό το γεγονός έχουν συμβάλλει κυρίως δύο στοιχεία:υπό το όνομα Θεανώ έζησαν δύο, ίσως και τρεις, πυθαγόρειες φιλόσοφοι, των οποίων ο βίος, οι ρήσεις και τα έργα αποδόθηκαν αμελώς σε ένα πρόσωπο.

Πότε το μάτι του ηνιόχου νου ελευθερώνεται από την ομίχλη;

"Και αν ακόμη δεν ετόλμησε να το πει κάποιος, ούτε για­τρός ούτε φιλόσοφος ούτε γυμναστής ούτε ιδιώτης, εγώ ερω­τώ: γιατί δεν απέχομε με την θέλησή μας από το σωματικό φορτίο; Γιατί δεν απελευθερώνομε τους εαυτούς μας με την απάρνηση των πλεοναζόντων πραγμάτων;

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Η πατρώα θρησκεία συγκεντρώνει μνήμες, αξίες, οράματα και τον προορισμό της φυλής.

"Για να μετατραπούν οι πολίτες σε ιδιώτες, οι ελεύθεροι σε σκλάβους, έπρεπε να αλλάξει το θρησκευτικό φυλετικό υπόστρωμα τους και αυτό μπορούσε να επιτευχθεί μόνο στην σφαίρα του Νοητικού μέρους της ψυχής.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Θεοί αθάνατοι οι τελετάρχες που μυούν τους θνητούς

«Ολόκληρο το ανθρώπινο γένος μυείται στην αληθώς τέλεια τελετή, όχι μέσα σε ένα μικρό οίκημα που έχει παρασκευαστεί από Αθηναίους για την υποδοχή κάποιοι όχλου,

Καθ' ύπνον

«Ο θεός, λέει ο Αχιλλεύς Τάτιος στα Κατά Λευκίππην και Κλειτοφώντα, αρέσκεται συχνά να αποκαλύπτει, καθ’ ύπνον, το μέλλον στους ανθρώπους

Όταν ο Οδυσσέας επέρασε την πύλη του Μαύρου Ήλιου

"Περί της Πατρώας Θρησκείας, περί της επιστροφής στις πηγές του Ελληνισμού, περί της ανακυκλωτικής επιστροφής στη Φύση, εκεί όπου το μικρό πορτάκι του Ηλίου μόνο για Έναν Οδυσσέα ανοίγει και οδηγεί τους Φωτισμένους στην Επομένη Ανωτέρα Κατάσταση.

Διότι είμαι ένας από αυτούς που έχουν μιλήσει με τους Θεούς

"Έτσι μου μίλησαν οι φίλοι, οι συγγενείς, ακόμα και οι εχθροί μου. Γιατί έτσι μιλούν σήμερα οι άνθρωποι. Αυτή είναι η φωνή των καιρών μας.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Οι χρησμοί δόθηκαν, τα χείλη σφραγίστηκαν, οι αρχαίοι Ναοί γίνηκαν σπαράγματα

 "Σαν δύο κορμιά εραστών παγωμένα στον χρόνο, δυο μαύροι βράχοι στα σκοτεινά νερά της έρημης λίμνης. Λέσβος η Ιερή. Ένας ανοιχτός υπαίθριος ναός αφιερωμένος σε ξεχασμένους Θεούς. Τι κι αν οι άνθρωποι ξέχασαν τα ονόματα τους αυτοί δεν έπαψαν να υπάρχουν.

Πουθενά ησυχότερα δεν αποτραβιέται ο άνθρωπος παρά μέσα στην ψυχή του

"Μοναξιές γυρεύουν οι άνθρωποι, εξοχές και παραθαλάσσια και βουνά· και συ πολλάκις τυχαίνει να τα λαχταράς.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Γιατί η μοναξιά είναι σε μας αρετή

"Να ζεις με τρομερή και περήφανη αταραξία· πάντοτε εκείθεν. Να έχεις και να μην έχεις τα αισθήματά σου, τα υπέρ και τα κατά σου, κατά βούληση, να αφήνεσαι να τα έχεις και να κάθεσαι πάνω τους όπως πάνω σε άλογα, συχνά όπως σε γαϊδάρους – γιατί πρέπει να ξέρεις να χρησιμοποιείς την ηλιθιότητά τους τόσο καλά όσο και τη φωτιά τους.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Εάν δεν είχε φράξει τη φωνή του Επίκουρου ο φόβος, η άγνοια και η μισανθρωπία

Επίκουρος δεν ακούστηκε στον καιρό του, αλλά ούτε και οι υστερινοί τον άκουσαν. Κατάκτησε χώρες μεγάλες όσο και οι χώρες του Αριστοτέλη και του Αλέξανδρου, και μας έφτασαν μόνο μισόλογα γι’ αυτόν. Κανείς δεν έγραψε την ιστορία του. Εξαίρεση έξοχη ξεχωρίζει ξεχασμένος ο εξαίσιος Λουκρήτιος.

Xάριν μιας εθνικής ιδέας

"Ένας από τους τραγικότερους και πλέον παράδοξους παραλογισμούς,

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ο Δισκοβόλος είμαστε εμείς

δισκοβόλος του Μύρωνος αποτελεί ακόμη μία αιτία μη αισθητικής αλλά οντολογικής αποτίμησης της τέχνης. Δεν μας ενδιαφέρει εάν είναι ωραίο το άγαλμα του Μύρωνος ή εντυπωσιακό όσο τα τρομερά οντολογικά μηνύματα που κρύβει.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Η Ελληνική γλώσσα είναι συνέχεια του αέρος, του αιθέρος, του ύδατος και του πυρός

"Η μαγεία των Αρχαίων Ελληνικών (αν και δεν είναι καθόλου Αρχαία αλλά διηνεκή και κλασσικώς επίκαιρα) είναι αδήριτη και αναμφισβήτητη. Οι άνθρωποι του Λόγου στόλισαν τη γλώσσα τους με λέξεις οι οποίες προσδιορίζουν τον άνθρωπο σε σχέση με την ιδέα και τη φύση και τους άλλους σε σχέση με το λόγο.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Έλληνες Θεοί και ήρωες σε γραμματόσημα. Ένας απρόσμενος θησαυρός!

Μια μεγάλη έκπληξη περιμένει όποιον αναζητήσει γραμματόσημα με θεματολογία το Ελληνικό πάνθεον. Μυθολογία, θεοί, ήρωες, βασιλείς, ολυμπιονίκες από το ένδοξο παρελθόν, απεικονίστηκαν σε διάφορες εποχές σε γραμματόσημα. Ένας θησαυρός που ελάχιστοι γνωρίζουμε! Περιηγηθείτε άφοβα!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί δεν έκλεισεν ακόμη ο κύκλος των παθών μου

"Γιατί δεν έκλεισεν ακόμη ο κύκλος των παθών μου·
κι άλλα πολλά στοχάζομαι όρισαν οι θεοί πιο πριν να πάθω".
Τα παραπάνω λόγια του Οδυσσέως (ζ 213-4) μας υπενθυμίζουν την πλέον υπέροχη Ομηρική οντολογική Γεωμετρία. Στον κόσμο των θείων δυνάμεων, όπου οι άνθρωποι συνυπάρχουν με όλες τις υπέροχες άλλες οντότητες του Είναι (οι οποίες εξαφανίσθηκαν μετέπειτα ως δαιμονικές) όλα είναι υπέροχα προκαθορισμένα.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

«Να διερωτάσαι ποιος είμαι και ποιος νομίζω ότι είμαι, εξαιτίας των Ελλήνων»

Το ενδιαφέρον μου για τους αρχαίους Έλληνες ξεκινά και συνεχίζεται με τον “άνθρωπο” – όχι τον “άνδρα”. Με ολόκληρη την κατηγορία που αναφέρεται στην ανθρωπότητα ή, όπως έχει φτάσει στη σύγχρονη Δύση μέσω του λατινικού “humanus”, με το “ανθρώπινο ον”. Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε σχέση με τους θεούς, τους συνανθρώπους, τον κόσμο και τι ανήκει στην ανθρωπότητα;

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Επωδές: Ψιθυρίζοντας τα ιερά ονόματα


  Η επωδή ανήκει στη λαϊκή λογοτεχνία και είναι κείμενο μικρής έκτασης με σοβαρό περιεχόμενο που διατυπώνεται με ασάφεια. Η επωδή είναι ηθελημένα ασαφής, γιατί εξυπηρετεί κατά βάθος ένα διάλογο που ανοίγει ο άνθρωπος με τον πάνω και πέραν των αισθήσεων κόσμο και γι αυτό διατυπώνεται κατά κάποιον τρόπο στη γλώσσα της άλλης πλευράς.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

«Οι θεοί του Ολύμπου σε τιμούν, οι θεοί του Άδη σε σέβονται»

«Στους πρώτους αιώνες της εποχής μας, στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχαν διαδοθεί πλατιά τα «μυστήρια» των Αιγυπτίων θεών Ίσιδας και Όσιρη είτε Σέραπι. Πρόκειται για τη λατρεία της αιγύπτιας «μάνας του κυρίου» και του σωτήρα που «βασανίζονταν, πέθαινε και ανασταίνονταν», μια λατρεία που άσκησε αναμφισβήτητα επίδραση πάνω στη διαμόρφωση του πρωτόγονου χριστιανισμού, πάνω στο χριστιανικό δόγμα, στη μυθολογία και τη χριστιανική τελετουργία.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Σαν ξεκινούσε η πομπή

Έτσι που ξέπεσαν οι ανθρώποι, οι ιδέες, οι λέξεις, μήτε πια που νοιαζόμαστε
για παλιές ή για πρόσφατες δόξες, για βιογραφίες του Αριστείδη·
κι αν κανένας κάνει καμιά φορά να θυμηθεί τους Τριακοσίους ή τους Διακοσίους,
μεμιάς οι άλλοι τον σταματούν με περιφρόνηση, ή σκεπτικισμό τουλάχιστον.

Η ευθύνη του ιστορικού

ιστορικός λοιπόν δεν πρέπει να ταράζει τους αναγνώστες με τραγικές εικόνες ούτε να αναζητεί τους λόγους, που είπαν ίσως οι πρωταγωνιστές, ούτε να απαριθμεί τις πιθανές συνέπειες των γεγονότων που αναφέρει, όπως οι τραγικοί ποιητές, αλλά να μνημονεύει δίχως παραλείψεις όσα έγιναν και ειπώθηκαν αληθινά, έστω κι αν είναι εντελώς ασήμαντα.

Όσα προέρχονται από τους θεούς είναι σεβαστά

"Τίποτε αθλιότερο από εκείνον που περιδιαβαίνει τον κύκλο των πραγμάτων και "ανασκαλεύει τα υποκάτω της γης", που λέει ο ποιητής, και ζητά να μάθει τι κρύβεται μέσα στις ψυχές των άλλων, συμπεραίνοντας από κάποια σημάδια, και δεν αντιλαμβάνεται ότι το μόνο που του χρειάζεται είναι να...

Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Ερευνητές ενισχύουν την άποψη πως οι Φιλισταίοι είχαν καταγωγή από την Ελλάδα

Ενώ τα ιστορικά στοιχεία για τους Φιλισταίους είναι λίγα, αρχαίο DNA από σκελετούς της εποχής του Χαλκού και Σιδήρου, που αποκαλύφθηκαν στα ερείπια γύρω από την πόλη του Ασκελόν στο Ισραήλ, παρέχουν ενδείξεις για τις μυστηριώδεις καταβολές τους. 

Μια νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα, θεωρεί πως οι Φιλισταίοι είχαν καταγωγή από τη Νότιο Ευρώπη και πως ενδέχεται να ήταν και από την Ελλάδα...

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

H σημασία της λέξης Βάρβαρος και η νύμφη Αβαρβαρέη

  "Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις."
Κ.Π. Καβάφης
"Ο όρος «βάρβαροι» παρουσιάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. όταν κατά τη διάρκεια του Β΄ ελληνικού αποικισμού, οι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με ένα πλήθος διαφορετικών λαών.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Mέσα στην υδρία στρέφεται η τύχη όλων μας

Ο Οράτιος συμβουλεύει τον αποδέκτη της ωδής, Δέλλιο, να παραμένει ψύχραιμος και νηφάλιος τόσο στις χαρές όσο και στις λύπες, και να απολαμβάνει τη ζωή του για όσο διάστημα ακόμα μπορεί, μια και ο θάνατος, κοινός για όλους, δεν αργεί να καταφτάσει.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Από τα ανθρώπινα πράγματα τίποτε πιο κοντινό στον θάνατο από τον ύπνο

"Προσέξτε να μην νομίσετε, όταν σας εγκαταλείψω, ότι θα εξαφανιστώ και δεν θα είμαι πουθενά. Να γνωρίζετε, ότι η ψυχή μου θα εξακολουθήσει να υπάρχει, έστω και εάν είναι για εσάς αόρατη.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Συ είσαι η μόνη Θεά, Συ είσαι η Αλήθεια και η Νίκη!

…Ω Πολυαγαπημένη, γιορτάζει η αγάπη μου απόψε κι από τον Κεραμεικό, κοίτταξε, ανεβαίνει κι έρχεται η ιερά πομπή, φαιδρά και θορυβώδης – σαν κύμα που ανεβαίνει τραγουδώντας και φιλεί ερωτεμένο τους όμορφους βράχους.

Και ο Διόνυσος με το θύρσο του περιμένει.

"Οι Έλληνες, οι έχοντες τη δύναμη του Νοός, ήταν οι πρώτοι οι οποίοι μέσα από την Αλήθεια του Μύθου προείπαν για τη λειτουργία της συσσώρευσης, η οποία γεννά κάθε είδους θρησκευτικού και πολιτικού και οικονομικού και άλλου συστήματος.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Πόρος, Τέκμωρ και Σκότος: Η Κοσμογονία του Αλκμάνα

  Ο λυρικός ποιητής Αλκμάν έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ. Το όνομά του συνδέθηκε με τη Σπάρτη, αν και καταγόταν από τις Σάρδεις της Μικράς Ασίας. Το 1957 βρέθηκε ο πάπυρος της Οξύρρυγχου, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια αποσπάσματα με σχόλια σε πεζό λόγο, που μαρτυρούν ενός είδους θεογονικής κοσμογονίας. Από το ποίημα σώζονται οι λέξεις Θέτις, Σκότος, Πόρος και Τέκμωρ.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

«Οι Γερμανοί υποδουλώθηκαν εσωτερικά στους Έλληνες»

Η Βρετανίδα φιλόλογος Eliza Butler γράφει το 1935 το βιβλίο της με τίτλο: Η Τυραννία της Ελλάδας Επί της Γερμανίας και αναλύει την παθιασμένη ελληνολατρία των Γερμανών για τον αρχαίο πολιτισμό.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Η αμαρτία ήταν ξένη λέξη για τους Έλληνες

"Έκλαιγε ο Οδυσσέας στην Καλυψώ, και πότε επέλεξε να κλάψει; Όταν ο ποιητής μας δίδει την περιγραφή του Παραδείσου της νήσου Ωγυγίας. Τα νερά, τα άνθη, τις φυσικές ομορφιές, τον ουρανό, το νέκταρ, την αμβροσία. Ο Οδυσσέας έκλαιγε γιατί ήθελε το δικό του Παράδεισο, το δικό του ανθρώπινο Παράδεισο, την Ιθάκη.

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Δάρρωνας Επήκοος: ο θεραπευτής θεός των Μακεδόνων

«Μακεδονικὸς δαίμων, ᾧ ὑπὲρ τῶν νοσούντων εὔχονται.»
Ησύχιος
 Τα τελευταία χρόνια με τις συνεχόμενες ανασκαφικές έρευνες στη περιοχή της Πέλλας εντοπίστηκε ένα συγκρότημα ιερού στο οποίο αναγνωρίστηκαν λειτουργίες άμεσα σχετιζόμενες με θεραπευτικές πρακτικές. Η αναγνώριση της λατρευόμενης θεότητας οφείλεται στην εύρεση μιας αναθηματικής επιγραφής προς τον Δάρρωνα, ενός τοπικού, κατά τον Ησύχιο, θεραπευτή δαίμονα.

Θεοί, αν η λύπηση είναι δουλειά δική σας, ρίξτε μου μια ματιά.

Στο ποίημα αυτό ο Κάτουλλος βαθιά πληγωμένος εκφράζει τον πόνο του για την αχαριστία και προδοσία της αγαπημένης του. Θεματικά το ποίημα ανακαλεί το π.8, όπου διαβάζουμε μια παρόμοια, αν και περισσότερο ανάλαφρη σε διάθεση, αντίδραση του ποιητή στην άρνηση της Λεσβίας.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Τίποτα δεν είναι γλυκύτερο από την πατρίδα, αυτό είναι ήδη κοινός τόπος.

"Τίποτα δεν είναι γλυκύτερο από την πατρίδα, αυτό είναι ήδη κοινός τόπος. Αν τίποτα λοιπόν δεν είναι γλυκύτερο, υπάρχει μήπως κάτι άλλο πιο σεβαστό και θείο;

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Μια αρχαία συνταγή για τον λόξυγκα

Ο λόξυγκας ( ή λόξιγκας ) είναι ανακλαστική κίνηση που προκαλείται από ανεξέλεγκτες συσπάσεις του διαφράγματος, με μικρές εισπνοές αέρα και έχει ως αποτέλεσμα χαρακτηριστικό ήχο.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ο Θεός του Πλάτωνα

"Στον Τίμαιο, ο Πλάτων περιγράφει τη δημιουργία του σύμπαντος ως το προϊόν εργασίας ενός θεϊκού δημιουργού που επιτελεί το έργο του, έχοντας ως σημείο αναφοράς ένα πρότυπο –ένα σύστημα ορθολογικών αρχών που οφείλουν να ενσωματωθούν στην ύλη, έτσι ώστε να προαχθεί ένα ενοποιημένο αποτέλεσμα.

Η κατασκευή του Ιησού

                                               Ιστορίες παραχαρακτών.
"Προφανώς ο Ιησούς υπήρξε – όπως και ο Οδυσσέας και ο Ζαρατούστρα, που λίγο ενδιαφέρει να ξέρουμε αν έζησαν πραγματικά, με σάρκα και οστά, σε ένα συγκεκριμένο χρόνο και σε έναν εντοπίσιμο τόπο. Η ύπαρξη του Ιησού δεν είναι διόλου αποδεδειγμένη ιστορικώς.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Αγωνιζόμενοι για τα Ολύμπια της ψυχής.

"Ώστε, πρέπει να μελετήσουμε εάν ακριβώς έχουμε φροντίσει ώστε να αναδράμουμε σ'εκείνα από τα οποία προερχόμεθα, όσον βεβαίως είναι δυνατή αυτή η αναδρομή. Πρέπει να εξετάσουμε, εάν φροντίσαμε και τον να απέχουμε από την αίσθηση και από την φαντασιοπληξία, αλλά και από τον παραλογισμό που προκαλείται από αυτές και από τα πάθη που προέρχονται επίσης από αυτές, όταν, κυρίως, αυτά υπερβαίνουν τον βαθμό της ανάγκης εκείνης, που καθόρισε και την γέννησή μας.

Λουκιανός: Περί θυσιών

«Σε ότι αφορά όλα εκείνα που κάνουν οι ανόητοι στις θυσίες, στις γιορτές και στις πομπές τους προς τιμή των θεών, εκείνα που ζητάνε, εκείνα για τα οποία προσεύχονται και εκείνα που γνωρίζουν σχετικά με τους θεούς, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος τόσο δύσθυμος και στενοχωρημένος ώστε να τα δει και να μη γελάσει με την βλακεία των όσων γίνονται.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Kαταδιώκουν εκείνους που μοχθούν για να προσδιορίσουν την ελευθερία

"Οι ξεπουλημένοι της πολιτικής, οι πραματευτές της απελευθέρωσης των λαών, οι μυστικιστές απελευθερωτές δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την ανθρώπινη αθλιότητα. Δεν πρέπει να τους μεμφόμαστε επειδή φράζουν τον δρόμο για την υλοποίηση των ίδιων των ιδανικών τους και την εξαφάνιση της αθλιότητας την οποία οι ίδιοι προκάλεσαν.