Translate

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΡΟΔΙΑ: Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Το ρόδι, το οποίο το σπάμε ως έθιμο την Πρωτοχρονιά αλλά και σε γάμους, θεωρείται σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας. Σύμβολο θανάτου και γέννησης. Πως συνδέονται ο γάμος, ο θάνατος, η αφθονία με τους μύθους των Ελλήνων;
Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου και της ιστορίας μας.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΌΛΝΤΑ ΜΠΆΜΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ!


Οι φωτιές που ανάβονται αύριο βράδυ προπαραμονή Χριστουγέννων σε όλα τα χωριά της Μακεδονίας είναι ένα έθιμο που έρχεται με έμμεσο τρόπο από τα Ελευσίνια μυστήρια. Λέγεται εσφαλμένα και σκόπιμα πως οι λέξεις "κόλντα μπάμπω" αρχικά δόθηκαν από Σλάβους.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΔΟΥΡΕ(ΙΟΣ) ΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Από τις 15 Οκτώβρη έχει ξεκινήσει η δική μας καραντίνα στον νομό Κοζάνης. Οι πρώτοι που μπήκαμε στον δεύτερο εγκλεισμό πανελλαδικά, μετά από τον πρώτο εθνικό εγκλεισμό της άνοιξης.
Ακολούθησε 20 μέρες μετά όλη η Ελλάδα.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ελάτη η επιβλητική: Το ιερό δέντρο της Άρτεμις και η παγανιστική προέλευση του στολισμού του

Ο στολισμός του δέντρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ημερών αυτών. Όμως υπάρχει ένας διαχωρισμός ο οποίος ενίοτε καταλήγει σε εμπάθεια μέχρι και μένος και έχθρα ανάμεσα στους ακολούθους της χριστιανικής μυθολογίας- θρησκείας και τους αποδέκτες του ελληνικού γίγνεσθαι και της θρησκείας των Ελλήνων προγόνων μας. "Αν εσείς χριστουγεννιάτικο δέντρο τότε εμείς Ερεισιώνη".
ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις ημέρες.
Θεωρείται για πολλούς κάτι ξένο. Είναι όμως;
Πως αναμιγνύεται το παρόν με το παρελθόν, ο Έλατος, η θεά Άρτεμις, ο Διόνυσος και ο Ερμής κάτω από τα κλαδιά του ελάτου; Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου και της αλήθειας.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Η μεταφυσική θεώρησις της φράσεως "η τάν ή επί τάς"

Η την ασπίδαν λοιπόν ή επί της ασπίδος έλεγαν οι Σπαρτιάτισσες δια τα ίδια τα τέκνα των. Το πρώτον που κατανοούμε είναι η πλήρης ορθολογικοποίησις της ανθρώπινης ζωής, η πλήρης Ελληνική θέασις της ζωής, η πλήρης συνέχεια της Οδύσσειας και της φιλοσοφίας του Ηρακλειτείου γίγνεσθαι.

Δεν υπάρχει ελπίδα να "διορθωθούν τα πράγματα" σε μια τέτοια εποχή


"Δεν υπάρχει ελπίδα να "διορθωθούν τα πράγματα" σε μια τέτοια εποχή. Είναι μια εποχή κατά την οποία από την διαφθορά των γυναικών επέρχεται η σύγχυση των φυλών. Από την σύγχυση των φυλών, η απώλεια της μνήμης.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΡΑΜΑ


Όλοι μας για ένα αποτέλεσμα συνεργαζόμαστε, άλλοι συνειδητά και με επίγνωση, άλλοι χωρίς να το ξέρουν, ακόμη και οι κοιμισμένοι, όπως λέει και ο Ηράκλειτος, εργάζονται και συντελούν σε ό,τι γίνεται στον κόσμο.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ας αγαπήσουμε τα παιδιά μας


Ας αγαπήσουμε τα παιδιά μας. Ας δεχτούμε την μοίρα τους. Την τύχη τους. Τις επιλογές τους. Τα κρυφά ταλέντα τους. Το ύψος τους. Το πάχος τους. Την κακή βαθμολογία. Ας αγαπήσουμε τα παιδιά μας.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΚΕΛΤΟΣ: Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΓΕΝΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΚΕΛΤΩΝ

Ο Κέλτος ή Κελτός ήταν γιος του Ηρακλή και της Κελτίνης ή Κελτώς. Ο Ηρακλής, στην εκστρατεία του εναντίον του Γηρυόνη, βρέθηκε στη Βρετανία -- γεγονός το οποίο πολλοί μελετητές συνδέουν με τον Δέκατο άθλο του.

Ετυμολογία του ονόματος Ηρακλής και το παράδοξο της Ήρας

Αν και προστάτιδα των ηρώων η Ήρα στην ελληνική μυθολογία αντιτίθεται στον μεγαλύτερο ήρωα, τον Ηρακλή. Αυτό για τους μελετητές της μυθολογίας θεωρείται το παράδοξο της Ήρας.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΗΡΑΚΛΗΣ: ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ;


Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει τρεις ήρωες με το όνομα «Ηρακλής»: έναν Αιγύπτιο, έναν Κρητικό Δάκτυλο και τον γιο της Αλκμήνης:

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΔιηνέκηςΑπ' όλους τους Σπαρτιάτες και τους Θεσπιείς που πολέμησαν τόσο ηρωικά το πιο εκπληκτικό δείγμα θάρρους δόθηκε από το Σπαρτιάτη Διηνέκη. 

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΘΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΣ

"Ότι απ᾽ όσα δίδει ο Ζευς πιθάρια δυο σιμά του έχει, το ένα των κακών, των αγαθών το άλλο. 
Και σ᾽ όποιον δώσει ανάμικτα ο βροντητής Κρονίδης, εκείνος πότ᾽ έχει κακές, πότε αγαθές ημέρες, και σ᾽ όποιον μόνον τα πικρά, τον κάμνει μαύρον κι έρμον και στ᾽ άγιο πρόσωπο της γης φρικτή τον σέρνει ανάγκη και ατίμητος από θεούς και ανθρώπους παραδέρνει." 
Ομήρου Ιλιάδα.

ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΖΗΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΤΟΥ ΖΗΝ

«Τούτος ο θεός, ο Δ ί α ς, λοιπόν, ξεπέρασε όλους τους άλλους σε α ν δ ρ ε ί α, σ ύ ν ε σ η και δ ι κ α ι ο σ ύ ν η, αλλά και σ’ όλες τις υπόλοιπες αρετές, γι' αυτό και παραλαμβάνοντας τη βασιλεία από τον Κρόνο, πρόσφερε πολλές και μεγάλες ευεργεσίες στους ανθρώπους.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Στο ψυχικό πεδίο ο χειμώνας είναι το ατομικό ασυνείδητο

Στην ελληνική γραμμή, η αρχή πραγματοποιείται πάντοτε εκ της νυκτός, εκ του σκότους/λήθης/Λητούς μητέρας της Αρτέμιδος/ημίφωτος και του Απόλλωνα/φωτός. Εκ των τεσσάρων εποχών ο Χειμών παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση φωτός. Οι αναγραμματισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της πρώτης ώρας/εποχής του έτους, του χειμώνα.

ΠΑΙΔΟΤΡΙΒΗΣ: Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

"Δεν είναι σωστό, ακόμα, να παραβλέπουμε ούτε τις σωματικές ασκήσεις, αλλά πρέπει να στέλνουμε τα παιδιά στον παιδοτρίβη, και ν' ασκούνται επαρκώς, και για την αρμονία των σωμάτων τους και συνάμα για τη δύναμη τους, δεδομένου ότι η σωματική ευεξία κατά την παιδική ηλικία είναι θεμέλιο για καλά γηρατειά"
 Περί Παίδων Αγωγής, Πλούταρχος