Translate

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αισώπειοι μύθοι: Αγαθά και κακά

Τα αγαθά, όντας αδύναμα, εκδιώχθηκαν από τα κακά και ανέβηκαν στον ουρανό. Εκεί ρώτησαν τον Δία πώς θα βρεθούν πάλι μαζί με τους ανθρώπους.

Πως προέκυψε η φράση "αυγά σου καθαρίζουν";

  Μία φορά τον χρόνο, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν - για να τιμήσουν την Αφροδίτη και τον Διόνυσο - με έναν πολύ τρελό και παράξενο τρόπο: Κάθε 15 Μαΐου, έβγαινε ο λαός στις πλατείες και άρχιζε τον "πετροπόλεμο" με ...αυγά μελάτα!

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Kronos: Tο άστρο που καταβρόχθισε τους πλανήτες του

Ένα άστρο παρόμοιο με τον δικό μας Ήλιο, το οποίο απέχει περίπου 350 έτη φωτός από τη Γη, ταξιδεύει την αρχαία ελληνική μυθολογία στον Γαλαξία. Οι αστροφυσικοί που το μελετούν θεωρούν ότι ο ασυνήθιστος αυτός μακρινός αστέρας...

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Στο φως πρωτοκυκλαδικός οικισμός της 3ης χιλιετίας στη Σαντορίνη

Στον λόφο που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Θηρασίας, του νησιού στα δυτικά της Σαντορίνης, δεσπόζει το μοναστήρι της Κοίμησης. Στη θέση αυτή και σχεδόν σε επαφή με το μοναστήρι, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει έναν πρωτοκυκλαδικό και μεσοκυκλαδικό οικισμό της 3ης και των αρχών της 2ης χιλιετίας πΧ, με μέτωπο...

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

«Οι ερωτευμένοι ομολογούν πως είναι άρρωστοι»

Έρωτας. Το αιώνιο βάσανο. Πηγή ζωής αλλά και θανάτου. Υπάρχει λογική σε αυτήν την επιθυμία; Μπορεί να μας ωφελήσει; Ας πάμε να διαβάσουμε το απόσπασμα από τον διάλογο ανάμεσα στον Φαίδρο και στον Σωκράτη.

Το ρητό της ημέρας


Ποιους δεν βοηθά η τύχη, σύμφωνα με τον Σοφοκλή;...

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Το βάζο με την κρυμμένη μαρμελάδα


Χορός: Και τι φάρμακο βρήκες; (για το φόβο του θανάτου)
Προμηθέας: Τους έδωσα τυφλές ελπίδες. 
(Αισχύλος, Προμηθ. Δεσμ.)
Φάρμακο. Ώστε για αυτό πρόκειται.! Για ένα φάρμακο. Η Ελπίδα λέει είναι φάρμακο. Και είναι και τυφλή. Με αυτή την λογική τότε: "Εν αρχή ην η αρρώστια".  Η αρρώστια του φόβου. Ως άρρωστοι λοιπόν χρειαζόμαστε φάρμακα. Και εκεί είναι που έρχεται η ελπίδα.

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Πλούταρχος: "Στολισμός η σιωπή"

 "Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, για τον νέο είναι ασφαλής στολισμός η σιωπή, προπάντων όταν ακούει κάποιον άλλο και δεν ταράζεται ούτε αντιδρά σε κάθε του κουβέντα, αλλά,

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Περιοδικό Νόημα: Ένας τετραμηνιαίος πυρήνας Νόησης και Λόγου

  Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ξεκίνησε η πρώτη μας έντυπη έκδοση, το περιοδικό ΝΟΗΜΑ από τις εκδόσεις ΡΩΜΗ. Ο σπόρος της δημιουργίας ενός περιοδικού ξεκίνησε σαν προσταγή ενάντια στην δύσκολη και αλλότρια εποχή που ζούμε, μια ανάγκη δημιουργίας ενός υγιούς κύτταρου πολιτισμού.