Translate

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΛΗΣΜΟΝΕΙΝ


«Τα στοιχεία της αδημονίας, του άλγους, του μίσους, του φθόνου εκφαυλίζουν την ποιότητα του στοχασμού και συν επακολούθως εκφαυλίζουν τον οργανισμό και φυσιολογικως και φυσιογνωμικως.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το όριο ανάμεσα στον κόσμο των συμπαντικών Ελλήνων και των σημερινών αστικών ανθρώπων είναι και η άποψις περί της ευτυχίας: Διά τους Έλληνας η ευτυχία ήταν αδιαχώριστη από την πράξη σε σχέση με τους Θεούς, την Φύσιν, τον Εαυτόν, τον Οίκον. Για αυτό και η ευτυχία μας παρεδόθη ώς ορθώς πράττειν: εϋ πράττειν. Καλώς πράττειν. Άρα ήταν αυτοκαθοριζομένη από τους Ήρωες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τον αυτοκαθοριζόμενο συμπαντικά άνθρωπο ο οποίος κατευθύνει τον ατομικό του νόστο εξαρτώμενος όλο και ολιγότερον από το "Άλλο". 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Η ΑΜΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΥΜΦΗΣ ΑΒΑΡΒΑΡΕΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΡΒΑΡΑ


Σήμερα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη γιορτάζει το όνομα Βαρβάρα. Ποιο όμως είναι το αντίστοιχο ελληνικό όνομα, πώς προκύπτει το γυναικείο όνομα Βαρβάρα και ποια η σημασία της λέξης; Ποια ήταν η νύμφη Αβαρβαρέα ή Αβαρβαρέη;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Μύθου και της ιστορίας μας.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: «Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΕΑΥΤΟΥ». ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Ο Σωκράτης συναντούσε τους συμπολίτες του στην αγορά των Αθηνών. Εκεί, μέσω της μαιευτικής μεθόδου, προσπαθούσε να τους φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τα βαθιά και χαώδη των ψυχών τους.
Να τους θυμίσει πως ο δρόμος προς την αρετή και την θέωση ανοίγει μ ό ν ο όταν αρχίσουν να μαθαίνουν τον εαυτό τους. Όταν αποδεχτούν την φύση τους. Μόνο μέσα από το «γνώθι σαυτόν».

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΘΕΟΣ ΚΑΒΕΙΡΟΣ: Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης γιορτάζεται ο πολιούχος Δημήτριος, άγιος της χριστιανικής πίστης.
Στην πόλη που πολλοί ονομάζουν Μάνα, γιατί αγκάλιασε όλους τους κατατρεγμένους, μόνους και φτωχούς, μια πόλη που πολιορκήθηκε και βάφτηκε με αίμα ανά τους αιώνες από τους βάρβαρους εποικιστες, τιμήθηκε, έλαμψε και τάχθηκε υπέρ Θεσσαλονικέων σε κάθε μάχη και σε κάθε κίνδυνο της πόλης, ο θεός Κάβειρος. Ο πρώτος πραγματικός πολιούχος θεός από κτίσεως της Θεσσαλονίκης όπου οι κάτοικοι της λάτρευαν τον Κάβειρο ως τον «αγιώτατον πάτριον θεόν».
Ας πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΘΕΑ ΕΥΝΟΜΙΑ: Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΥ

Η θεά Ευνομία είναι η θεά του νόμου, της σωστής και δίκαιας διακυβέρνησης των πόλεων. Εκπροσωπεί την ύπαρξη δίκαιων νόμων και η ορθή εφαρμογή τους. Είναι κόρη του Δία και της Θέμιδας και ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ωρών μαζί με τις αδελφές της Δίκη και Ειρήνη.
Πως όμως ερμηνεύεται η θεία φύση της στην εδώ δημιουργία και κατά πόσο το ανθρώπινο γένος συνδέεται ακόμα με την ιδιότητα της Ευ-νομιας στις μέρες μας;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Μύθου και της ιστορίας μας.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ

«Ουδέν γλύκιον πατρίδος»
«Τίποτε πιο γλυκό απ’ την πατρίδα»
                             Ομήρου Οδύσσεια

Όσοι βρέθηκαν σε βάρβαρους τόπους, μακριά από την μητέρα Ελλάδα, το σαράκι που τους έτρωγε ήταν η επιστροφή στα χώματα της. Η Νοσταλγία ήταν η δύναμη της επιστροφής στην αγκαλιά της. Η Νοσταλγία προέρχεται από τον «Νόστο» , την επιστροφή στην πατρίδα και το «Άλγος» που σημαίνει τον ψυχικό πόνο που γεννάει η προσμονή, η λαχτάρα της επιστροφής στην πατρίδα.
Αυτή η δύναμη, αυτός ο πόνος και η προσμονή ονομάζεται «Νόστιμον ἦμαρ». Αυτή η δύναμη ώθησε τον Οδυσσέα να βρει τον δρόμο της επιστροφής.
Η νοσταλγία ωθεί τους Έλληνες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στα χώματα της. Με ό,ποιο κόστος.
Ο Οδυσσέας ας μην ξεχνάμε απαρνείται ακόμα και την αθανασία για χάρη του νόστου του. Τι είναι όμως το «Νόστιμον ἦμαρ»;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΣΣΟΙ ΤΟΥ ΟΝΤΟΣ

Οδεύοντας προς την εικονική πραγματικότητα όπου ο παράγων άνθρωπος όπως τον ξέρουμε ως έλλογη ενεργό προσωπικότητα θα χαθεί ολοσχερώς, παραπονούμεθα έντονα και επιζητούμε το ανθρωποκεντρικό μοντέλο. Δυστυχώς ακόμη και οι πιο μισητοί σε εμάς άνθρωποι οι οποίοι κινούν νήματα σε παγκόσμιο βάση είναι αυτοί οι οποίοι χωρίς καν να το ξέρουν ωθούν την οντική κίνηση προς τις επόμενες απελεύθερες κινήσεις της.
Όλοι είναι και είμαστε πεσσοί του Όντος. Όλοι.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΙΜΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ: ΟΙ ΗΝΙΟΧΟΙ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ

Όλη η ανθρωπότητα έχει κυλιστεί στην σκόνη και την λάσπη του φόβου και του τρόμου. Η μάχη αυτή είναι από τις πιο απάνθρωπες που έχει δώσει το ανθρώπινο γένος. Τα όπλα είναι φτιαγμένα μόνο για επίθεση και όχι για άμυνα.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΚΥΔΟΙΜΟΣ: Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

«Τρώων δὲ κλαγγή τε καὶ ἄσπετος ὦρτο κυδοιμός».
                                                                        Ιλιάδα
Γύρω από τον θεό Άρη βρίσκεται ορισμένος αριθμός θεοτήτων δευτερευόντων, οι οποίοι προσωποποιούν όπως αυτός τον πόλεμο. Θεωρούνται απαραίτητοι και τον συνοδεύουν στο πεδίο της μάχης. Ένας από αυτούς τους συνοδούς είναι και ο Κυδοιμός.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΛΟΥΝΤΙ ΠΕΙΣΘΩΜΕΝ


Γιατί εκείνος που είναι ο μόνος ά φ θ α ρ τ ο ς δεν δέχεται φ θ α ρ τ ό ύμνο. Ας μην ελπίζουμε, λοιπόν, ότι θα πείσουμε τον δεσπότη των αληθινών λόγων μέσω μιας κ ε ν ή ς καταιγίδας ρημάτων, ούτε με την
φ α ν τ α σ ί α των θεουργιών που έχουν στολιστεί με τέχνη. Αυτόν τον ύμνο, λοιπόν, ας αφιερώσουμε στον θεό:

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΘΕΑ ΑΔΗΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Η Αδηφαγία είναι η θεά της λαιμαργίας, το πνεύμα του ακόρεστου. Είναι η θεά που δεν μπορεί να νιώσει κορεσμό, να ευχαριστηθεί με τα όσα έχει. Αναφέρεται ότι υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος προς αυτή στη Σικελία, στον οποίον λατρευόταν μαζί με τη θεά Δήμητρα.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΟΑΛΕΜΟΣ: Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ

«Των γαρ ηλιθίων απείρων γένεθλα».
 (Άπειρη η γενιά των ηλιθίων).
                                       Σιμωνίδης ο Κείος.

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την ανθρώπινη βλακεία. Εγχειρίδια, οδηγοί, αναλύσεις προσπάθησαν να εξηγήσουν την ανθρώπινη ηλιθιότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

ΘΕΑ ΖΗΡΥΝΘΙΑ: Η ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Μέσα στον ελληνικό καύσωνα, αυτό των θεών και των μύθων, υπάρχει ένα όνομα που έχει σκεπαστεί από την αχλύ του χρόνου.
Είναι η θεά Ζηρίνθη ή Ζηρυνθία. Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.

ΠΡΟΊΩΞΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΊΩΞΙΣ: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ


Δύο δαίμονες όπου διατρέχουν τα πεδία των μαχών είναι οι αδερφές Προϊωξις και η Παλίωξις. Προήδρευσαν στο κύμα της μάχης και έδιναν είτε την νίκη είτε την ήττα.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

ΤΑΥΤΑ ΟΨΕΣΘΕ

Οι σχολές φιλοσοφίας στην αρχαιότητα ήταν πολλές. Ο καθένας επέλεγε αυτήν την οποία πίστευε πως θα τον οδηγήσει στην Ευδαιμονία.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ

«Αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι κόσμο δημιουργούμε; Είναι ένας κόσμος φ ό β ο υ και π ρ ο δ ο σ ί α ς και β α σ α ν ι σ τ η ρ ί ω ν. Ένας κόσμος καταπιεστών και καταπιεζόμενων, ένας κόσμος που, όσο τελειοποιείται, θα γίνεται ολοένα περισσότερο α ν ε λ έ η τ ο ς.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΘΕΑ ΒΡΙΜΩ: Η ΝΥΧΤΟΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΔΗ

«Ανδρικεπαιδόθυρσος, Βριμώ, Βριμώ.
Ας εισέλθει στον ιερό λειμώνα: ατιμώρητος είναι ο μύστης. Βυθίστηκα».

                                                                                                      Ορφικό έλασμα 4ου αι π.χ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΜΗΜΕΡΙΑ ΤΑ «ΠΟΛΛΑ»

«Να έχουμε»..«να μην μας λείψει». Όλη η ζωή μας σε αυτές τις λέξεις.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

ΚΑΚΙΣΤΑ ΖΩΑ

Η ρήση αυτή προέρχεται από τον μύθο του Αισώπου όπου ένας νεαρός εξέλαβε ως τραγούδι τον ήχο που έβγαζαν τα σαλιγκάρια ενώ ψήνονταν και με αγανάκτηση είπε:

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

ΧΤΙΣΤΕ ΤΟΝ


Η Ύβρις θεωρείται σύμφωνα με τον Θέογνι θυγατέρα του Κόρου, του κορεσμού. Ο Πίνδαρος την αναφέρει ως μητέρα του κορεσμού.
Όταν χορτάσει ο άνθρωπος γίνεται υβριστής.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΑΓΑΘΟΔΑΙΜΩΝ: ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Ο Αγαθοδαίμων είναι ένα ον ίσως με τις λιγότερες διαθέσιμες πληροφορίες. Πως εμπλέκονται ο Αγαθοδαίμων με τον Διόνυσο, τον Δία, τον άκρατο οίνο και τον φύλακα άγγελο της χριστιανικής θρησκείας;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Μύθου και της ιστορίας μας.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΖΟΝΩΝ;


Οι Αμαζόνες ήταν παιδιά του Άρη και της Ναϊάδας Αρμονίας και γεννήθηκαν στο Ακμόνιο άλσος της Φρυγίας. Λέγεται επίσης πως μητέρα τους υπήρξε η θεά Αφροδίτη ή η Οτρίτη, κόρη του Άρη.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

ΓΕΛΛΩ: ΤΟ ΦΟΒΗΤΡΟ ΤΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ

Η Γελλώ (ή Γελλού ή Γιλλού ή Γυλού), είναι μια νύμφη, ένα κακοποιό δαιμονικό πνεύμα, γνωστό σ' ολόκληρο τον Ελληνικό κόσμο τουλάχιστον από τον 7ο - 6ο π.χ. αιώνα, όπως αποδεικνύεται από αναφορά σ' αυτό της ποιήτριας Σαπφούς.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΡΦΕΑΣ

Ο ξακουστός ποιητής, μουσικός, θεολόγος και ιατρός Ορφέας έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην πορεία του ελληνικού φωτός. Πως όμως ετυμολογείται το όνομα του; Ας πάμε να μάθουμε.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Οι διάφορες ετυμολογικές προσεγγίσεις του ονόματός της θεάς στην αρχαία αλλά και στη σύγχρονη εποχή δε μπορεί παρά να είναι αποκαλυπτικές για τη φύση της θεάς, όπως αυτή έγινε αντιληπτή τόσο από τους αρχαίους, όσο και από τους σύγχρονους μελετητές. Ας πάμε να μάθουμε:

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

ΙΩΝΙΑΔΕΣ ΝΥΜΦΕΣ: ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ

«Κόρες λευκοντυμένες, εύπνοες αύρες, αιπολικές, νόμιες, φίλες των θηρίων, αγλαόκαρπες, απαλές, ελάτε στα εύφημα ιερά με χαρούμενη ψυχή, χέοντας νάμα υγιεινό σε αυξιτρόφους ώρες.»
                                                                                             Απόσπασμα ορφικού ύμνου Νυμφών
Οι Ιωνίδες ή Ιωνιάδες νύμφες της Ολυμπίας λατρεύονταν ως θεραπεύτριες όλων των πόνων αλλά και των παθήσεων των ζώων. Οι Ιωνίδες νύμφες ήταν τέσσερις: η Καλλιφάεια, η Συνάλλασις, η Πηγαία και η Ίασις.

ΑΝΤΑΥΡΑ: Η ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ


«Ευνοούμενη θεά, Δέσποινα, κατέβα εύκολα και εισάκουσε την παράκλησή μου».

Πως συνδέονται η Αύρα, η αντάρα, η δαίμονας Ανταύρα με τις ημικρανίες, τον πυρετό την μαγική επίκληση Άμπρα Κατάμπρα και τέλος με την Εφέσια Άρτεμις;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

ΙΩΚΗ, ΑΛΚΗ, ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΕΡΙΔΑ: ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΣ


Υπάρχουν τέσσερις δυνάμεις, ιδιότητες ή καλύτερα δαίμονες οι οποίοι φρουρούν τον πατέρα θεών και ανθρώπων Ζεύς και τα έργα του. Φρουρούν τους ανθρώπους. Τους δίνονται ως συνοδοί από την γέννηση τους. 
Είναι η Ιώκη, η Αλκή, ο Φόβος και η Έριδα. Ποια είναι αυτά τα πνεύματα της φρουράς του Διός;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Μύθου και της ιστορίας μας.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΔΑΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΙΑ: ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΕΣ ΘΕΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Η Λοχαία Δαμία είναι προστάτης της γονιμότητας, από τις παλαιότερες του ελληνικού χώρου, που λατρεύονταν, μαζί με την Αυξησία, σύμφωνα με την παράδοση που διέσωσε ο Ηρόδοτος. Η Δαμία ταυτίζονταν περισσότερο με τη θεά Δήμητρα και την Περσεφόνη από το γεγονός ότι και τις δύο αυτές θεότητες οι Τροιζήνιοι τις αποκαλούσαν επίσης Αμαίαν την Δήμητρα, και Αζισίαν την κόρη της.

ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ: ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΨΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Στην γέννησή του χόρεψαν όλοι οι αθάνατοι λέγεται στον ύμνο που συνέθεσε για τους Δελφούς περί τα μέσα του 4ου αιώνος ο Φιλόδαμος από την Σκάρφεια.

ΘΕΑ ΕΛΕΙΘΙΥΑ: Η ΛΥΣΙΖΩΝΟΣ ΘΕΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

«Είσαι η Ειλείθυια και σε φοβερές ανάγκες λύνεις τους πόνους, γιατί μόνον εσένα καλούν οι λεχώνες για ανακούφιση της ψυχής τους. Γιατί εσύ κάνεις τις γυναίκες να λησμονούν του τοκετού τους πόνους και είσαι πάντοτε ή σωτηρία όλων.»

                                                                                                              Ορφικός ύμνος Προθυραίας

Η θεά Ειλείθυια ή Ειλειθυία είναι η βοηθός θεότητα του τοκετού. Συνεπικουρούμενη από τις Τρεις Μοίρες βοηθούσε στην ομαλή εξέλιξη του τοκετού και γι’ αυτό την αποκαλούσαν λυσίζωνο, μητροπόλο, ποτνία.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΔΙΑ: ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ


Επιγραφές από το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο καταγράφουν τις περιπτώσεις θαυμάτων, ίασης, στα οποία που μεσολάβησαν σκύλοι και φίδια. Θεωρούνταν τα ιερά ζώα του Ασκληπιού και σύμβολα της θεραπευτικής του δύναμης.
Ας πάμε να μάθουμε.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Η ΜΙΝΩΙΚΗ ΘΕΑ ΒΡΙΤΟΜΑΡΤΙΣ. Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η μινωική θεά Βριτόμαρτις με το πανάρχαιο πελασγικό όνομα, είναι θυγατέρα του Δία και της Κάρμης όπως μας μαρτυράει και ο Παυσανίας “Διός δε και Κάρμης της Ευβούλου Bριτόμαρτιν γενέσθαι”, η οποία αργότερα φαίνεται να απορροφήθηκε και να ταυτίσθηκε με την θεά Άρτεμη. Το όνοµά της ανήκει στο προϊστορικό ιδίωµα της Κρήτης.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Θέλω να μη σου λείψει ποτέ η χαρά. Θέλω να γεμίζει το σπιτικό σου. Θα αφθονεί υπό τον όρο να βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον εαυτό σου.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΕΠΙΣΤΡΕΦΩΝ ΕΠΙ ΣΕΑΥΤΟΝ

Σε καθετί που συμβαίνει, θυμήσου να γυρνάς στον εαυτό σου (ἐπιστρέφων ἐπὶ σεαυτὸν) και να γυρεύεις ποια δύναμη έχεις μέσα σου για να το αντιμετωπίσεις όπως πρέπει.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΝΥΧΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΦΕΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΧΕΟΝ (ΧΑΟΣ)

Τη Νύχτα χάνονται και οι Θεοί και οι Άνθρωποι, τη Νύχτα χάνεται η κίνηση και οι διχασμοί της ζωής μας, η βύθιση στο χάος όπου συνεχώς υπαγόμεθα, είναι η όρασις των "νεκρών".

Ο ΠΑΓΑΝΙΣΤΗΣ

O παγανιστής ανήκει στη συμπαντική συνέχεια ως τέτοια, είναι ο Άνθρωπος χωρίς ασυνέχειες και συμπαντικά κενά: το σώμα του αποτελεί συνέχεια των αοράτων δυνάμεων και ο ίδιος αποτελεί το έπειτα των αοράτων γενέσεων του χθες.

ΔΑΙΜΟΝΑ ΘΕΟΣ ΕΚΑΣΤΩ ΔΕΔΩΚΕ

Για το μέρος της ψυχής, που είναι το πιο κύριο, πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι, ότι δηλ. ο θεός το έδωσε στον καθένα μας σαν τον δ α ί μ ο ν α μας, (δαίμονα θεός εκάστω δεδωκε), για να κατοικεί στην κορυφή του σώματος μας, να μας υ ψ ώ ν ε ι από την γη και να μας φτάνει στον ουρανό, επειδή, όπως λέμε πολύ σωστά, είμαστε πλάσματα ουράνια και ό χ ι γήινα.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ΟΙΖΥΣ: Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΟΔΥΝΗΡΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ

«Νὺξ δ᾽ ἔτεκε στυγερόν τε Μόρον καὶ Κῆρα μέλαιναν καὶ Θάνατον, τέκε δ᾽ Ὕπνον, ἔτικτε δὲ φῦλον Ὀνείρων δεύτερον αὖ Μῶμον καὶ Ὀιζὺν ἀλγινόεσσαν».
                                                                                            Ησίοδος θεογονία 214

Η ελληνική πατρώα θρησκεία αποδίδει τιμές σε όλες τις θεότητες, τους δαίμονες και φυσικά τους ήρωες. Γιατί οι άνθρωποι που υμνούν την φύση γνωρίζουν πως, όσες ανθρώπινες σκέψεις υπάρχουν, τόσοι θεοί υπάρχουν.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

ΦΘΟΝΕ ΑΤΥΧΙ: ΤΑ ΦΥΛΑΚΤΑ ΤΟΥ ΦΘΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΣΚΑΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ

Ο φθόνος αποτελούσε αναπόσπαστο και ουσιώδες μέρος της βασκανίας. Όπως αναφέρει ο Πλούταρχος στο έργο του «Συμποσιακά», η αρνητική ενέργεια εκπέμπονταν από τα μάτια των φθονερών ως είδωλα, γεμάτα μοχθηρία και βασκανία, τα οποία εισέρχονταν στα θύματα τους, διαταράσσοντας και κακοποιώντας το σώμα και τη σκέψη τους.

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΑΘΟΣ ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΣΑΣ

«Όταν τον ρώτησε κάποιος, πώς μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι ο θεός βλέπει όλες του τις πράξεις, του είπε:
Δεν νομίζεις ότι όλα είναι ενωμένα;
Έτσι νομίζω, του απάντησε.
Δεν νομίζεις ότι τα επίγεια επηρεάζονται από τα επουράνια;
Ναι είπε.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

 

«Συνηθίζουμε να λέμε ότι δεν ευθυνόμαστε για τους γονείς που μας έτυχαν, ότι αυτοί δόθηκαν στους ανθρώπους τυχαία· θα μπορούσαμε όμως να γίνουμε παιδιά εκείνων που θα επιλέξουμε.

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

ΖΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΩΡΑΙΑ

 

Ο Σενέκας αντιμετωπίζει τον θάνατο με ανδρεία και νιώθει μεγαλόψυχος και γενναιόδωρος απέναντι στη ζωή, γιατί, ό,τι του έδωσε, αυτός το επιστρέφει καλύτερο. Λέει λοιπόν:

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟ

Εσύ είσαι κομμάτι του Θεού. Μέσα σου έχεις κάποιο μέρος εκείνου. Γιατί, λοιπόν, δεν αντιλαμβάνεσαι τη συγγένειά σου με τον Θεό;

Η ΜΟΛΥΝΣΗ


Ακολουθούν το ελληνικό θαύμα, συμμετέχουν σε δρώμενα Ελλήνων, αγωνίζονται για την αρετή, γράφουν βιβλία, κάνουν εισηγήσεις, αλλά από το πρωί ως το βράδυ κοροϊδεύουν, μισούν, χλευάζουν, φθονούν, έχουν εμπάθεια και νιώθουν ανώτεροι, πως υπερέχουν έναντι των άλλων, κρίνοντας τους συνανθρώπους για τις επιλογές τους και δικάζοντας τους.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΘΝΗΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ;

 

Αφού ο λοιπόν ο θεός δημιούργησε συμμετρία στα πράγματα που ήταν ακατάστατα και τα έβαλε όλα σε τ ά ξ η δημιούργησε από όλα αυτά όλο το σύμπαν, που είναι ένα μοναδικό πλάσμα και έχει μ έ σ α όλα τα θνητά και αθάνατα όντα. Μόνος του έγινε ο δημιουργός των θεϊκών όντων και στην συνέχεια ανέθεσε σε αυτά τα πλάσματα του να πλάσουν τους θνητούς.