Translate

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Έτσι απλά (7). ..



~ Ένα Ψέμα είναι αρκετό
είτε να σε ωθήσει στο να σπάσεις την λήθη

είτε να φυλακιστείς μες σε άπειρες αλήθειες  . .. ~

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Έτσι απλά (6). ..


~ Έκει που Εστιάζεις
εκεί είναι που χάνεσαι συνεχώς & παραδίνεσαι

είτε Ολοκληρωμένα
είτε χωρίς την Δύναμη του Λογού . .. ~

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

'Eτσι απλά (5). ..



Εάν δεν αναγνωρίζεις
που Παρευρίσκεσαι 
όχι που βρίσκεσαι ,

δεν θα αναγνωρίσεις ουδέποτε παρά

αυτό το κέντρο που νοείς ως Σκέψη του Εγώ

& όλο μέσα σε πλάνες θα τριγυρνάς

& ουσία δεν θα συναντάς . ..

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Έτσι απλά (4). ..


Η ΛΕΞΗ είναι εικόνα, μεταφορά κίνησης .

Η κάθε λέξη είναι καθαρή πίστη & μόνο .

Επομένως η "κίνηση" αποτελείται
από μια μικρή πρόταση λέξεων που
προσδίδουν Την απίστευτη Πίστη της κάθε στιγμής...

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η λέξη της ημέρας (19/07/2013)


Διαυγής, -ής, -ές είναι αυτός που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και καθαρότητα. Συνώνυμα διαφανής, καθαρός. Επίσης ειδικότερα είναι αυτός που δεν έχει σύννεφα. Μεταφορικά είναι αυτός που χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και ακρίβεια. Συνώνυμα εύληπτος, κατανοητός, ευκρινής. Ετυμολογικά προκύπτει από την αρχαία < δια - + - αυγής < αυγή.

Αποκατάσταση δεξιού χεριού και φτερού στη Νίκη της Σαμοθράκης


Θα αποκατασταθούν εκ νέου το δεξί χέρι και το δεξί φτερό της Νίκης της Σαμοθράκης, του περίφημου αγάλματος που ανακαλύφθηκε στο ελληνικό νησί το β’ μισό του 19ου αιώνα και έκτοτε εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου...

Το ρητό της ημέρας (19/07/2013)


"Τα ψέματα προκαλούν διαστροφη της διάνοιας, η οποία διαστροφή γίνεται αιτία πολλών παθών και ακαταστασίας".
Ζήνων ο Στωικός (336 - 264 πχ, φιλόσοφος)

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Μηλινόη: Η θεά του φεγγαριού.

Πατέρας της Μηλινόης ή Μελινόης ήταν ο Δίας, ο οποίος πήρε τη μορφή του Πλούτωνα για να ενωθεί με την Περσεφόνη σε ανυποψίαστο χρόνο και ο καρπός της ένωσης στην μυθολογία ήταν τόσο σημαντικός που δημιουργήθηκε ορφικός ύμνος προς αυτήν.

Ερινύες: Οι Επίκουροι της Δίκης

  Κατά τον Ησίοδο, οι θεότητες Ερινύες γεννήθηκαν από το αίμα που έσταξε η πληγή του Ουρανού, όταν τον ακρωτηρίασε ο γιος του Κρόνος. Για άλλους συγγραφείς θεωρούνταν γονείς τους ο Άδης και η Περσεφό­νη, ενώ ο Αισχύλος τις θεωρεί κόρες της Νύχτας και ο Σοφοκλής κόρες της Γης και του Σκοταδιού..

Η λέξη της ημέρας (16/07/2013)


Διασάφηση (η) είναι η παροχή διευκρινίσεων για κάτι, ώστε να γίνει σαφές, ξεκάθαρο. Ειδικότερα η γραπτή δήλωση της προέλευσης και του προορισμού εμπορευμάτων στο τελωνείο. Συνώνυμο ξεκαθαρίζω. Ετυμολογικά προκύπτει < αρχαία διασαφώ (·εω) < δια- + - σαφώ < σαφής.

Πρόκληση το κλείσιμο του Μουσείου της Μεγάλης Ελλάδας στην Καλαβρία


Τα δυο γνωστότερα αρχαιοελληνικά αγάλματα της Κάτω Ιταλίας –οι «Πολεμιστές του Ριάτσε»– βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια εκτός του μουσειακού χώρου που θα έπρεπε να τα φιλοξενεί, εξαιτίας έργων επέκτασης και ανακαίνισης τα οποία ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν, έγραψε σήμερα η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα...

Το ρητό της ημέρας (16/07/2013)


"Αυτοί που τρώνε και γυμνάζονται πολύ δεν είναι πιο υγιείς από εκείνους που κάνουν όσα πρέπει. Έτσι, όχι όσοι ξέρουν πολλά, αλλά όσοι ξέρουν χρήσιμα, είναι σημαντικοί".
Αρίστιππος (435 - 355 πχ, φιλόσοφος)

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ορφικός ύμνος Ευμενίδων


 
Ακούσατε με, με ευφρόσυνη διάθεση, 
ώ πολυένδοξοι Ευμενίδες, 
αγναί θυγατέρες του μεγάλου γηΐνου Διός και της Περσεφόνης, 
της αξιαγάπητης κόρης με τα ωραία μαλλιά, 
σεις αι οποίαι επιβλέπετε τον βίον όλων των ανθρώπων, 
πού ασεβούν αι τιμωροί των αδίκων,...

Η λέξη της ημέρας (15/07/2013)


Διαπρύσιος, -α. -ο είναι το πρόσωπο που διακηρύσσει κάτι με ιδιαίτερη θέρμη, με ένταση και παλμό. Ετυμολογικά προκύπτει από την αρχαία < δια-πρύ-τιος, πιθανώς < δια-πρό «διαμπερώς, πέρα ώς πέρα», όπου η μεταβολή -υ- < -ο- (-πρυ- < -προ-) οφείλεται μάλλον σε αιολικό φωνηεντισμό.

Αποκαλύφθηκε μαζική σφαγή 2.300 ετών σε αρχαία ελληνική πόλη της Κριμαίας

Μία μεγάλη σφαγή, που χρονολογείται 2.300 χρόνια εντοπίσθηκε σε αρχαία πόλη της Κριμαίας, που υπήρξε ελληνική αποικία στη Μαύρη Θάλασσα. Χερσόνησος ονομάζεται σήμερα και επρόκειτο για μία από τις πόλεις που ίδρυσαν οι αρχαίοι Ελληνες σ΄αυτή την περιοχή με τις τεράστιες γεωργικές εκτάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν σιτηρά για την επιβίωση των δικών τους πόλεων - κρατών. Συγκεκριμένα η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο π. Χ. αιώνα αλλά σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στις αρχές του 3ου αιώνα π. Χ., μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού σκοτώθηκε από ξένους εισβολείς...

Το ρητό της ημέρας (15/07/2013)


"Όπως οι γεννήσεις του κόσμου, έτσι και οι αυξήσεις, οι ελαττώσεις και οι καταστροφές γίνονται σύμφωνα με κάποια αναγκαιότητα".
Λεύκιππος (5ος αιώνας πχ, φιλόσοφος)

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Όπου διαβείς

ΟΠΟΥ ΔΙΑΒΕΙΣ, το διάβα σου
βάζει παντού σημάδια,
στις μέρες βάζει ισκιώματα,
φεγγάρια στα σκοτάδια...

Πλειάδες: οι Νύμφες που καθόριζαν τις εποχές

Οι Πλειάδες ήταν αδελφές των Υάδων και των Εσπερίδων, όλες μαζί νύμφες. Η μητέρα τους Πληιόνη ήταν Ωκεανίδα (κόρη του Ωκεανού και της Τιθύος) και πατέρας τους ήταν ο  Άτλαντας, ένας από τους Τιτάνες.  

Η λέξη της ημέρας (13/07/2013)


Διαπρεπής, -ής, -ές είναι αυτός που έχει διακριθεί σε τομέα κοινωνικής δραστηριότητας, αυτός που έχει κύρος και υπόληψη. Συνώνυμα επιφανής, φημισμένος. Ετυμολογικά από την αρχαία < διαπρέπω.

Οικογενειακές στιγμές σε ένα νεολιθικό σπίτι (5.300 πχ)


Πώς να ήταν άραγε ένα σπίτι στη νεολιθική εποχή; Πώς ήταν οργανωμένο, πού έτρωγαν και πού κοιμούνταν οι άνθρωποι; Αποκαλυπτική είναι η εικόνα της καθημερινής ζωής μιας οικογένειας της νεολιθικής εποχής που μας προσφέρει ένα πήλινο ομοίωμα σπιτιού το οποίο βρέθηκε κάτω από το δάπεδο μιας κατοικίας της Νεότερης Νεολιθικής (5300-5000 π.Χ.) στον προϊστορικό οικισμό Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου Τρικάλων...

Το ρητό της ημέρας (13/07/2013)


"Xωρίς εξάσκηση τίποτα δεν μπορούμε να καταφέρουμε, ενώ με την εξάσκηση μπορεί να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο".
Διογένης (412 ή 399 - 323 πχ, φιλόσοφος)

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η προώθηση του τζαμιού από την ιερά σύνοδο και ερωτήματα που προκύπτουν


Καθόλου εντύπωση (για ευνόητους λόγους) δεν μας προκάλεσε η είδηση σε δημοσίευμα της “Washington Post”, σχετικά με την εμπλοκή του στενότερου συνεργάτη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και συγκεκριμένα του αρχιγραμματέα της ιεράς συνόδου επισκόπου διαυλείας Γαβριήλ (ελληνικότατο όνομα) στην προώθηση και υπεράσπιση της ανέγερσης του τζαμιού του Βοτανικού.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι οι εξής...

Η λέξη της ημέρας (12/07/2013)


Διαλλακτικός, -ή, -ό είναι αυτός που διέπεται από πνεύμα συμβιβασμού και συμφιλίωσης. Συνώνυμα συμβιβαστικός, συμφιλιωτικός, συναινετικός, ενώ αντίθετα αδιάλλακτος, ασυμβίβαστος, άκαμπτος. Ετυμολογικά  < αρχαία διαλλακτής < διαλλάσσω / -ομαι < δι(α)- + άλλασσω.

Αναστήλωση στο φρούριο των Αιγοσθένων

 
Μερική ή πλήρης η αναστήλωση του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων; Πλήρης αποφάνθηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γι΄αυτό το σπουδαίο οχυρωματικό έργο της αρχαιότητας, μεγάλα τμήματα του οποίου υψώνονται ακόμη περήφανα στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό. Ο νοτιοανατολικός πύργος του αρχαίου φρουρίου εξάλλου, ο οποίος είναι υπό αναστήλωση δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο μνημείο του 4ου π. Χ. αιώνα αλλά μέρος μιας από τις αρχαιότερες ολόλιθες οχυρώσεις στην Ελλάδα...

Το ρητό της ημέρας (12/07/2013)


"Aν δεν προφυλάξεις τα μικρά, θα χάσεις τα μεγάλα".
Ησίοδος (8ος αιώνας πχ, επικός ποιητής)

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Θα εκλεγεί...




Nα' τος

Όχι πολλά μεθύσια
Όχι πολλοί καυγάδες με γυναίκες
Όχι πολλά κλαταρισμένα λάστιχα
Ποτέ δε σκέφτηκε την αυτοκτονία...

Η λέξη της ημέρας (11/07/2013)


Διακυβεύω ερμηνεύεται ως να θέτω κάτι σε κίνδυνο μπροστά στο αβέβαιο αποτέλεσμα γεγονότος ή εγχειρήματος, τα παίζω όλα για όλα. Συνώνυμα ρισκάρω, ριψοκινδυνεύω, διακινδυνεύω. Επίσης εκτίθεμαι σε κίνδυνο, απειλούμαι. Ετυμολογικά προκύπτει < δια - + κυβεύω «παίζω ζάρια - διακινδυνεύω» < κύβος «ζάρι».

Σπουδαία Μινωικά ευρήματα στα Σφακιά


Στα 1415 ο Ιταλός μοναχός – περιηγητής Χριστόφορος Μπουοντελμόντι κάνοντας ένα εξερευνητικό ταξίδι στη Κρήτη, έφτασε στο Λουτρό Σφακίων και έμεινε έκπληκτος μπροστά σε αυτό που είδε.
Όπως αναφέρει:
“Στις καλύβες των χωρικών βρήκα σαρκοφάγους από πολύ λευκό μάρμαρο, από τις οποίες τα γουρούνια έτρωγαν το χυλό τους. Είδα πολυάριθμες προτομές αγαλμάτων ακρωτηριασμένων, ανάμεσα σε ερειπωμένα οικοδομήματα από μάρμαρο...», (Eνας γύρος της Kρήτης στα 1415: Xριστόφορου Mπουοντελμόντι)...

Το ρητό της ημέρας (11/07/2013)

"Οι άνθρωποι χαίρονται να βρίσκουν για τα σφάλματα τους δικαιολογίες".
Επίκτητος (50 - 120 μχ, φιλοσοφος)

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Όρκος Έλλήνων στην μάχη των Πλαταιών

Δὲν θὰ ἐκλάβω ὡς πολυτιμότερη τὴ ζωὴ ἀπὸ τὴν ἐλευθερία. 
οὔτε θὰ ἐγκαταλείψω στὴ μάχη κανέναν ἀπὸ τοὺς ἡγέτες μας, 
οὔτε ζωντανό, μὰ οὔτε καὶ νεκρό,...

Ορφικός ύμνος Μοιρών





Ώ Μοίραι αναρίθμηται, αγαπητά τέκνα της μαύρης Νυκτός, 
ακούσατε την προσευχήν μου σείς με τα πολλά ονόματα,
πού κατοικείτε επάνω σε λίμνη επουράνια, 
όπου λευκό νερό στάζει από νυκτερινή ζέστη στον σκιερό μυχό 
ωραίου φτιαγμένου με καλά λιθάρια σπηλαίου, ...

Η λέξη της ημέρας (10/07/2013)


Διαβούλιο (το) είναι μυστικό συνέδριο για τη λήψη αποφάσεων. Συνώνυμο κονκλάβιο. Επίσης τα διαβούλια είναι μηχανορραφίες και δολοπλοκίες που εξυφαίνονται (εις βάρος
κάποιου) καθώς και άσκοπες διαδοχικές συζητήσεις και φλυαρίες χωρίς αποτέλεσμα. Ετυμολογικά προκύπτει από την αρχαία < δια - + - βούλιον < βουλή].

Κινδυνεύει η Στήλη του Αγάθωνος (4ου αιώνα πχ)

 Οι ανασκαφές στον Κεραμεικό ξεκίνησαν Απρίλιο-Μάιο του 1863, μετά την τυχαία εύρεση της ψηλής στήλης του Αγάθωνος και του Σωσικράτους.

Εκείνες τις μέρες ήρθε στο φως και ο παρακείμενος στη στήλη ταφικός ναΐσκος του Αγάθωνος. Ακριβώς εκατόν πενήντα χρόνια μετά, μια μελέτη, προϊόν της συνεργασίας της Γ΄ ΕΠΚΑ και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, έρχεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα της προστασίας του ναΐσκου...

Το ρητό της ημέρας (10/07/2013)


"Το να φθονείς κάποιον είναι σαν να ομολογείς ότι είσαι κατώτερος από εκείνον".
Αριστοτέλης (384 - 322 πχ, φιλόσοφος)

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ο Ρωμηός...



Στον καφενέ απ’ όξω σαν μπέης ξαπλωμένος,
του ήλιου τις ακτίνες αχόρταγα ρουφώ,
και στων εφημερίδων τα νέα βυθισμένος,
κανέναν δεν κοιτάζω, κανέναν δεν ψηφώ.

Σε μία καρέκλα το’ να ποδάρι μου τεντώνω,
το άλλο σε μίαν άλλη, κι ολίγο παρεκεί
αφήνω το καπέλο, και αρχινώ με τόνο...
τους υπουργούς να βρίζω και την πολιτική....

Όρκος Αθηναίων εφήβων

"Δὲ θὰ ντροπιάσω τὰ ὄπλα μου, οὔτε θὰ ἐγκαταλείψω τὸν συμπολεμιστή μου ὅπου κι ἂν ταχθῶ νὰ πολεμήσω, 
θὰ ὑπερασπίζω τὰ ἱερὰ καὶ τὰ ὅσια,

Οι Χάριτες

  Θεότητες που προσωποποιούσαν τη χάρη, την ομορφιά και την ανεμελιά. Σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν κόρες του Δία και της Ευρυνόμης, κόρη του Ωκεανού. Αρκετοί τις θεωρούσαν κόρες του Διόνυσου και της Αφροδίτης ή του Ήλιου και της Ναϊάδας Αίγλης.

Η λέξη της ημέρας (09/07/2013)


Δημαγωγός (ο) πολιτευτής ή πολιτικός ή πολίτης, ο οποίος προσπαθεί με απατηλά, αθέμιτα μέσα (πχ με κολακείες, ψεύτικες υποσχέσεις, συγκινησιακή διέγερση του ακροατηρίου) να παραπλανήσει τον λαό και να αποσπάσει την εύνοια και την εμπιστοσύνη του, προκειμένου ο ίδιος να αποκομίσει πολιτικά και προσωπικά οφέλη. Συνώνυμα δημοκόπος, λαοπλάνος. Ετυμολογικά προκύπτει από την  αρχαία < δήμος + άγωγός < άγω «οδηγώ» (με αρνητικό περιεχόμενο)

Ανακαλύφθηκε Άγνωστη Αρχαία πόλη στην Σκόπελο


Αγνωστη αρχαιολογική θέση ήρθε στο φως, στη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της λιμνοδεξαμενής του Πανόρμου στην Σκόπελο, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για θέση, πιθανότατα Κλασικής Εποχής, η οποία εντοπίστηκε στις παρυφές της υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενής και βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τις δύο ήδη γνωστές αρχαιολογικές θέσεις, την ακρόπολη και την κάτω πόλη, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον...

Το ρητό της ημέρας (09/07/2013)


"Η μόρφωση είναι το ραβδί που χρειάζεται κάποιος για να περπατήσει".
Μένανδρος (342 - 292 πχ, κωμικός συγγραφέας - ποιητής)

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η Ανάληψη του Μέγα Αλέξανδρου


«Η άνοδος του Αλεξάνδρου στον ουρανό», η οποία χρονολογείται τον 14ο αιώνα και βρίσκεται στην Περίβλεπτο...

Η λέξη της ημέρας (08/07/2013)



Δευτερώνω σημαίνει πως πράττω κάτι ή ενεργώ με τον ίδιο τρόπο για δεύτερη φορά. Συνώνυμα επαναλαμβάνω, ξανακάνω. Επίσης γίνομαι για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο. Συνώνυμα ξαναγίνομαι, επανεμφανίζομαι, ξανασυμβαίνω. Ετυμολογία < δευτερώ από την αχαία λέξη δεύτερος.

Ορφικός ύμνος Ασκληπιού


Ώ συ Ασκληπιέ, ιατρέ των πάντων, ώ δέσποτα Παιάν, 
πού μαγεύεις τα εκ των νόσων παθήματα των ανθρώπων, 
πού προξενούν μεγάλους πόνους, 
συ πού καταπραΰνεις με τα δώρα σου ο ισχυρός,...

Το ρητό της ημέρας (08/07/2013)



"Στην ζωή σου να μην κάνεις τίποτε που θα σου προκαλέσει φόβο,αν μαθευτεί από τον πλησίον σου"
Επίκουρος  (φιλόσοφος 342-271 πχ)

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ειμαρμένη: ο Λόγος του Κόσμου.


"Τυραννική και αγαπημένη ψευδαίσθηση, του Ανέφικτου μετεικασία, θολό το "ξίφος του Απόλυτου" που κραδαίνει η Ειμαρμένη που στήνει χορό με τη ζωή σου"
Tο όνομα "Ειμαρμένη" σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη "μοίρα". Η λέξη προκύπτει από το αρχαίο ρήμα μείρομαι, που σημαίνει λαμβάνω σε διαμοιρασμό το μερίδιό μου. Ο τύπος του ρήματος αυτού στον παρακείμενο χρόνο της παθητικής φωνής είναι «είμαρμαι».

Η λέξη της ημέρας (04/07/2013)



Δεοντολογία (η) είναι το σύνολο κανόνων που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να φέρεται κανείς, ιδίως την συμπεριφορά και τις επιτρεπόμενες μεθόδους κατά την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων. Επίσης η διδασκαλία ή υπόδειξη των δεόντων, δηλαδή του τι πρέπει να γίνεται ή να λέγεται. Συνώνυμο καθηκοντολογία. Ετυμολογικά προκύπτει < δέον + -λογία < λόγος.

Ο κίνδυνος καταστροφής του αρχαίου θεάτρου της Λεύκης

Καλυμμένο σχεδόν από την άμμο, σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του μικρού νησιού, το θέατρο της αρχαίας Λεύκης, που δεν είναι άλλη από το σημερινό Κουφονήσι, απέναντι από την Κρήτη, μπορεί να αντιμετωπίζει πλέον τις φουρτούνες και τους αέρηδες με μεγαλύτερη αισιοδοξία...