Translate

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Επιστήμη έκαμαν μόνον οι έλληνες

Καθώς είμαστε ημιμαθείς, και προχειρολόγοι, και πνευματικά νεόπλουτοι, ισχυριζόμαστε πολλές φορές ότι επιστήμη έκαμαν και άλλοι αρχαίοι λαοί. Οι αιγύπτιοι, για παράδειγμα, οι αζτέκοι, οι ασσύριοι, οι κινέζοι, οι χαλδαίοι, οι εβραίοι, οι πέρσες, και λέγε.
Λάθος.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί κάθε ψυχή δεν επιστρέφει εκεί από όπου υπάρχει πριν από 10.000 χρόνια




"Όποια ψυχή καταστεί σ υ ν ο δ ό ς του θεού και δει κάτι από την α λ ή θ ε ι α μένει απείραχτη από το κ α κ ό ως την επόμενη ουράνια κυκλική πορεία, και αν αυτό μπορεί να το κάνει πάντοτε, π ά ν τ ο τ ε να παραμένει αβλαβής και απείραχτη.

Αυτός είναι γεμάτος από θεό



Και τούτο είναι η α ν ά μ ν η σ η που έχουμε για κείνα που ε ί δ ε κάποτε η ψ υ χ ή μας, όταν πορεύτηκε μαζί με το θ ε ό κι όταν εσήκωσε τα μάτια της π ά ν ω απ' αυτά που λέμε τώρα πως υπάρχουνε, και ανυψώθηκε εκεί όπου είναι η α λ η θ ι ν ή ο υ σ ί α.

Όντας καθαροί και αμόλυντοι



Γιατί όπως είπαμε κάθε ανθρώπινη ψυχή, ταγμένη από τη φ ύ σ η έχει θωρήσει τα όντα. Αλλιώς δ ε ν θα έρχονταν σ' αυτήν τη μορφή της ζωής.

Τα μεγαλύτερα καλά μάς έρχονται από την μανία



Μα εδώ τα μεγαλύτερα καλά μας έρχονται από τη μανία, που μας χαρίζεται σαν ένα θείο δώρο. Γιατί και η προφήτισσα στους Δ ε λ φ ο ύ ς και οι ιέρειες στη Δ ω δ ώ ν η όταν τις έπιασε η μανία, έκαμαν στην Ελλάδα πολλά και καλά και σε ανθρώπους και σε πόλεις, ενώ όταν ήτανε φ ρ ό ν ι μ ε ς έκαμαν λίγα ή και τίποτε. (...)

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Όταν η θεά νύκτα ρίχνει τα πέπλα της, ο Θείος Νους ξεδιαλύνει όσα είδε στο Φως

Δεν είναι τυχαίο ότι η Οδύσσεια εκκινείται από τη στιγμή κατά την οποία ο Οδυσσέας ευρίσκεται στο νησί της Καλυψούς. Εκεί δέχεται την επίσκεψη του φτεροπόδαρου αγγελιαφόρου Θεού του Ερμή, του φέροντος το μήνυμα να αφήσει η Θεά τον Ήρωα να επιστρέψει στο νόστο και στο μεγάλο σκοπό του στην Ιθάκη.

Αυτά θα σε φέρουν στα ίχνη της θείας αρετής

Να μη δέχεσαι στα μαλακά σου βλέφαρα τον γλυκό ύπνο, πριν εξετάσεις τ ρ ε ι ς φορές κάθε σου έρ γο της ημέρας:
''Τι έκανα που δεν έπρεπε;
Τι έκανα που έπρεπε;
Τι έπρεπε να κάνω που δεν το έκανα;''
(Τι παρέβην; τι δ' έρεξα; τι μοι δέον ούκ ετελέσθη;).

Αυτοτιτλοφορείσαι "Έλλην"

"Το να αυτοτιτλοφορείσαι "Ε λ λ η ν" και το να έχεις συνείδηση τι αυτή η έννοια σημαίνει, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Ο λαός που κατοικεί σήμερα στην χώρα που παλαιά την εκατοίκησαν Έλληνες

«Η αρχαία Ελλάδα είναι ένας πολιτισμός ασύγκριτος. Μία κοσμοθεωρία πλήρης. Ένα τρόπος ζωής ολοκληρωμένος και τέλειος…

Η βαριά κληρονομική νόσος της ρωμιοσύνης

ΠΑΡΑΚΜΗ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ.....ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΙΚΗ, ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ ΚΑΙ ''ΑΝΟΙΞΕΙ'' ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΑΠΛΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥ.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Το σιδερένιο γένος και τα σημεία των καιρών μας

Κατακλυσμός από ψυχικά νοσήματα, φθίνουσα πορεία, ηθική κατάπτωση και έλλειψη θεϊκής παρέμβασης. Τι συμβαίνει; Διανύουμε, σύμφωνα με τον Ησίοδο την περίοδο του πέμπτου γένους, του σιδερένιου. Ποια τα "συμπτώματα" της άρρωστης εποχής; Αυτά που περιέγραψε ο Ησίοδος στο "Έργα και ημέρες". 
Ας τα διαβάσουμε.

Μα τι περίεργα δώρα ήταν αυτά για έναν γάμο;

ΠΑΝΔΩΡΑ
Την ημέρα του γάμου της, δέχεται τα πρώτα δώρα, ανάμεσα σε αυτά και τα "δώρα" των θεών. Ένα πιθάρι. Δεν θα αργήσει να ανοίξει το καπάκι του και να ξεχυθούν από μέσα τα δεινά-δώρα του γάμου που έστειλαν οι θεοί. Δυστυχία, θάνατος, θλίψη, ευπιστία, αφέλεια, πλάνη, αυταπάτες.

Γιατί η δύναμη βρίσκεται στην προσπαθεια

Τους αθανάτους πρώτα θ ε ο ύ ς να τιμάς, καθώς το διατάζει ο νόμος και τον ό ρ κ ο να σέβεσαι.Έπειτα να τιμάς τους δοξασμένους ή ρ ω ε ς και του Ά δ η τις θεότητες,

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Προς την Ιθάκη των Ουρανών

"Και όταν ο Άνθρωπος νικήσει την Κίρκη (πάθη) τις Σειρήνες (ψέμματα) τους Λωτοφάγους (λήθη) τον Άδη (φόβο θανάτου) τον Αίολο (νοητικός έλεγχος) την Καλυψώ (απάθεια και οκνηρία) τους Λαιστρυγόνες (ψεύτικη γνώση) και τους Κύκλωπες (κακή εξουσία)

Γιατί το ψέμα έχει πιο ωραία όψη

"Το ποια είναι η αλήθεια, Ερμότιμε, μπορείτε να το πείτε καλύτερα εσείς οι σοφοί, εσύ κι ο δάσκαλος σου. Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως όχι μόνο δεν είναι πολύ ευχάριστη σε όσους την ακούνε, αλλά παραμερίζεται από το ψέμα σε μεγάλο βαθμό.

Ποια η καλύτερη κίνηση του σώματος;

"Από τις κινήσεις τώρα του σώματος η καλύτερη είναι αυτή που γίνεται μέσα στον εαυτό από τον εαυτό.

Φαντάζονται οι περισσότεροι ότι είναι συνετοί, ενώ είναι ανόητοι

Σ ω κ ρ ά τ η ς έλεγε ότι, αν κάποιος μέσα σ'ένα θέατρο βάλει κήρυκα να πει να σηκωθούν οι υποδηματοποιοί,

Τότε λέγαμε θάνατο αυτό που τώρα λέμε ζωή, τότε λέγαμε ζωή αυτό που τώρα λέμε θάνατο


Το πλέον αντιπροσωπευτικό της συμπαντικής πορείας μας σχήμα είναι ο κύκλος. Πού θα πάμε όταν "πεθάνουμε;" Μα εκεί από όπου ήλθαμε. Τα θυμούμαστε όλα, απλά δεν έχουμε δραστηριοποιήσει την ύπαρξή μας και ζούμε με ένα απειροελάχιστο των δυνάμεών μας.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Φιλοξενία: μια ιερή υποχρέωση κάθε αρχαίου Έλληνα οικοδεσπότη

[…] Σε αυτή την προχριστιανική εποχή, η φιλοξενία αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά σε ανθρώπους, δεν νοείται ως φιλανθρωπία και δε ρυθμίζεται από τον πλούτο την ισχύ, τη θεία εύνοια και την κοινωνική διάκριση […]

Αταραξία


Διότι αυτός που έχει τη γνώμη ότι κάτι είναι εκ φύσεως καλό ή κακό βρίσκεται σε διαρκή ταραχή: όταν του λείπουν αυτά που θεωρεί πως είναι καλά, πιστεύει ότι τον καταδιώκουν τα εκ φύσεως κακά, και κυνηγάει, όπως νομίζει, αυτά που είναι αγαθά·

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Είμαστε τριών χιλιάδων γέροι..

"Χτυπούσε κάθε τόσο ένα τεράστιο γκονγκ από το ραδιόφωνο για να μας θυμίζει, με βροντερή φωνή, πως είμαστε τριών χιλιάδων χρονών γέροι, λες κι ήταν φάρμακο ή συνταγή για ανοικοδόμηση.

Μαίομαι

Η αναζήτηση της α λ ή θ ε ι α ς είναι μια μανία, ένας ενθουσιασμός, ένα πάθος που συγγενεύει με το προφητικό παραλήρημα. Η λέξη αλήθεια μεσολαβεί ανάμεσα στο ρήμα "μαίομαι" και στο ουσιαστικό "ψεύδος".

Αυτός θα είναι ο γηρασμός του κόσμου


"Και αυτός θα είναι ο γ η ρ α σ μ ό ς του κόσμου: Η έλλειψη θρησκείας, η αταξία, η σύγχυση όλων των αγαθών.

Γιατί οι Θεοί δεν πεθαίνουν ποτέ

«Γιατί οι Θεοί δεν πεθαίνουν ποτέ. Και επειδή οι Θεοί δεν πεθαίνουν ποτέ (διότι το Αρχέτυπο είναι ένα και αδιαίρετο),

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

'Ελληνες ή Ελληνολάτρες;

«Δεν νομίζω ότι κινδυνεύουμε ως Έλληνες αλλά ως ε λ λ η ν ο λ ά τ ρ ε ς» έλεγε χρόνια πριν στα σχόλιά του ο Μάνος Χατζιδάκις.