Translate

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Στην ευτυχία ή στην δυστυχία χρειαζόμαστε φίλους;

"Πότε χρειάζεται κανείς φίλους στην ευτυχία ή στην δυστυχία του; Τους ζητά και στις δύο περιπτώσεις, γιατί οι δυστυχισμένοι έχουν ανάγκη από βοήθεια, κι οι ευτυχισμένοι από συντρόφους που συζούν μαζί τους και τους ευεργετούν, γιατί η επιθυμία τους συνίσταται στο να παρέχουν τις ευεργεσίες τους.

Η αλλαγή της μοίρας


 Ο Σιμωνίδης θεωρείται ο μεγαλύτερος επιγραμματοποιός της αρχαιότητας. Η ποίησή του διακρίνεται για τη σωστή επιλογή των λέξεων. Επίσης οι στίχοι του διανθίζονται με γνωμικά, που επενδύονται με μια λαϊκή γλώσσα προκειμένου να είναι προσιτοί και στον απλό κόσμο.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Νίκαια και Διόνυσος: Οι γονείς της Τελετής


«Μακάριος, όποιος γνωρίζει τις θεϊκές τελετές». Βάκχες- Ευριπίδης
Η Τελετή κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν κόρη του Διονύσου και της Νίκαιας, η οποία ήταν η κόρη του Σαγγάριου και της Κυβέλης.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Μια επίσκεψη στη φιλενάδα (3ος αιώνας πχ)

  Ο Θεόκριτος (Συρακούσες 315 π.χ. - 260 π.χ) ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ελληνιστικής εποχής, πρωτοπόρος της βουκολικής ποίησης που άνθισε περίπου τον 3ο π.χ αιώνα...

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Σαρκοφάγος με τον Έρωτα στην Νίκαια (Προύσα Τουρκίας)


Ο θεός έρωτας ανάμεσα σε λουλούδια λωτού και αναπαραστάσεις με κεφαλές λιονταριών στολίζουν το κάλυμμα μιας ακόμη σαρκοφάγου, της τρίτης κατά σειρά, που βρέθηκε σε ελαιώνα στην πόλη Ιζνίκ (Νίκαια) της επαρχίας της Προύσας στην Τουρκία, μόλις 90 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη και...

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Πως προέκυψε η έκφραση "άγγαρον πυρ";

  Σύμφωνα με τον Αισχύλο, έτσι ονομάζονταν οι φωτιές που αναγγέλανε. Τις φωτιές αυτές τις άναβαν στις κορφές των βουνών και των λόφων, για να μεταδίδουν ειδήσεις. Σύστημα οπτικής τηλεπικοινωνίας. Οι φρυκτωρίες.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Θερσίτης: ο πρώτος που αμφισβήτησε την εξουσία

"Θερσίτης δ' έτι μούνος εθορύβει, ος πολλά τε και άτακτα λέγειν ... φιλονείκειν τοις βασιλεύσιν.."36-39Δ
 Ο Θερσίτης είναι ομηρικός χαρακτήρας, κυρίως γνωστός ως ο μόνος ίσως καθαρά «αρνητικός» χαρακτήρας στον Τρωικό Πόλεμο. Μέσα στο στρατόπεδο των Ελλήνων ήταν παρασιτικό στοιχείο, ένας δειλός που μόνο έβριζε, φιλονικούσε και προκαλούσε συνεχώς με την αυθάδη συμπεριφορά του.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Αλάστωρ

"Κόπωσις, αποστροφή κι απογοήτευσις
Με κυριεύουν, την ακατανίκητη νιώθοντας δύναμη
Της τάξεως των πραγμάτων.