Translate

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Ψήφισμα του ΟΗΕ που βοηθάει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Την απόφαση περί «επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης» υιοθέτησε ομόφωνα η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 13 Δεκεμβρίου, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών...

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Το νόημα της λέξης «πατρίδα»

Οι ερμηνείες για την λέξη πατρίδα πολλές. Ακόμα περισσότερες εαν επιχειρήσουμε να θέσουμε το ερώτημα τι είναι πατρίδα; στον καθένα από εμάς.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Εφέσια γράμματα: Η αλεξιφάρμακος ευχή

  "Θεά που φέρνεις τους ίσκιους, σκέπασέ μας με την παντοτινή σκιά σου, σε ικετεύουμε φτερωτή θεά που έρχεσαι από ψηλά, εσύ που δαμάζεις όλα τα άγρια, ευνοϊκή ας είσαι και ασπίδα μας"  
Με την ονομασία Εφέσια γράμματα φέρονται στην αρχαιολογία κάποιες συλλαβές ή λέξεις που οι περισσότερες εξ αυτών αν και κρίνονται ακατανόητες εντούτοις στην αρχαιότητα θεωρούνταν ιερές και μάλιστα με χαρακτήρα περισσότερο μαγικό. Τι ήταν όμως τα Εφέσια γράμματα και πως επικράτησε αυτή η ονομασία;

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η Ομηρική άποψη της μοναξιάς

Μοναξιά. Το στενό μονοπάτι προς το Σκοπό.
Η Ομηρική άποψη της μοναξιάς. Ο Οδυσσέας είναι μόνος, αν και ανάμεσα σε συντρόφους, διότι μόνον αυτός αντέχει και ακούει τις κλήσεις.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΘΕΙΕ Όμηρε, σε αγαπάμε!

"Τα χρόνια που πέρασαν μετέτρεψαν τον Έλληνα σε Ρωμιό, τα ιερά βιβλία των Ελλήνων η Ιλιάδα και η Οδύσσεια λησμονήθηκαν, ξέμειναν στο ράφι της ιστορίας, σκονισμένα.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

"Αφήνετε τον καρπό και ασχολείστε με τις φλούδες"

αρετή βρίσκεται στα έργα, στις δίκαιες, σοφές και ανδρείες πράξεις· ενώ εσείς -και λέγοντας εσείς, εννοώ τους φτασμένους φιλόσοφους-, τα 'χετε παρατήσει αυτά

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Πως εισέρχεται κανείς στο ιερό;

Είναι συχνότατο στις επιγραφές που καθορίζουν τα της λατρείας μιας θεότητας να διαλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και το είδος των ζώων (θυμάτων) που το εθιμικό δίκαιο (θέμις) της συγκεκριμένης λατρείας επέβαλε να θυσιάζουν οι λατρευτές.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Αρετή: "Εγώ συντροφεύω τους θεούς και τους καλούς ανθρώπους"

 Κι ο Πρόδικος ο σοφός, στο δοκίμιό του για τον Ηρακλή, αυτό που το παρουσιάζει στον πολύ κόσμο, εκφράζει την ίδια γνώμη για την αρετή, χρησιμοποιώντας, όσο θυμάμαι, τα εξής πάνω κάτω λόγια.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

"Ξόδεψα τη ζωή μου προσπαθώντας να αγκαλιάσω τους αρχαίους Έλληνες.."

  Αναζητώντας τους Έλληνες στον σύγχρονο κόσμο, διαπιστώνει κανείς πως ευτυχώς που υπάρχουν ξένοι μελετητές και συγγραφείς. Η ώθηση για να συνεχιστεί η ροή της ελληνικής κληρονομιάς δίνεται ως επί το πλείστον από αυτούς.  Και εκεί κάπου συνειδητοποιείς πόσο βαθιά Έλληνες είναι κάποιοι ξένοι και πόσο ξένοι προς τον ελληνικό πολιτισμό, είναι οι περισσότεροι Έλληνες. Το ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους λάτρεις της Ελληνικής αντίληψης είναι κάτι λίγο. Ωστόσο, μαζί με τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας, είναι κάτι.
Ας πάμε να απολαύσουμε έναν από αυτούς:

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τη μέθοδο να βγάζουμε νόημα απ’ τον κόσμο

"Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν σε όλους μας τη μέθοδο για να βγάζουμε νόημα απ’ τον κόσμο. Ο Σοφοκλής μπορεί να μας βοηθήσει στις πιο σκοτεινές μας ώρες. Ο Αριστοφάνης μπορεί ακόμη και σήμερα να ρίξει τη μάσκα της υποκρισίας από τους δυνατούς και τους αγαθούς.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Τι σημαίνει το όνομα Όμηρος;

  Για τον ποιητή των δύο αρχαιότερων, σπουδαιότερων και ίσως ωραιότερων μνημείων του λόγου που διαθέτει η Ανθρωπότητα: της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας»  δεν γνωρίζουμε τίποτα. Η παράδοση τον θέλει τυφλό ραψωδό στη Χίο ή στη Σμύρνη ή στη Σάμο, κ.λπ. (7 πόλεις ερίζουν περί αυτού).

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Περιοδικό Νόημα: Ένας τετραμηνιαίος πυρήνας Νόησης και Λόγου


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως ο τέταρτος τόμος του περιοδικού ΝΟΗΜΑ (Οκτώβριος 2018) μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ρώμη.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Θεά Εν(ν)οδία: Η προθυραία θεσσαλική δέσποινα των καθαρμών

  "Οι Φερές, γνωστές πανελλήνια ήδη πριν από τα κλασικά χρόνια για το μύθο της Άλκηστης, ήταν κτισμένες πάνω στη μεγάλη οδική αρτηρία, που ένωνε το βορρά με το νότο, τη βόρεια με τη νότια Ελλάδα.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Εγκοίμηση: η έμπνευση της ψυχής


"Είναι η μέθοδος που οι Έλληνες εφάρμοσαν για θεραπευτικούς λόγους τόσο της ψυχής όσο και του σώματος. Η διαδικασία του ύπνου εν μέσω της παραμονής εκ των αδύτων ενός ναού ήταν το ζητούμενο για τον ικέτη με όφελος την ίαση.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Η Σμύρνα η Μύρρα και η ιερή μυρτιά της Αφροδίτης

Τι σχέση μπορεί να έχουν το μύρο, η Σμύρνα, η μυρτιά, ο Άδωνης, ο Μύρτιλος, η θεά Αφροδίτη και η Σμύρνη μεταξύ τους; Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου. Σύμφωνα με τον μύθο, η Σμύρνα ή Μύρρα, ήταν κόρη της Νύμφης Ωρείθυιας και του βασιλιά Θείαντα, βασιλιά των Ασσυρίων.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Χάρης: "Έλπιζε τους θεούς τιμώντας να ευτυχείς"

Ο Χάρης υπήρξε ποιητής του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι συγγραφέας ενός παραινετικού έργου με τον τίτλο Γνῶμαι, γραμμένου σε ιαμβικό τρίμετρο στίχο. Το μεγαλύτερο μέρος της ποίησής του είναι γνωστό από αιγυπτιακό παπυρικό εύρημα του πρώιμου 3ου αιώνα π.Χ. Κύριο χαρακτηριστικό της σοφίας του είναι η ανάπτυξη της ηθικής του σκέψης σε μονόστιχα.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρξαμε αθυρόκαρδοι;

«Η γειτονιά ήξερε, αλλά δεν μιλούσε». Πόσες φορές έχουμε ακούσει την παραπάνω έκφραση; Κάθε φορά που ένα αποτρόπαιο γεγονός αποκαλύπτεται, αποτελεί τον επίλογό του. Και πάντα ξαφνιαζόμαστε.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Οι ελληνικοί θεοί αναπνέουν τον θρίαμβο της ενθάδε ύπαρξης

   "Οι ελληνικοί θεοί, στον βαθμό τελειότητας που τους συναντάμε στον Όμηρο, δεν είναι, ασφαλώς, αποκυήματα της ένδειας και της ανάγκης. Τέτοια όντα δεν επινοήθηκαν ασφαλώς από μία καρδιά ταραγμένη από τον τρόμο, τις εικόνες τους πάνω στο γαλάζιο δεν τις πρόβαλλε μία μεγαλοφυής φαντασία για να εγκαταλείψει την ζωή.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Αποτύπωσαν τους Θεούς με ανθρώπινη μορφή διότι το θείον είναι λογικό

«Θα απευθύνω τον λόγο μόνο σε όσους είναι θεμιτό, κλείστε τις θύρες στους βεβήλους, δεχόμενος αυτά τα νοήματα σοφίας του Θεολόγου (Ορφέα) αναφέρομαι σε όσους υποδήλωσαν τον Θεό και τις  δυνάμεις του θεού

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Ροιώ Μολπαδία και Παρθένος: Οι προστάτιδες του οίνου

Η Ροιώ η Μολπαδία και η Παρθένος ήταν κόρες της Χρυσοθέμιδας και του Στάφυλου, γιου του Διόνυσου και της Αριάδνης. Ήταν επιφορτισμένες να επιτηρούν και να προστατεύουν το κρασί, ένα ποτό πολύτιμο που μόλις είχε εφευρεθεί. Ο Στάφυλος αναφέρεται από την μυθολογία ως βοσκός του βασιλιά Οινέα.

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Η απώλεια της ελληνικής σοφίας

άγνοια γύρω από την ελληνική σοφία πρέπει να είναι ζωτικού ενδιαφέροντος, όχι επειδή η Δύση πεθαίνει, αλλά επειδή, αντίθετα, οι θεσμοί και ο υλικός πολιτισμός της κατακλύζουν πλέον τον κόσμο.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

"Να χάσω τον στέφανον της δόξης διά δειλίαν και άτιμον φιλοζωΐαν;"

Η Ελληνική Νομαρχία, είναι ένα έργο του Ανώνυμου Έλληνος, που τυπώθηκε το 1808. Είναι ένα ιδεολογικό επαναστατικό μανιφέστο που προσβλέπει στην εθνική αφύπνιση του υπόδουλου ελληνισμού. Στο απόσπασμα που ακολουθεί, ο Ανώνυμος, παραθέτει μία επιχειρηματολογία, σχετικά με το πως θα μιλούσε ο πολίτης που θεωρεί τον εαυτό του ελεύθερο, σχετικά με την υπεράσπιση της πατρίδας του, τι είναι για αυτόν πατρίδα, ποια τα οφέλη της, μέχρι που μπορεί ο πολίτης να την υπερασπιστεί και για ποιους λόγους...

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Στο φως 6 αγάλματα από ναό της Αρτέμιδος στην Μαγνησία της Τουρκίας


Έξι αγάλματα που χρονολογούνται 2.000 χρόνων ανακάλυψαν το Σάββατο στα ερείπια της αρχαίας Ελληνικής πόλης Μαγνησίας στη Τουρκία αρχαιολόγοι.
Ο καθηγητής Orhan Bingöl, ο οποίος επιβλέπει τις ανασκαφές στην περιοχή από το 1984, δήλωσε ότι τα αγάλματα,...

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Η Αχλύς, ο Νάρκισσος και τα πέπλα της θλίψης

«Ο κόσμος τυλιγμένος στα ναρκωτικά σεντόνια δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει παρά τούτο το τέρμα.» Σεφέρης
Όταν ο Σεφέρης έγραφε τα παραπάνω λόγια, αναφερότανε σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ίσως αντιλαμβανόμαστε εμείς σήμερα ως τέρμα. Ποιο να είναι άραγε το δικό μας τέρμα; Πολλά, ώστε σαν μια άλλη λερναία ύδρα, όσα και να αναφέρουμε, αλλά τόσα θα φυτρώσουν. Το τέρμα "εκεί έξω" θεωρώ πως αρχικά είναι η απώλεια κάποιων βασικών αισθήσεων. Όλων αυτών των αισθήσεων που μας ορίζουν σαν ύπαρξη.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Το ολύμπιο ελάττωμα

"Το ολύμπιο ελάττωμα. Σε πείσμα εκείνου του φιλόσοφου που, σαν πραγματικός Άγγλος που ήταν, προσπάθησε να δυσφημήσει το γέλιο σε όλα τα σκεπτόμενα μυαλά —

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Η φύση των θεών

Τι είναι οι Έλληνες θεοί; Μια ερώτηση που όσες φορές την έκανα πήρα και μία διαφορετική απάντηση. Είναι νόηση; οι θεοί γεννιόνται; είναι αναρίθμητοι και χωρίς όριο, πάντα σε κίνηση; είναι ο θεός σχισμένος, ή είναι φωτεινός κύκλος που ζώνει τον ουρανό; είναι αιθέρας; περιπλανώνται θεϊκά οι θεοί στο χώρο; ή ο κόσμος είναι θεός, μια δύναμη δηλαδή που κατευθύνει τις ορθές και απαγορευμένες πράξεις αυτές που είναι αντίθετες προς την ορθότητα;
Στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο "Για τη φύση των θεών" του Κικέρωνα, θα διαβάσουμε τις -τόσο διαφορετικές- αντιλήψεις των φιλοσόφων για τους θεούς των Ελλήνων. Ας πάμε να το απολαύσουμε.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ο Αρχύτας και η "Ιπτάμενη Περιστέρα" του.


Πριν αναφερθούμε στο εκπληκτικό κατασκεύασμα του Αρχύτα που αφορά την "Ιπτάμενη Περιστέρα" ή "Πετομηχανή" (πρώτη παγκόσμια καταγραφή ιπτάμενου κατασκευάσματος), θα πρέπει να αναφερθούν κάποια πράγματα για τον ίδιο τον Αρχύτα...

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πλούταρχος: «..όπως τα σκυλιά που γαβγίζουν…».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, πάντως, ενοχλούνται κι εκνευρίζονται με τα ελαττώματα όχι μόνο των φίλων και συγγενών τους, αλλά και των εχθρών τους, μη θεωρείς, επομένως, δική σου δουλειά να διορθώσεις τούτα-πράγμα, άλλωστε, όχι εύκολο.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Τους ανθρώπους διευθύνουν δύο μέγιστοι τύραννοι

«…τους ανθρώπους διευθύνουν αυτοί οι δύο μέγιστοι τύραννοι, η ελπίδα και ο φόβος και ότι ο δυνάµενος να επωφεληθεί τούτους καταλλήλως ταχύτατα θα πλουτίσει,

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

"Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει"

  Τις συνέπειες των συνθηκών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, τις γνωρίζουμε όλοι. Ανεργία, σμίκρυνση των εισοδημάτων, κακές παροχές κοινωνικής πρόνοιας και ιατρικής περίθαλψης, χρέη που μεταβιβάζονται και σε ανθρώπους που δεν χρωστούσαν ποτέ, μετανάστευση συμπολιτών μας σε άλλες χώρες και πάντα με την σκέψη πως όλα γίνονται για το καλό της επόμενης γενιάς και πως για όλα φταίνε κάποιοι λίγοι και όχι ότι όλοι έχουν ευθύνες...

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Οι Έλληνες εγέννησαν τις λέξεις μέσα από τα σπλάχνα του Όντος

"Ανάμεσα στις τόσες γνώμες του Πλατωνικού Συμποσίου αναμφίβολα κρατούμε τη γνώμη της Διοτίμας (και του Σωκράτους) ότι έρωτας είναι η συνεκτική συμπαντική ενοποιός δύναμη, αυτή η οποία ενώνει τα πάντα προς την αρχέγονο ενότητα.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Περιοδικό Νόημα: Ένας τετραμηνιαίος πυρήνας Νόησης και Λόγου


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως το τρίτο τεύχος του περιοδικού ΝΟΗΜΑ (Ιούνιος 2018) μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ρώμη (196 σελίδες και 38 συνεργάτες).

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Μακεδονικό: ποιος από τους δύο αποκτά γεωγραφικό προσδιορισμό;

Πέρασαν οι μήνες των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης μας με την αντιπροσωπεία των γειτόνων, σχετικά με το ανεπίλυτο θέμα του Μακεδονικού. Κλειστές πόρτες, συζητήσεις επί συζητήσεων, επιτελεία "τεχνοκρατών" που έχουν τον ρόλο του "ειδικού" για να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, μα πάνω από όλα με πιέσεις από τις μεγάλες δυνάμεις και στις δύο πλευρές για να υπάρξει λύση (όχι βέβαια για το συμφέρον των δύο εμπλεκόμενων χωρών, αλλά για συμφέροντα των μεγάλων).

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Νικάμε αδέρφχια!..


"Νικάμε αδέρφχια!..
δώσαμε κάτι τις, μας πήραν και κάτι τις αλλά στο τέλος ήρθε ο θρίαμβος, τους δώσαμε τους χαζόγυφτους να διαλέξουν μεταξύ των Γκόρνα Μακεδόνια, Σεβέρνα Μακεδόνια,Πούτκα Μακεδόνια, Πίτσκο Μακεδόνια, τους κοροϊδέψαμε χα χα και οι μαλάκες διάλεξαν το χειρότερο, βλάκες σας λέω.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Οι συν-δέοντες με τους θεούς δεν επιζητούν την επιβράβευση


Όποιος θέλει να τιμήσει την  Ελληνική κληρονομιά, αυτή της φιλοσοφίας, της επιστήμης,  των πατρώων θεών και θεσμών, θα πρέπει να μπει σε ένα μονοπάτι που απαιτεί όξυνση του νου, δικαιοσύνη και αρετή.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ο Οφίωνας, οι Οφιονείς και ο συμβολισμός του ὦ μέγα

Αναζητώντας την γέννηση του Κόσμου, οι αναφορές σε συμβολισμούς γύρω από το αβγό και το φίδι μονοπωλούν. Το παρακάτω άρθρο δεν έχει σαν σκοπό την εκτενή ανάλυση των παραπάνω συμβολισμών γιατί κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια ενός άρθρου.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Είθε να συντάσσομαι πάντοτε με λόγια που αποτελούν την αλήθεια

«Ας μη γίνω εχθρός κανενός, αλλά φίλος αυτού που θα μείνει πάντοτε, ας μην έχω διενέξεις με τους πιο οικείους ανθρώπους μου και, αν έχω, ας συμφιλιωθώ το ταχύτερο δυνατόν.
Ας μην επιβουλεύομαι κανέναν και, αν με επιβουλευθούν, ας διαφύγω, χωρίς να πάθω τίποτε και χωρίς να αναγκασθώ να κάνω κάτι ανεπανόρθωτο.

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Aχλύς: το σκότος του επερχόμενου τέλους

"Στ᾽ αλήθεια πρώτα‒πρώτα το Χάος έγινε. Κι ύστερα η πλατύστερνη η Γη, η σταθερή πάντοτε έδρα όλων των αθανάτων που την κορφή κατέχουνε του χιονισμένου Ολύμπου".
Ησίοδος, Θεογονία (116-118, μετ. Σ. Γκιργκένης)
Πρώτα το Χάος έγινε. Αυτό μας λέει ο προπάτοράς μας ο Ησίοδος. Υπάρχουν όμως αναφορές σε αρχαίες κοσμογονίες που μας αφηγούνται πως πριν από την έναρξη του Κόσμου, πριν από γέννησή του, φαίνεται να "κυβερνούσε" την αταξία του Σύμπαντος η Αχλύς.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

"Νήστευε από κακία"

 "Θα πρέπει όμως, όπως παρατηρεί κάπου ο Παναίτιος, να χρησιμοποιούμε τον κανόνα συμπεριφοράς του Αναξαγόρα, και όπως αυτός, όταν πέθανε ο γιος του, είπε: “Ήξερα πως είχα γεννήσει θνητό”, έτσι κι εμείς πρέπει να λέμε σε σχέση με τα αδικήματα που μας εκνευρίζουν: “Ήξερα ότι δεν είχα αγοράσει κάποιον σοφό για δούλο”, ‘Ήξερα πως δεν είχα φίλο απρόσβλητο από πάθη”, “Ήξερα πως η γυναίκα μου ήταν γυναίκα”.

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

"Ποιοι και τι είδους είναι οι Θεοί, μιλούν μόνον σε όσους δύνανται να το γνωρίσουν"

 "Είναι άξιο αναζήτησης το γιατί οι παλαιότεροι άφησαν αυτούς τους λόγους και χρησιμοποίησαν μύθους. Πρώτα ας αναζητήσουμε πώς ωφελούμαστε από τους μύθους χωρίς να έχουμε την διάνοια αργή. Το ότι οι μύθοι είναι θεϊκοί μας το λένε αυτοί που τους χρησιμοποίησαν, γιατί και οι θεόληπτοι ποιητές και οι άριστοι φιλόσοφοι και όσοι κατέδειξαν τις ιερές τελετές και οι ίδιοι οι Θεοί στους χρησμούς τους χρησιμοποίησαν μύθους.

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Πλάτωνας: «ουδείς εκών κακός»

   «Ας ονομάσουμε νόσο οποιοδήποτε από τα δύο πάθη έχει ο πάσχων, και ας δεχτούμε τις υπερβολικές ηδονές και λύπες ως μέγιστες ψυχικές νόσους, γιατί ο περιχαρής και ο περίλυπος άνθρωπος – σπεύδοντας ακαίρως ν’ αποκτήσει την χαρά και ν’ αποφύγει την λύπη – δεν δύναται ούτε να δει ούτε ν’ ακούσει τίποτε ορθό, αλλά λυσσά και ελάχιστα δύναται να φανεί λογικός.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

"Και όμως η ανθρωπότητα προχώρησε μέσα από τη θυσία.."

"Μία από τις χειρότερες παθογένειες της μετά αστικής εποχής είναι η απώλεια της έννοιας της θυσίας. Ο άνθρωπος ζει πλέον την εσχατιά του Εγώ το οποίο αρνείται να ανοιχθεί είτε ηθικά είτε οντολογικά.

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Κοττυτώ: μια ξεχασμένη θεά

  Ο Βολταίρος κάποτε είπε πως "η Μυθολογία είναι η πρωτότοκη αδερφή της Ιστορίας". Που τελειώνει όμως ο μύθος και που αρχίζει η ιστορία συνεχίζει  είναι ένα ερωτηματικό. Συμπορεύονται  και αλληλοσυμπληρώνονται πολλές φορές εν αγνοία των περισσοτέρων. Κάπου μέσα στην Μυθιστορία μας λοιπόν, υπάρχει ένα ξεχασμένο όνομα, αυτό της Κοττυτούς. Ποια να ήταν άραγε η Κοττυτώ; Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Οι λόγοι περί Αρετής και Κακίας εξαρτώνται από τους λόγους περί ψυχής.

 «Οι λόγοι περί Αρετής και Κακίας εξαρτώνται από τους λόγους περί ψυχής. Όταν η άλογη ψυχή εισέλθει στα σώματα, ευθύς προκαλεί θυμό και επιθυμία, ενώ η λογική ψυχή στέκεται επάνω από αυτά διαχωρίζοντας την ψυχή σε τρία μέρη στο λογικό, στο θυμοειδές και στο επιθυμητικό.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Η Ελληνική γλώσσα αφυπνίζει την ένθεη υπόσταση του ανθρώπου

 "Η πιο κατάλληλη γλώσσα, ομολογουμένως, που διαθέτει ανεξάντλητο πλούτο λέξεων, που με ακρίβεια είναι ικανές να περιγράψουν το εύρος εννοιών με απύθμενο βάθος και ιδεών με απροσμέτρητο ύψος, δεν είναι άλλη, από την Ελληνική.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

"Είναι στιγμές που ο θεός τιμά μια ευκαιρία για ψέμα".

"Δύο ειδών επιχειρήματα υποστηρίζονται και σχετικά με το δίκιο και το άδικο, και κατά τους μεν είναι άλλο πράγμα το δίκιο κι άλλο το άδικο, ενώ κατά τους δε το δίκιο και το άδικο ταυτίζονται. Θα προσπαθήσω να υποστηρίξω αυτή την τελευταία άποψη.

Κυριακή 15 Απριλίου 2018