Translate

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Θεά Εν(ν)οδία: Η προθυραία θεσσαλική δέσποινα των καθαρμών

  "Οι Φερές, γνωστές πανελλήνια ήδη πριν από τα κλασικά χρόνια για το μύθο της Άλκηστης, ήταν κτισμένες πάνω στη μεγάλη οδική αρτηρία, που ένωνε το βορρά με το νότο, τη βόρεια με τη νότια Ελλάδα.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Εγκοίμηση: η έμπνευση της ψυχής


"Είναι η μέθοδος που οι Έλληνες εφάρμοσαν για θεραπευτικούς λόγους τόσο της ψυχής όσο και του σώματος. Η διαδικασία του ύπνου εν μέσω της παραμονής εκ των αδύτων ενός ναού ήταν το ζητούμενο για τον ικέτη με όφελος την ίαση.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Η Σμύρνα η Μύρρα και η ιερή μυρτιά της Αφροδίτης

Τι σχέση μπορεί να έχουν το μύρο, η Σμύρνα, η μυρτιά, ο Άδωνης, ο Μύρτιλος, η θεά Αφροδίτη και η Σμύρνη μεταξύ τους; Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου. Σύμφωνα με τον μύθο, η Σμύρνα ή Μύρρα, ήταν κόρη της Νύμφης Ωρείθυιας και του βασιλιά Θείαντα, βασιλιά των Ασσυρίων.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Χάρης: "Έλπιζε τους θεούς τιμώντας να ευτυχείς"

Ο Χάρης υπήρξε ποιητής του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι συγγραφέας ενός παραινετικού έργου με τον τίτλο Γνῶμαι, γραμμένου σε ιαμβικό τρίμετρο στίχο. Το μεγαλύτερο μέρος της ποίησής του είναι γνωστό από αιγυπτιακό παπυρικό εύρημα του πρώιμου 3ου αιώνα π.Χ. Κύριο χαρακτηριστικό της σοφίας του είναι η ανάπτυξη της ηθικής του σκέψης σε μονόστιχα.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρξαμε αθυρόκαρδοι;

«Η γειτονιά ήξερε, αλλά δεν μιλούσε». Πόσες φορές έχουμε ακούσει την παραπάνω έκφραση; Κάθε φορά που ένα αποτρόπαιο γεγονός αποκαλύπτεται, αποτελεί τον επίλογό του. Και πάντα ξαφνιαζόμαστε.