Translate

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Θεαγένης ο Θάσιος: ο θεός θεραπευτής του πυρετού


Ο Θεαγένης, γιος του Τιμοσθένη ενός ιερέα στο ναό του Ηρακλή στη Θάσο, εξελίχθηκε σε έναν από τους διασημότερους παγκρατιαστές και μετά το θάνατό του λατρεύτηκε ως θεός-θεραπευτής. Θεωρείται η αρχαιότερη περίπτωση θεοποίησης αθλητή. Μερικοί πίστευαν ότι ήταν στην πραγματικότητα γιος κάποιου θεού, ο οποίος μεταμφιεσμένος κοιμήθηκε με τη μητέρα του. Κατά μια άλλη εκδοχή θεωρούνταν γιος του Ηρακλή.

ΠΡΩΙΝΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ

«Χαίρε μεγάλη θεά! Κυρά εσύ όλων των Αχαλίνωτων όντων, πρώτη των φιλοσόφων! Εσύ που μας έδωσες το δώρο της λογικής και του διαλόγου.
Χαίρε Μακαρία θέα, εσύ που έδωσες ονόματα στα πάντα γύρω μας!
Χαίρε μητέρα των Μουσών!

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ;

Mικροψυχία είναι κακία της ψυχής, όταν οι άνθρωποι δεν έχουν την δύναμη να υποφέρουν την ευτυχία ή την δυστυχία, τις τιμές ή την ατίμωση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Είθε να υμνώ τους α γ α θ ο ύ ς

ΠΡΩΙΝΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΑ

Επίκληση στην Μεγάλη θεά, σε αυτήν που παραδόθηκαν όλες οι τελετές από τους πρώτους ανθρώπους και όλες οι μυήσεις πριν η πατριαρχία εισέλθει από την ανατολή και αλλάξει όλο το πάνθεον των θεών και των θρησκευτών

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Πασικράτα: Η θεά που παρηγορεί και απελευθερώνει

Πασικράτα ήταν το όνομα μιας θεάς που λατρευόταν ως τοπική λατρεία σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο. Εικάζεται ότι επρόκειτο για λατρεία χθόνιας Αφροδίτης ή Άρτεμης. Ιερά της Πασικράτας έχουν βρεθεί στη Δημητριάδα (Θεσσαλία) (από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τουλάχιστον τον 2ο αιώνα μ.Χ.), την Αμβρακία (Ήπειρος) και στην Ηράκλεια (Μακεδονία).