Translate

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Θεά Εστία: η ουσία όλων των πραγμάτων

Νωρίτερα ο Σωκράτης στον διάλογο που έχει με τον Ερμογένη έχει ετυμολογήσει το όνομα του Διός. (βλ. εδώ σχετικά http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2018/01/blog-post_95.html). Στην συνέχεια δίνει μια εξαιρετική εκδοχή της προέλευσης του ονόματος της θεάς Εστίας. Ας την διαβάσουμε.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

"Οι θεοί σαν αιώνιοι γνωρίζουν τα πάντα.."

"Μάθε ακόμα, παιδί μου, από μένα και τα ακόλουθα, που είναι και σπουδαιότατα, είπε ο Καμβύσης. Όταν δηλαδή οι μάντεις και οι οιωνοί είναι αντίθετοι, ούτε συ, σε καμιά περίπτωση, να διακινδυνεύεις ούτε ο στρατός σου, έχοντας υπόψη σου πως οι άνθρωποι οδηγούνται στην εκλογή των πράξεών τους από εικασίες, χωρίς όμως καθόλου να γνωρίζουν από ποια τους πράξη θα ωφεληθούν.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

"Άλλοι δηλαδή τον ονομάζουν Ζήνα και άλλοι Δία".

"Φανερό ακόμη είναι ότι και στο Δία , που λέγεται πως είναι πατέρας του (εννοεί τον Τάνταλο), πολύ καλά δόθηκε το όνομά του, με όλο που δεν είναι εύκολο να το εννοήσουμε καθαρά.
Γιατί πραγματικά το όνομα του Διός είναι, σα να πούμε, ένας ακέραιος ορισμός  αφού ξεχωρίζοντας το σε δύο, μεταχειριζόμαστε άλλοι το ένα μέρος και άλλοι το άλλο. Άλλοι δηλαδή τον ονομάζουν Ζ ή ν α και άλλοι Δ ί α.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ζούμε στην κοινωνία των λόμπι και των χόμπι

"Το δυτικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει μπει εδώ και είκοσι χρόνια σε φάση επιταχυνόμενης διάλυσης. Υφίσταται κρίση περιεχομένου: Τι μεταδίδεται, και τι πρέπει να μεταδίδεται, και με βάση ποια κριτήρια; Δηλαδή: κρίση των "προγραμμάτων" και κρίση του στόχου προς τον οποίο καταρτίζονται τα προγράμματα.

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Η Ιθάκη είναι ο σκοπός του μύστη.

 "Τα Ομηρικά έπη θυσιάστηκαν -όπως και τόσα άλλα ιερά κείμενα των Ελλήνων- στο βωμό των σχολικών μαθημάτων. Θεωρώ ότι είναι ιερά κείμενα τα οποία έθεσαν το ερώτημα περί του Είναι (Ιλιάδα) αλλά και περί της ύπαρξης (Οδύσσεια).

"Και συ γυναίκα, να διαχειρίζεσαι με τάξη και ακρίβεια τα αγαθά μας"

  Ο Οικονομικός είναι πραγματεία του Αθηναίου ιστορικού Ξενοφώντα πάνω στη διαχείριση ενός νοικοκυριού (τέχνη της οικιακής διοίκησης) και ενός κτήματος, με τη μορφή κυρίως ενός διαλόγου ανάμεσα στον Σωκράτη με τον Κριτόβουλο (κεφ.1–6) και στη συνέχεια με τον Ισχόμαχο (κεφ. 7–21) για ζητήματα οικιακής οικονομίας και αγροτικής παραγωγής.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

"Από τη μοίρα του το κακό τριγυρνά τη θνητή φύση"


ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ούτε να χαθούν τα κακά είναι δυνατόν, Θεόδωρε, γιατί είναι ανάγκη να υπάρχει κάτι αντίθετο στο καλό, ούτε πάλι γίνεται να έχουν τον τόπο τους στους θεούς, αλλά περιτριγυρίζουν κατ' ανάγκη τη θνητή φύση κι αυτόν εδώ τον τόπο.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

«Θεοί θεών δεν θα φθαρείτε ποτέ ούτε θα υποκύψετε στον θάνατο»

 "Καθώς η λογική αντιλαμβάνεται πόσες και ποιες είναι οι ιδέες που υπάρ­χουν στον αμετάβλητο ζωντανό κόσμο, ο δημιουργός σκέ­φτηκε ότι κι ο μεταβλητός κόσμος έπρεπε να έχει τις ίδιες μορφές, ποσοτικά και ποιοτικά. Αυτές οι μορφές είναι τέσσερις, πρώτη το ουράνιο γένος των θεών, δεύτερη το φτερωτό γένος που κινείται στον αέρα, τρίτη το γένος όσων ζουν στο νερό, και τέταρτη το γένος αυτών που ζουν στη γη και περπατούν.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Αυτονομία μέσα από την μυθολογία

  "Όταν στην Αμερική το 1929 ήρθε η «Μεγάλη Ύφεση»,  το λεγόμενο Κραχ,  με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, και έπειτα ακολούθησε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, ήδη ο κόσμος ήταν εξαθλιωμένος από την πείνα και την ανέχεια.