Translate

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Οι τελετουργίες μάς βοηθούν να διαλεχθούμε με τον εαυτό μας

  «Τέτοιας λογής είναι τα λεγόμενα σύμβολα των θεών, ενιαία κατά την μορφή ενόσω βρίσκονται στους υψηλότερους κόσμους και πολύμορφα στους υποδεέστερους.

Τελεσφόρος: Ο τελεσιουργός θεός της ίασης

 Με το όνομα Τελεσφόρος είναι γνωστός ένας από τους δαίμονες του κύκλου του θεού Ασκληπιού ο οποίος βοηθάει στην ολοκλήρωση της θεραπείας των ασθενών, δηλαδή συντελεί στην τελεσφόρηση της ίασης.  Συμβολίζει την ανάκαμψη από την ασθένεια, καθώς το όνομά του σημαίνει "ο επιτελών" ή "ο φέρων την ολοκλήρωση". 

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Τέλος θανάτοιο


Τυδεΐδη μεγάθυμε τί ἢ γενεὴν ἐρεείνεις;
«Οἵη περ φύλλων γενεὴ τοίη δὲ καὶ ἀνδρῶν. φύλλα τὰ μέν τ' ἄνεμος χαμάδις χέει, ἄλλα δέ θ' ὕλη τηλεθόωσα φύει, ἔαρος δ' ἐπιγίγνεται ὥρη· ὣς ἀνδρῶν γενεὴ ἣ μὲν φύει ἣ δ' ἀπολήγει'».


-Γενναίε γιε του Τυδέα, τι τη ρωτάς τη γενειά μου; «Όπως είναι των φύλλων η γενιά, έτσι είναι και των ανθρώπων. Τα φύλλα, άλλα τα ρίχνει ο άνεμος χάμω στη γη κι άλλα βγάζει το ολόχλωρο δάσος, σαν έρθει η εποχή της άνοιξης, Έτσι και των ανθρώπων η γενειά, η μια φυτρώνει και η άλλη τελειώνει».
—Ιλιάδα Ζ 146-149

«Κατηγορούμε τα πάντα κι όχι το δύστροπο χαρακτήρα μας…»

«…Όπως ένας δούλος που καταφεύγει σε ιερό και δικαιολογείται στον κύριό του λέγοντας: «Γιατί με μάχεσαι; μήπως σού έκλεψα κάτι; δεν κάνω,ό,τι με προστάζεις; δεν σού φέρνω τακτικά το φόρο;».

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Άκου, Ανθρωπάκο.

 Ο αγαπημένος μαθητής του Φρόυντ Βίλχελμ Ράιχ, έγραψε το Άκου, Ανθρωπάκο το 1946, και το δημοσίευσε το 1948. Είναι η κραυγή αγωνίας ενός μεγάλου στοχαστή, που βλέπει τα σπέρματα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού μέσα στον κοινό, καθημερινό άνθρωπο: αυτόν που καταπιέζεται και επαναστατεί, και που ωστόσο μπορεί να προσκυνήσει τους εχθρούς του και να δολοφονήσει τους φίλους του.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Δυο νύμφες με βύζαξαν, η Μέθη κόρη του Βάκχου και η Απαιδευσιά κόρη του Πάνα

  Τον καιρό που ο Ολλανδός ιερέας, θεολόγος και λόγιος Έρασμος έγραψε το Μωρίας Εγκώμιον (1509), ο Αναγεννησιακός Ανθρωπισμός είχε μόλις αρχίσει να συγκρούεται με τον Σχολαστικισμό και πνευματικοί άνθρωποι έρχονταν σε αντιπαράθεση με κληρικούς.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Σήμερα οι τραγωδίες βγήκαν στο δρόμο και ζητούν συγγραφείς

"Η φύση κάνει τρομερά λάθη. Έστειλε στον κόσμο τους τραγικούς μας τότε που έλειπαν όλες οι τραγωδίες. Κι αναγκάστηκαν οι άνθρωποι να χωθούν ως το λαιμό μες στις σκόνες της Μυθολογίας για να βρουν θέματα. Και σήμερα…

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Τηλέφεια τραύματα: «Ο τρώσας και ιάσεται».

Ο όρος «Τηλέφεια τραύματα» έμεινε για να χαρακτηρίζει γενικώς τα αθεράπευτα τραύματα. Είναι τα τραύματα που δεν επουλώνονται.  Τα Τηλέφεια τραύματα είναι τα τραύματα που προξένησε στον Τήλεφο ο Αχιλλέας κατά τη μεταξύ τους μονομαχία στη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Η επούλωση τραυμάτων στην ιστορία του Τήλεφου μας λέει πως, μόνον αυτός που τα προκαλεί μπορεί να τα θεραπεύσει.  «Ο τρώσας και ιάσεται» λέει ο χρησμός του Απόλλωνα. Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας.