Translate

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΈΝΗ ΘΕΌΤΗΤΑ

Στο πέρασμα των αιώνων πολλές δευτερεύουσες θεότητες της ελληνικής θρησκείας έχουν συγχωνευθεί με άλλες μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να γίνουν τα ονόματα τους είτε επίθετα- προσωνύμια μεγαλύτερων θεοτήτων ή να χαθεί η λατρεία τους και να σταματήσουν οι τιμές προς αυτές.
Τα παραδείγματα πολλά για όποιον τα αναζητήσει.
Μια από τις πλέον αρχέγονες ελληνικές θεότητες η οποία δυστυχώς έχει σκεπαστεί από την αχλύ του χρόνου, είναι η Αλεξάνδρα.
Ας πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Μύθου και της ιστορίας μας.

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

ΦΙΛΑΥΤΙΑ: Η ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ


«Το πιο μεγάλο απ' όλα τα κ α κ ά είναι έμφυτο στις περισσότερες ψυχές των ανθρώπων, κι ο καθένας τους το συγχωρεί στον εαυτό του και δ ε ν προσπαθεί να βρει κανένα μέσο για να ξεφύγει απ' αυτό.

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ



Καθώς η ζωή θα γίνεται φρικτότερη του θανάτου, καθώς η ζωή θα απο-γοητεύει και ο θάνατος ως πύλη διαφυγής θα γοητεύει όλο και περισσότερο, καθώς οι κέρβεροι φρουροί με τα ονόματα ζωή και θάνατος θα τρομάζουν όλο και λιγότερο, τόσο πιο πολύ θα καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ζωή όπως μας προσφέρεται έχει σημαντικοτάτη αξία μόνο στο βαθμό που θα μας οδηγήσει σε μία μεγάλη απόφαση: να θυμηθούμε ποιοί είμαστε και πού μπορούμε να προχωρήσουμε.

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ: Ο ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ



Στη Λατινική γλώσσα το ουσιαστικό fanum σημαίνει: τόπος ιερός, εκεί όπου υπάρχει πνεύμα Θεών. Εκ του Ελληνικού φωτός (φαίνομαι). Ο fanaticus λοιπόν αναπτύσσεται ως μετοχή παρακειμένου και σημαίνει ο φωτισμένος, ο ευρισκόμενος υπό το φώς των θεών. Άρα ο φανατικός είναι αυτός ο οποίος διατελεί υπό το φώς και την εμπειρία των θεών και αυτό δεν το διαπραγματεύεται.

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

ΙΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ: Ο ΠΟΘΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΣ

«μετὰ δέ σφι Θέτις γόου ἵμερον ὦρσε»
«Η Θέτις σήκωσε μέσα τους την επιθυμία για κλάμα»
                                                                      Ιλιάδα Ψ 14

Ο Ίμερος είναι η προσωποποίηση της σφοδρής ερωτικής επιθυμίας και θεωρείται μία από τις θεότητες που ανήκουν στην ακολουθία της θεάς Αφροδίτης. Στην ακολουθία της θεάς εντάσσονται πολλές θεότητες όπως ο Έρωτας, ο Πόθος, η Πειθώ, ο Αντέρως, όλοι τους απαραίτητοι για την εκδήλωση της Ένωσης και Γέννησης στο εδώ υλικό πεδίο, όλων των πραγμάτων. Πως όμως συνδέονται ο Έρωτας, ο Πόθος, ο Ίμερος, η θεά Αφροδίτη, το κλάμα, με την αφύπνιση, με την ημέρα και την νίκη του φωτός; 
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου και της ιστορίας μας