Translate

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Το ρητό της ημέρας (27/02/2015)

 «Το ευτυχισμένο και άφθαρτο ον ούτε το ίδιο έχει προβλήματα ούτε προκαλεί σε άλλον. Έτσι, ούτε την οργή γνωρίζει ούτε χάρες κάνει. Γιατί όλα αυτά χαρακτηρίζουν το αδύναμο ον.»
Επίκουρος (φιλόσοφος, 341-270 πχ)

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

"Η στέρηση και η υπεραφθονία προκαλούν στην ψυχή μεγάλες κινήσεις.."

«O άνθρωπος που θέλει να έχει ψυχική γαλήνη (ευθυμία) δεν πρέπει να κάνει πολλά, ούτε στην ιδιωτική του ούτε στη δημόσια ζωή, ούτε να επιδιώκει πράγματα που ξεπερνούν τις φυσικές του δυνάμεις. Πρέπει να προσέχει ώστε, ακόμα και αν η τύχη βρεθεί στον δρόμο του και του υποδείξει περισσότερα..

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Από την Αφροδίτη στην Ήρα.

"Μια οδυνηρή σκέψη. Πολλά δεινά πηγάζουν από τα πρέπει της ζωής μας. Έχοντας λοιπόν ζήσει σε μια περιοχή που ήταν ένα χωριό εγκλωβισμένο στην πόλη ανακάλυψα το βασικό. Την πηγή της δυστυχίας. Χρησιμοποιώ τους θεούς της Αρχαιότητας μόνο για έναν λόγο. Γιατί είναι ανθρώπινοι. Έτσι το καλό και το κακό έχει άρωμα γυναίκας. ..

Το ρητό της ημέρας (25/02/2015)

«Τρία πράγματα πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία: Ότι κυβερνάει ανθρώπους, ότι πρέπει να διαχειρίζεται την εξουσία σύμφωνα με το νόμο και ότι δεν θα κυβερνάει αιώνια.»
Αγάθων (Τραγικός ποιητής, 448-400 πχ)

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η εκπομπή της Μυθικής Αναζήτησης Νο 10


Η ηθική στην Αρχαία Ελληνική σκέψη από τον Προμηθέα Πυρφόρο. Δημοσκόπηση: "Ποιος είπε το εύρηκα και γιατί..." Αλώπηξ και τράγος του Αισώπου. Τι έδωσε η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και παιδεία στο Κόσμο; Πλάτωνος Συμπόσιον. Ποιοι οι θεοί Ελλήνων του Λιαντίνη; "Από την Αφροδίτη στην Ήρα". ..

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

«Όλα έχουν γίνει μικρότερα!»

"Κι ο Ζαρατούστρας στάθηκε και συλλογίστηκε. Τελικά είπε θλιμμένα: «Όλα έχουν γίνει μικρότερα!»
Κι ύστερα εξακολούθησε:
«Παντού βλέπω πόρτες πιο χαμηλές: κανένας σαν κι εμένα δεν θα μπορούσε να περάσει μεσ' απ' αυτές δίχως να σκύψει!
Ω, πότε θα γυρίσω σπίτι μου, όπου δεν θα χρειάζομαι πια να σκύβω, - όπου δεν θα χρειάζεται πια να σκύβω μπροστά στους μικρούς ανθρώπους!» ...

Το ρητό της ημέρας (18/02/2015)

"Αν πάρεις εξουσία, μην χρησιμοποιήσεις κανέναν φαύλο στην διοίκηση, επειδή, για τα δικά του αδικήματα εσένα θα κατηγορήσουν."
Ισοκράτης (Ρήτορας, 436-338 πχ)

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Κατοίκηση από την 5η χιλιετία πχ μέχρι τον Αρχίλοχο στην Πάρο


Μια σπάνια περίπτωση αρχαιολογικού παλίμψηστου με επάλληλες αρχαιολογικές φάσεις από την 5η χιλιετία πΧ μέχρι την εποχή του λυρικού ποιητή της Πάρου Αρχιλόχου (7ος αι. πΧ), αποτελούν οι Κουκουναριές της Πάρου...

Το ρητό της ημέρας (16/02/2015)


"Ο καλύτερος τρόπος να ζεις έντιμα σε αυτόν τον κόσμο είναι να είσαι αυτό που προσποιείσαι ότι είσαι".
Σωκράτης (469 - 399 πχ, φιλόσοφος)

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

«Χάριν της αθανασίας συνοδεύει τα όντα όλα ο ζήλος και ο έρως».

 «Αυτά γενικώς μου ανέπτυσσε, κάθε φοράν που έκαμνε λόγον περί των προβλημάτων του έρωτος, κάποτε δε, μου απηύθυνε το ερώτημα:
«Ποία φαντάζεσαι, Σωκράτη, ειν' η αιτία του έρωτος τούτου και του πόθου; Δεν έχεις προσέξει λοιπόν τον ζωηρόν ερεθισμόν, εις τον οποίον υποπίπτουν όλα τα ζώα, όταν τα καταλάβη η επιθυμία να γεννήσουν, και τα χερσαία και τα πετεινά, πώς αρρωσταίνουν όλα και κατακυριεύονται από τον έρωτα, πρώτον μεν να ενωθούν μαζί, έπειτα δια την ανατροφήν του γεννηθέντος;..

Το ρητό της ημέρας (14/02/2015)


"Ο έρωτας μοιάζει με το μεθύσι. Κάνει τους ανθρώπους θερμούς, εύθυμους και διαχυτικούς".
Πλούταρχος (45 - 120 πχ, ιστορικός - φιλόσοφος)

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η γνώση είναι ανάμνηση..

Στο έργο του Πλάτωνα, Μένων, (το οποίο πραγματεύεται την Αρετή), ο Μένωνας προσπάθησε  επανειλημμένα να ορίσει την αρετή. Όποια προσπάθεια του Μένων να την ορίσει, δεν ευδοκιμεί.  
   
"..ΜΕΝ. ― Α, Σωκράτη, και πριν σε συναντήσω είχα ακούσει ότι δεν κάνεις τίποτε άλλο παρά να έχης απορίας και να τας εμπνέης και εις τους άλλους· και τώρα μου φαίνεται ως να μου έκανες μαγικά και με εμπότισες φάρμακα και με ένα λόγον με έχεις υπνωτίσει, ώστε το κεφάλι μου εγέμισεν απορίας...

Το ρητό της ημέρας (13/02/2015)

"Όποιοι νομίζουν πως μόνο αυτοί είναι φρόνιμοι ή πως έχουν γλώσσα ή πνεύμα,θα βρεθούν κούφιοι."
Σοφοκλής ,τραγικός ποιητής (496-406πχ)

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Αισώπειοι Μύθοι:Αλώπηξ και δρυτόμος

"Μια αλεπού που προσπαθούσε να ξεφύγει κάποιους κυνηγούς, μόλις είδε κάποιον ξυλοκόπο τον παρακαλούσε να την κρύψει, εκείνος τη συμβούλεψε να μπει στο καλύβι του και να κρυφτεί. Ύστερα από λίγο...

Το ρητό της ημέρας (10/02/2015)

 "Ο λαός είναι πάντα πρόθυμος να φοβηθεί αυτούς που τον περιφρονούν και να ανυψώσει αυτούς που τον φοβούνται."
Πλούταρχος (Βιογράφος- δοκιμιογράφος, 45-120 μχ)

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η εκπομπή της Μυθικής Αναζήτησης Νο 9


Ανάλυση Πυθαγορείων συμβόλων από τον Φιλοσοφικό σύλλογο “Τετρακτύς”. “Αλώπηξ και Δρυτόμος”του Αισώπου. Ποια η κουταμάρα του Έλληνα και τι χρωστάει στην Ευρώπη; “Μη ξεχάσεις ποτέ ότι οι λίγοι δρούν” (Ν.Λυγερός). Ποια είναι η μεγάλη αρρώστια των αιώνων; ..

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Το ρητό της ημέρας (06/02/2015)


"Να στοχάζεσαι πως ότι κι αν κάνεις δεν θα διαφύγεις την προσοχή κανενός".
Ισοκράτης (436 - 338 πχ, ρήτορας)

Η μεγάλη αρρώστια



Οι περισσότεροι που ζούμε στον ελλαδικό χώρο έχουμε ένα περίεργο βίτσιο. Αφού ξεχάσουμε τα δυο αυγά Τουρκίας μιλάμε για τον “Χρυσό αιώνα”. Φυσικά ξεχνάμε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά ανθρώπους που έχουν πεθάνει. Η παροιμία “τα στερνά τιμούν τα πρώτα” μάλλον μας αφήνει αδιάφορους. Απόλυτα κατανοητό αν και παράλογο. Κι αυτό γιατί για να τιμήσεις τα πρώτα θέλει κόπο....

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Το ρητό της ημέρας (05/02/2015)

«Η αλήθεια ηγείται όλα τα αγαθά, σε Θεούς και ανθρώπους∙
όποιος θέλει να γίνει μακάριος και ευδαίμων, εξ’ αρχής πρέπει να μετέχει σε αυτή, και να ζει ως το πλείστον ως αληθής. Αυτός είναι ο πιστός»
Πλάτων ( φιλόσοφος, 427-347 πχ)

"Το σπίτι δεν ανήκει σε εσένα, αλλά εσύ στο σπίτι.."

"Συνέβη επίσης τότε ένας νεόπλουτος και απαίδευτος νεαρός να χτίζει σπίτι στη Ρόδο και να συγκεντρώνει για το σκοπό αυτό πολύχρωμους ζωγραφικούς πίνακες και λίθους από όλες τις χώρες. Τον ρώτησε λοιπόν ο Απολλώνιος πόσα χρήματα είχε ξοδέψει για δασκάλους και μόρφωση. ..

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Το ρητό της ημέρας (04/02/2015)

"Τίποτα δεν είναι τόσο ευχάριστο στους ανθρώπους, όσο το να συζητούν τα ξένα ζητήματα."
Μένανδρος (Κωμωδιογράφος, 342-292 πχ)

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Αισώπειοι Μύθοι: Αθηναίος χρεοφειλέτης

"Στην Αθήνα ένας άνθρωπος που είχε ένα χρέος και ο δανειστής του ζητούσε την εξόφλησή του στην αρχή τον παρακαλούσε να του δώσει κάποια χρονική παράταση λέγοντάς του ότι έχει οικονομικές δυσκολίες,..

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Το ρητό της ημέρας (02/02/2015)

"Εκεί που ο άθεος δεν αναγνωρίζει καν τους θεούς, ο δεισιδαίμονας νομίζει πως οι θεοί επιπλέον έχουν και κακίες. Ο πρώτος παραβλέπει τους θεούς , ενώ ο δεύτερος, μια δύναμη φιλική, πατρική κηδεμονική και γαλήνια, τη βλέπει ως φοβερή, τυρανική, βλαπτική και θηριώδη."
Πλούταρχος ( Ιστορικός- Βιογράφος- δοκιμιογράφος, 45-120 μχ)

Αριστοτέλης: "Η αρετή είναι έξις"

"Ύστερα από όλα αυτά καιρός να εξετάσουμε τι είναι η αρετή. Δεδομένου ότι τα συμβαίνοντα στην ψυχή μας είναι τρία, πάθη, δυνάμεις, έξεις, η αρετή δεν μπορεί παρά να είναι ένα από αυτά. 
Λέγοντας πάθη εννοώ την επιθυμία, την οργή, τον φόβο, το θάρρος, τον φθόνο, τη χαρά, την αγάπη, το μίσος, τη λαχτάρα, τη ζηλοτυπία, την ευσπλαχνία, γενικά όσα συνοδεύονται από ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια. ..

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Μία πρόβλεψη για τις μέρες μας, με αφορμή τον Θουκυδίδη

Mε αφορμή το χωρίο του Θουκυδίδη, που δημοσιεύσαμε σήμερα ως ρητό, θα θέλαμε να προσεγγίσουμε μία προέκταση, για να δούμε όλοι μας, το πως μπορεί να είναι επίκαιρος ο άνθρωπος που έζησε πριν περίπου 2.500 χρόνια και εν γένει για να αποτυπωθεί η αξία της μελέτης της ελληνικής γραμματείας...

Το ρητό της ημέρας (01/02/2015)

"Σε περιόδους πολιτικών  και πολεμικών αναστατώσεων οι παρατάξεις σκόπιμα αλλάζουν την σημασία των λέξεων. Την ασυλλόγιστη τόλμη την ονομάζουν ανδρεία, την επιφυλακτικότητα δειλία, την σύνεση ανανδρία, την περίσκεψη αδράνεια και ατολμία, την παράφορη ορμή ανδρική αρετή, την κακουργία καπατσοσύνη, την τιμιότητα βλακεία".
Θουκυδίδης (460 - 398 πχ, ιστορικός)