Translate

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

ΥΠΑΤΙΑ: «ΕΓΙΝΑ ΧΙΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ»

Η Υπατία ζει. Ας ξεκινάμε με αυτό το δεδομένο τους στοχασμούς μας προς αυτήν.
Ότι η Υπατία ζει.
Και εφόσον δεχτούμε πως συνεχίζει να είναι ζωντανή (γιατί πως γίνεται να πεθάνουν ποτέ οι ήρωες;) ας αναζητήσουμε το Νόημα της ύπαρξης αυτής της Ολύμπιας ψυχής.
Της πανεπιστήμονος Υπατίας.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΑ ΦΕΡΡΕΦΑΤΤΑ: Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ

«Το όνομα Φ ε ρ ρ έ φ α τ τ α είναι όνομα που πολλοί το φ ο β ο ύ ν τ α ι, καθώς και τον Απόλλωνα, από άγνοια, όπως φαίνεται, της ορθότητας των ονομάτων.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

ΨYΧΗ ΠΑΣΑ ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Ψυχὴ πᾶσα ἀθάνατος διατείνεται ο Σωκράτης στον Φαίδρο του Πλάτωνος και αποδεικνύει τον ισχυρισμό του καθετί που κινείται πάντα (ἀεικίνητον) και από μόνο του (αὑτὸκινοῦν) είναι αθάνατο και αποτελεί την αρχή και πηγή της κίνησης για όσα άλλα κινούνται. Η αρχή όμως ενώ γεννά τα πάντα, η ίδια είναι αγέννητη και, κατ’ επέκταση, άφθαρτη, αφού, αν φθειρόταν, δε θα ήταν δυνατό να γεννηθεί τίποτε.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ;


Ο Προμηθέας υπήρξε για μένα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια. Δεν έφτανε καμία ερμηνεία από όσες έψαξα και αναζήτησα να μου λύσει τα ερωτήματα. Γιατί να δώσει τόσα στους ανθρώπους ενάντια στην θέληση του Διός; Καμία απάντηση δεν με κάλυπτε. Όλες οι ερμηνείες σε κάτι υπολειπόταν. Η μόνη φορά που ένιωσα πως αυτό είναι το μυστικό του Προμηθέα, αυτή είναι η απάντηση τελικά, είναι διαβάζοντας την παρακάτω ερμηνεία για την φύση και τον ρόλο του Προμηθέα. Η οποία ερμηνεία είναι θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα κλειδιά της μύησης προς το ελληνικό φως.
Διαβάστε το παρακαλώ.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΕΨΙΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ


Το Δελφικό Έψιλον είναι ένα σύμβολο, ένα κλειδί μύησης του ανθρώπου στο φως. Για το λόγο αυτό βρισκόταν στον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και είχε τοποθετηθεί τρεις φορές (ξύλο, χαλκός, χρυσός) στην κορυφή του αετώματος της κεντρικής ανατολικής πύλης του ναού, μαζί με το "ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ" στην κάτω αριστερή γωνία και το "ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ" στην κάτω δεξιά του ιδίου αετώματος.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΎ ΕΨΙΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ


Το Δελφικό Έψιλον είναι ένα σύμβολο, ένα κλειδί μύησης του ανθρώπου στο φως. Για το λόγο αυτό βρισκόταν στον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και είχε τοποθετηθεί τρεις φορές (ξύλο, χαλκός, χρυσός) στην κορυφή του αετώματος της κεντρικής ανατολικής πύλης του ναού, μαζί με το "ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ" στην κάτω αριστερή γωνία και το "ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ" στην κάτω δεξιά του ιδίου αετώματος.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΛΗΣΜΟΝΕΙΝ


«Τα στοιχεία της αδημονίας, του άλγους, του μίσους, του φθόνου εκφαυλίζουν την ποιότητα του στοχασμού και συν επακολούθως εκφαυλίζουν τον οργανισμό και φυσιολογικως και φυσιογνωμικως.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το όριο ανάμεσα στον κόσμο των συμπαντικών Ελλήνων και των σημερινών αστικών ανθρώπων είναι και η άποψις περί της ευτυχίας: Διά τους Έλληνας η ευτυχία ήταν αδιαχώριστη από την πράξη σε σχέση με τους Θεούς, την Φύσιν, τον Εαυτόν, τον Οίκον. Για αυτό και η ευτυχία μας παρεδόθη ώς ορθώς πράττειν: εϋ πράττειν. Καλώς πράττειν. Άρα ήταν αυτοκαθοριζομένη από τους Ήρωες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τον αυτοκαθοριζόμενο συμπαντικά άνθρωπο ο οποίος κατευθύνει τον ατομικό του νόστο εξαρτώμενος όλο και ολιγότερον από το "Άλλο". 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Η ΑΜΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΥΜΦΗΣ ΑΒΑΡΒΑΡΕΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΡΒΑΡΑ


Σήμερα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη γιορτάζει το όνομα Βαρβάρα. Ποιο όμως είναι το αντίστοιχο ελληνικό όνομα, πώς προκύπτει το γυναικείο όνομα Βαρβάρα και ποια η σημασία της λέξης; Ποια ήταν η νύμφη Αβαρβαρέα ή Αβαρβαρέη;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Μύθου και της ιστορίας μας.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: «Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΕΑΥΤΟΥ». ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Ο Σωκράτης συναντούσε τους συμπολίτες του στην αγορά των Αθηνών. Εκεί, μέσω της μαιευτικής μεθόδου, προσπαθούσε να τους φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τα βαθιά και χαώδη των ψυχών τους.
Να τους θυμίσει πως ο δρόμος προς την αρετή και την θέωση ανοίγει μ ό ν ο όταν αρχίσουν να μαθαίνουν τον εαυτό τους. Όταν αποδεχτούν την φύση τους. Μόνο μέσα από το «γνώθι σαυτόν».

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΘΕΟΣ ΚΑΒΕΙΡΟΣ: Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης γιορτάζεται ο πολιούχος Δημήτριος, άγιος της χριστιανικής πίστης.
Στην πόλη που πολλοί ονομάζουν Μάνα, γιατί αγκάλιασε όλους τους κατατρεγμένους, μόνους και φτωχούς, μια πόλη που πολιορκήθηκε και βάφτηκε με αίμα ανά τους αιώνες από τους βάρβαρους εποικιστες, τιμήθηκε, έλαμψε και τάχθηκε υπέρ Θεσσαλονικέων σε κάθε μάχη και σε κάθε κίνδυνο της πόλης, ο θεός Κάβειρος. Ο πρώτος πραγματικός πολιούχος θεός από κτίσεως της Θεσσαλονίκης όπου οι κάτοικοι της λάτρευαν τον Κάβειρο ως τον «αγιώτατον πάτριον θεόν».
Ας πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΘΕΑ ΕΥΝΟΜΙΑ: Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΝΟΥ

Η θεά Ευνομία είναι η θεά του νόμου, της σωστής και δίκαιας διακυβέρνησης των πόλεων. Εκπροσωπεί την ύπαρξη δίκαιων νόμων και η ορθή εφαρμογή τους. Είναι κόρη του Δία και της Θέμιδας και ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ωρών μαζί με τις αδελφές της Δίκη και Ειρήνη.
Πως όμως ερμηνεύεται η θεία φύση της στην εδώ δημιουργία και κατά πόσο το ανθρώπινο γένος συνδέεται ακόμα με την ιδιότητα της Ευ-νομιας στις μέρες μας;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Μύθου και της ιστορίας μας.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ

«Ουδέν γλύκιον πατρίδος»
«Τίποτε πιο γλυκό απ’ την πατρίδα»
                             Ομήρου Οδύσσεια

Όσοι βρέθηκαν σε βάρβαρους τόπους, μακριά από την μητέρα Ελλάδα, το σαράκι που τους έτρωγε ήταν η επιστροφή στα χώματα της. Η Νοσταλγία ήταν η δύναμη της επιστροφής στην αγκαλιά της. Η Νοσταλγία προέρχεται από τον «Νόστο» , την επιστροφή στην πατρίδα και το «Άλγος» που σημαίνει τον ψυχικό πόνο που γεννάει η προσμονή, η λαχτάρα της επιστροφής στην πατρίδα.
Αυτή η δύναμη, αυτός ο πόνος και η προσμονή ονομάζεται «Νόστιμον ἦμαρ». Αυτή η δύναμη ώθησε τον Οδυσσέα να βρει τον δρόμο της επιστροφής.
Η νοσταλγία ωθεί τους Έλληνες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στα χώματα της. Με ό,ποιο κόστος.
Ο Οδυσσέας ας μην ξεχνάμε απαρνείται ακόμα και την αθανασία για χάρη του νόστου του. Τι είναι όμως το «Νόστιμον ἦμαρ»;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΣΣΟΙ ΤΟΥ ΟΝΤΟΣ

Οδεύοντας προς την εικονική πραγματικότητα όπου ο παράγων άνθρωπος όπως τον ξέρουμε ως έλλογη ενεργό προσωπικότητα θα χαθεί ολοσχερώς, παραπονούμεθα έντονα και επιζητούμε το ανθρωποκεντρικό μοντέλο. Δυστυχώς ακόμη και οι πιο μισητοί σε εμάς άνθρωποι οι οποίοι κινούν νήματα σε παγκόσμιο βάση είναι αυτοί οι οποίοι χωρίς καν να το ξέρουν ωθούν την οντική κίνηση προς τις επόμενες απελεύθερες κινήσεις της.
Όλοι είναι και είμαστε πεσσοί του Όντος. Όλοι.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΙΜΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ: ΟΙ ΗΝΙΟΧΟΙ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ

Όλη η ανθρωπότητα έχει κυλιστεί στην σκόνη και την λάσπη του φόβου και του τρόμου. Η μάχη αυτή είναι από τις πιο απάνθρωπες που έχει δώσει το ανθρώπινο γένος. Τα όπλα είναι φτιαγμένα μόνο για επίθεση και όχι για άμυνα.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΚΥΔΟΙΜΟΣ: Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

«Τρώων δὲ κλαγγή τε καὶ ἄσπετος ὦρτο κυδοιμός».
                                                                        Ιλιάδα
Γύρω από τον θεό Άρη βρίσκεται ορισμένος αριθμός θεοτήτων δευτερευόντων, οι οποίοι προσωποποιούν όπως αυτός τον πόλεμο. Θεωρούνται απαραίτητοι και τον συνοδεύουν στο πεδίο της μάχης. Ένας από αυτούς τους συνοδούς είναι και ο Κυδοιμός.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΛΟΥΝΤΙ ΠΕΙΣΘΩΜΕΝ


Γιατί εκείνος που είναι ο μόνος ά φ θ α ρ τ ο ς δεν δέχεται φ θ α ρ τ ό ύμνο. Ας μην ελπίζουμε, λοιπόν, ότι θα πείσουμε τον δεσπότη των αληθινών λόγων μέσω μιας κ ε ν ή ς καταιγίδας ρημάτων, ούτε με την
φ α ν τ α σ ί α των θεουργιών που έχουν στολιστεί με τέχνη. Αυτόν τον ύμνο, λοιπόν, ας αφιερώσουμε στον θεό:

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΘΕΑ ΑΔΗΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Η Αδηφαγία είναι η θεά της λαιμαργίας, το πνεύμα του ακόρεστου. Είναι η θεά που δεν μπορεί να νιώσει κορεσμό, να ευχαριστηθεί με τα όσα έχει. Αναφέρεται ότι υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος προς αυτή στη Σικελία, στον οποίον λατρευόταν μαζί με τη θεά Δήμητρα.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΟΑΛΕΜΟΣ: Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ

«Των γαρ ηλιθίων απείρων γένεθλα».
 (Άπειρη η γενιά των ηλιθίων).
                                       Σιμωνίδης ο Κείος.

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την ανθρώπινη βλακεία. Εγχειρίδια, οδηγοί, αναλύσεις προσπάθησαν να εξηγήσουν την ανθρώπινη ηλιθιότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

ΘΕΑ ΖΗΡΥΝΘΙΑ: Η ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Μέσα στον ελληνικό καύσωνα, αυτό των θεών και των μύθων, υπάρχει ένα όνομα που έχει σκεπαστεί από την αχλύ του χρόνου.
Είναι η θεά Ζηρίνθη ή Ζηρυνθία. Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.

ΠΡΟΊΩΞΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΊΩΞΙΣ: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ


Δύο δαίμονες όπου διατρέχουν τα πεδία των μαχών είναι οι αδερφές Προϊωξις και η Παλίωξις. Προήδρευσαν στο κύμα της μάχης και έδιναν είτε την νίκη είτε την ήττα.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

ΤΑΥΤΑ ΟΨΕΣΘΕ

Οι σχολές φιλοσοφίας στην αρχαιότητα ήταν πολλές. Ο καθένας επέλεγε αυτήν την οποία πίστευε πως θα τον οδηγήσει στην Ευδαιμονία.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ

«Αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι κόσμο δημιουργούμε; Είναι ένας κόσμος φ ό β ο υ και π ρ ο δ ο σ ί α ς και β α σ α ν ι σ τ η ρ ί ω ν. Ένας κόσμος καταπιεστών και καταπιεζόμενων, ένας κόσμος που, όσο τελειοποιείται, θα γίνεται ολοένα περισσότερο α ν ε λ έ η τ ο ς.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΘΕΑ ΒΡΙΜΩ: Η ΝΥΧΤΟΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΔΗ

«Ανδρικεπαιδόθυρσος, Βριμώ, Βριμώ.
Ας εισέλθει στον ιερό λειμώνα: ατιμώρητος είναι ο μύστης. Βυθίστηκα».

                                                                                                      Ορφικό έλασμα 4ου αι π.χ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΜΗΜΕΡΙΑ ΤΑ «ΠΟΛΛΑ»

«Να έχουμε»..«να μην μας λείψει». Όλη η ζωή μας σε αυτές τις λέξεις.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

ΚΑΚΙΣΤΑ ΖΩΑ

Η ρήση αυτή προέρχεται από τον μύθο του Αισώπου όπου ένας νεαρός εξέλαβε ως τραγούδι τον ήχο που έβγαζαν τα σαλιγκάρια ενώ ψήνονταν και με αγανάκτηση είπε: