Translate

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

ΙΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ: Ο ΠΟΘΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΣ

«μετὰ δέ σφι Θέτις γόου ἵμερον ὦρσε»
«Η Θέτις σήκωσε μέσα τους την επιθυμία για κλάμα»
                                                                      Ιλιάδα Ψ 14

Ο Ίμερος είναι η προσωποποίηση της σφοδρής ερωτικής επιθυμίας και θεωρείται μία από τις θεότητες που ανήκουν στην ακολουθία της θεάς Αφροδίτης. Στην ακολουθία της θεάς εντάσσονται πολλές θεότητες όπως ο Έρωτας, ο Πόθος, η Πειθώ, ο Αντέρως, όλοι τους απαραίτητοι για την εκδήλωση της Ένωσης και Γέννησης στο εδώ υλικό πεδίο, όλων των πραγμάτων. Πως όμως συνδέονται ο Έρωτας, ο Πόθος, ο Ίμερος, η θεά Αφροδίτη, το κλάμα, με την αφύπνιση, με την ημέρα και την νίκη του φωτός; 
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου και της ιστορίας μας

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΝ ΙΚΕΤΩΝ ΣΤΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΊΑ

Οι ικέτες, που επισκέπτονταν τους ναούς του Ασκληπιού προκειμένου να κοιμηθούν στο άβατο περιμένοντας ένα θεϊκό όνειρο ή όραμα, ήταν προφανώς εξαντλημένοι από το μακρύ ταξίδι τους και προσηλωμένοι στην αρρώστια τους.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

ΠΡΩΙΝΉ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ


Θεοί των Ελλήνων, δωρητές όλων των αγαθών, εσείς που είστε απαλλαγμένοι από την φθορά, εισακούστε με ευσπλαχνία θεοί αυτή μας την επίκληση.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

Η γονεϊκή σχέση, η γένεσις ενός Νέου Ανθρώπου, είναι αυτή η οποία αντιπροσωπεύει την πραγματική και βιωματική και κινητική δύναμη που κινεί τον κόσμο μας στο χθες, στο σήμερα, στο αύριο. Ο νέος γεννηθείς άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος συμβάλλει συνεχώς και αενάως στην αθανασία και συνέχεια του κόσμου αυτού.

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Ποιος είναι ο θεός Κρόνος;

Ο μύθος είναι γνωστός, ο Κρόνος σύζυγος και ομογάλακτος της Ρέας, ευνούχισε τον Ουρανό από τον οποίο και προήλθε με τη βοήθεια της Γαίας.
Ευρισκόμεθα σε επίπεδο όχι σκέψεων αλλά αγνών οντολογικών υπαρχουσών δυνάμεων στο σύμπαν, στο μεγαλόκοσμο των ευφυών Ελλήνων. 
 Ευρισκόμαστε λίγο πριν να ξεκαθαρίσει το σύμπαν, οι Τιτάνες ως δυνάμεις να κρυφθούν (θα επανέλθουν όταν ο Νούς αυτού του κόσμου εκμετρήσει το ζην) ο Νούς (Δίας) να αναλάβει τα ηνία της διάστασής μας ως σκέψη και πράξη πέρα από τη δύναμη ως τέτοια.

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥΌλο αυτό γίνεται γιατί είστε στραμένοι στα εξωτερικά. Στην ύλη. Η ύλη είναι το αληθινό ψεύδος. Η ύλη είναι αδυναμία. Όσο την κυνηγάτε και ακολουθείτε αυτούς που την τάζουν ακολουθείτε τους απατεώνες ενός ψεύδους. Εσείς τους δώσατε δύναμη. Εσείς τους κάνατε άρχοντες του κόσμου.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

ΣΦΑΙΡΟΣ: Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΩΣ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ

Υπάρχει χρησμός της Ανάγκης, απόφαση αρχαία των θεών, 
αιώνια, επισφραγισμένη με μεγάλους όρκους∙ 
αν κανείς αμαρτήσει και μιάνει τα ίδια του τα μέλη με φόνο, 
ή αν από Νείκος σφάλλοντας παραβεί τον όρκο του, δαίμονες που έτυχαν μακραίωνης ζωής, 

ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΦΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟ

«Εσύ, όμως, έχεις σκοπό τον εαυτό σου, εσύ είσαι κομμάτι του θεού. Μέσα σου έχεις κάποιο μέρος εκείνου. Γιατί, λοιπόν, δεν αντιλαμβάνεσαι την συγγένεια σου με τον θεό; Γιατί δεν γνωρίζεις από που έχεις έρθει;

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ

«...Γιατί εσύ είσαι το πρώτο και συνάμα το έσχατο από όλα τα αγαθά, έτσι ώστε να μην υπάρχει παραπέρα κάτι άλλο αγαθό, αλλά αυτό που είσαι να είναι το απόλυτο αγαθό. Εσύ είσαι αφειδώλευτος χορηγός της ευδαιμονίας που αποκτά ο κάθε ευδαίμων άνθρωπος.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΑ ΗΡΑ

Ο Ηρόδοτος εξιστορεί ότι οι Πελασγοί ήταν αυτοί που λάτρευαν την Ήρα πιο παλιά από
όλους. Οι Αιολείς κατεξοχήν μεταναστευτικό φύλλο όχι μόνο δέχτηκαν τη θεά αλλά διέδωσαν και τη λατρεία της.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΛΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Όλα όσα επιθυμούν εδώ κάτω που τα λένε αγαθά είναι είδωλα και σκιές ειδώλων του επιθυμητού που υπάρχει στα νοητά. Του ενός. Του αγαθού. Όποιοι ενώθηκαν με αυτό έπαψαν να κυνηγούν τα είδωλα και τις σκιές τους.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

ΔΕΛΦΙΚΟ ΕΨΙΛΟΝ: «ΠΟΡΕΥΟΥ! ΥΠΑΡΧΕΙΣ!»

Τις προηγούμενες ημέρες, σε προηγούμενες αναρτήσεις, αναζητήθηκε η ερμηνεία του Δελφικού Έψιλον.
Το Δελφικό Έψιλον είναι ένα σύμβολο, ένα κλειδί μύησης του ανθρώπου στο φως.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ;


Ποιος είναι ο ελεύθερος άνθρωπος; Μια βιβλιοθήκη θα έφτανε άραγε για να περιγραφεί η φύση του ελεύθερου και του δούλου;
Αυτό που χρόνια τώρα βλέπω γύρω μου είναι οι λέξεις και οι κουβέντες για ελευθερία. Συνήθως, η πλειοψηφία των συνανθρώπων μου υποστηρίζει πως έχει σκλαβωθεί από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ

 
Στα χρόνια που θα έρθουν, όταν ο άνθρωπος θα αρχίσει να ξεθάβει τα κ ρ υ μ μ έ ν α κάτω από την θάλασσες θαύματα, ίσως ανακαλύψουμε τις π ρ α γ μ α τ ι κ έ ς ρ ί ζ ε ς των Ε λ λ ή ν ω ν. 

ΓΗΘΟΣΥΝΗ. Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ


Σε αυτό το βιβλίο που κρατά στα χέρια της η Ειμαρμένη, αυτόν τον πέτρινο παράξενο τόμο της ζωής, τον οποίο ανοίγει και διαβάζει καθισμένη στον ωοειδή της θρόνο, όλοι μας σήμερα προσθέσαμε ακόμη μία μέρα.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

ΥΠΑΤΙΑ: «ΕΓΙΝΑ ΧΙΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ»

Η Υπατία ζει. Ας ξεκινάμε με αυτό το δεδομένο τους στοχασμούς μας προς αυτήν.
Ότι η Υπατία ζει.
Και εφόσον δεχτούμε πως συνεχίζει να είναι ζωντανή (γιατί πως γίνεται να πεθάνουν ποτέ οι ήρωες;) ας αναζητήσουμε το Νόημα της ύπαρξης αυτής της Ολύμπιας ψυχής.
Της πανεπιστήμονος Υπατίας.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΣΩΜΑ-ΣΗΜΑ: Η ΠΟΙΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

«Το όνομα αυτό μου φαίνεται πολύπλοκο, και πε­ρισσότερο αν λιγάκι το παραλλάξει κανείς. Γιατί μερικοί λένε πως αυτό είναι τ ά φ ο ς (σ ή μ α) της ψυχής, η οποία βρί­σκεται θαμμένη στην π α ρ ο ύ σ α ζωή. 

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΑ ΦΕΡΡΕΦΑΤΤΑ: Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ

«Το όνομα Φ ε ρ ρ έ φ α τ τ α είναι όνομα που πολλοί το φ ο β ο ύ ν τ α ι, καθώς και τον Απόλλωνα, από άγνοια, όπως φαίνεται, της ορθότητας των ονομάτων.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

ΨYΧΗ ΠΑΣΑ ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Ψυχὴ πᾶσα ἀθάνατος διατείνεται ο Σωκράτης στον Φαίδρο του Πλάτωνος και αποδεικνύει τον ισχυρισμό του καθετί που κινείται πάντα (ἀεικίνητον) και από μόνο του (αὑτὸκινοῦν) είναι αθάνατο και αποτελεί την αρχή και πηγή της κίνησης για όσα άλλα κινούνται. Η αρχή όμως ενώ γεννά τα πάντα, η ίδια είναι αγέννητη και, κατ’ επέκταση, άφθαρτη, αφού, αν φθειρόταν, δε θα ήταν δυνατό να γεννηθεί τίποτε.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ;


Ο Προμηθέας υπήρξε για μένα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια. Δεν έφτανε καμία ερμηνεία από όσες έψαξα και αναζήτησα να μου λύσει τα ερωτήματα. Γιατί να δώσει τόσα στους ανθρώπους ενάντια στην θέληση του Διός; Καμία απάντηση δεν με κάλυπτε. Όλες οι ερμηνείες σε κάτι υπολειπόταν. Η μόνη φορά που ένιωσα πως αυτό είναι το μυστικό του Προμηθέα, αυτή είναι η απάντηση τελικά, είναι διαβάζοντας την παρακάτω ερμηνεία για την φύση και τον ρόλο του Προμηθέα. Η οποία ερμηνεία είναι θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα κλειδιά της μύησης προς το ελληνικό φως.
Διαβάστε το παρακαλώ.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΕΨΙΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ


Το Δελφικό Έψιλον είναι ένα σύμβολο, ένα κλειδί μύησης του ανθρώπου στο φως. Για το λόγο αυτό βρισκόταν στον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και είχε τοποθετηθεί τρεις φορές (ξύλο, χαλκός, χρυσός) στην κορυφή του αετώματος της κεντρικής ανατολικής πύλης του ναού, μαζί με το "ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ" στην κάτω αριστερή γωνία και το "ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ" στην κάτω δεξιά του ιδίου αετώματος.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΎ ΕΨΙΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ


Το Δελφικό Έψιλον είναι ένα σύμβολο, ένα κλειδί μύησης του ανθρώπου στο φως. Για το λόγο αυτό βρισκόταν στον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και είχε τοποθετηθεί τρεις φορές (ξύλο, χαλκός, χρυσός) στην κορυφή του αετώματος της κεντρικής ανατολικής πύλης του ναού, μαζί με το "ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ" στην κάτω αριστερή γωνία και το "ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ" στην κάτω δεξιά του ιδίου αετώματος.