Translate

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Πως προέκυψε η έκφραση "η μύτη σου σε τρώει, ξύλο θα φας".

 Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως ο "κνησμός", η φαγούρα δηλαδή του σώματος ήταν προειδοποίηση των θεών. Πίστευαν πως όταν ένας άνθρωπος αισθανόταν φαγούρα στα πόδια του, θα έφευγε σε ταξίδι..
 Όταν πάλι τον έτρωγε η αριστερή του παλάμη, θα έπαιρνε δώρα. Αν συνέβαινε το ίδιο στην δεξιά, τότε θα έδινε αυτός δώρα.
Η πρόληψη αυτή έμεινε ως τα χρόνια μας. "Με τρώει το χέρι μου, θα πάρω λεφτά", συνηθίζουμε να λέμε, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Οι αρχαίοι όμως, θεωρούσαν γρουσουζιά, όταν αισθάνονταν φαγούρα στην πλάτη, στον λαιμό, στα αυτιά και στην μύτη. Κάποτε ο βασιλιάς της Σπάρτης Άγις, ενώ έκανε πολεμικό συμβούλιο με τους αρχηγούς του, είδε ξαφνικά κάποιον από αυτούς να ξύνει αφηρημένος το αυτί του. Αμέσως σηκώθηκε επάνω και διέλυσε το συμβούλιο.
 - Θα έχουμε αποτυχία οπωσδήποτε. Οι θεοί προειδοποίησαν τον Αρίσταρχο. Ας αναβάλλουμε για αργότερα την εκστρατεία.
Οι Σπαρτιάτες πίστευαν ακόμη ότι τα παιδιά που αισθάνονταν φαγούρα στην μύτη τους, θα γινόντουσαν κακοί πολεμιστές. Έτσι, όταν έβλεπαν κανένα παιδί να ξύνει την μύτη του, τον τιμωρούσαν, για να μην την ξαναξύσει άλλη φορά. Από την πρόληψη αυτή βγήκε η φράση: "η μύτη σου σε τρώει, ξύλο θα φας".
( H παραπάνω λαική ρήση προβλήθηκε στην εκπομπή της Μυθικής Αναζήτησης Νο13 : https://www.youtube.com/watch?v=Rh3hkryhcNE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου