Translate

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: «Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΕΑΥΤΟΥ». ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Ο Σωκράτης συναντούσε τους συμπολίτες του στην αγορά των Αθηνών. Εκεί, μέσω της μαιευτικής μεθόδου, προσπαθούσε να τους φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τα βαθιά και χαώδη των ψυχών τους.
Να τους θυμίσει πως ο δρόμος προς την αρετή και την θέωση ανοίγει μ ό ν ο όταν αρχίσουν να μαθαίνουν τον εαυτό τους. Όταν αποδεχτούν την φύση τους. Μόνο μέσα από το «γνώθι σαυτόν».Ο Σωκράτης ήρθε στις ζωές των ανθρώπων για να τους βοηθήσει σε αυτόν τον τοκετό, να τους ξεγεννήσει, να τους ξαναγεννήσει, δείχνοντας τους τον τρόπο να βρουν τους χαμένους ή ξεχασμένους τους εαυτούς, μέσω της μαιευτικής, μιας μεθόδου που την ονόμασε έτσι προς τιμήν της μαίας μητέρας του της Φ α ι ν α ρ έ τ η ς.
Πλέον οι γνώμες κλείνουν πως το όνομα το οποίο του δόθηκε ως παιδί ήταν άλλο, και πως ο ίδιος, όταν στα σαράντα του χρόνια άφησε την δουλειά του ως μαρμαρογλύπτης και αφοσιώθηκε στην φιλοσοφία έδωσε στον εαυτό του το όνομα Σ ω κ ρ ά τ η ς.
Φαίνεται πως έλαβε υπόψη του τα ονόματα των δύο ανθρώπων που τον έφεραν στην ζωή, της μητέρας του Φαιναρέτης και του πατέρα του Σωφρονίσκου όταν μετά από μια ζωή έκλυτη και άσωτη, ξαναγεννήθηκε ο ίδιος, εκεί γύρω στην ηλικία των σαράντα ετών, συνάντησε τον χαμένο εαυτό του και έκτοτε ακολούθησε την φιλοσοφία.
Έτσι θεώρησε πως το όνομα της μητέρας του «Φαιναρέτη», που το όνομα της προέρχεται από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει «φωτίζω, φανερώνω, αποκαλύπτω» και το «αρετή», θα πρέπει να γίνει ο «οδηγός του προς το φως της αρετής, την αποκάλυψη του εαυτού του»
Και πως από το όνομα του πατέρα του, «Σωφρονίσκος», που προέρχεται από το ρήμα `«σωφρονίζω» δηλαδή ο «σώφρων», αυτός που το πνεύμα του, ο νους του, είναι σώος και υγιής, θα ήταν η μέγιστη εντολή στον βίο του.
Έτσι, μια εκδοχή, που θεωρείται και η επικρατέστερη για το όνομα «Σωκράτης», είναι ότι το πρώτο συνθετικό «ΣΩ» προέρχεται είτε από το ρήμα «σώζω» /«σάω» / «σαόω» / «σώω» που σημαίνει σώζω, διατηρώ κάτι ασφαλές, διαφυλάττω, ελευθερώνω, διασώζω, είτε από το ρήμα «Σωφρονίζω». Το δεύτερο συνθετικό ΚΡΑΤΗΣ προέρχεται από το «κράτος» που σημαίνει «ισχύς, εξουσία, δύναμη».
Ο Σωκράτης αφότου ξεγέννησε τον εαυτό του ξεκίνησε ο άλλος μαιευτήρας να ξεγεννησει και τους συμπολίτες του.
Ήταν ο οίστρος, αυτή η παράξενη αλογόμυγα,-ο «ερχομός των γεγονότων» όπως λέγεται αλλιώς ο οίστρος- που βούιζε και ενοχλούσε κάθε νωθρό πνεύμα.
Η γέννηση προϋποθέτει ωδίνες, τον μέγιστο πόνο. Αυτές οι ωδίνες δεν είναι εύκολο να τις αντέξει ο καθένας. Υπάρχει μεγάλος πόνος στο ξεσκέπασμα του Κέρβερου εαυτού μας. Νύχτες πολλές θα περάσει αυτός που θα αποφασίσει να ξεγεννησει τον πραγματικό του εαυτό, νύχτες χωρίς φως και χωρίς κανένα παυσίπονο αρκετό να απαλύνει τις Ωδίνες.
Όμως είναι η μόνη οδός σωτηρίας.
Ο Σωκράτης εμφανίστηκε στις ζωές των ανθρώπων ως «σωτήρας εαυτού». Όμως λίγοι κατανόησαν πως η σωτηρία είναι μέσα τους.
Πως κανείς δεν σώζει κανέναν, παρά μονάχα ο καθένας τον εαυτό του.
Έτσι, αφού δεν άντεξαν τις Ωδίνες, έδωσαν ένα τέλος σε αυτόν τον παράξενο σωτήρα.
Ο Σωκράτης έσωζε την ψυχή των συμπολιτών του και την ελευθέρωνε από τα πάθη και τα ζοφερά του θνητού σώματος , μαθαίνοντας τους πως να «ξαναγεννουν εαυτούς».
Ήταν αυτός που έσωζε (σώζω), αυτός που η δύναμή του (κράτος) είναι σώα, υγιής, ακέραιη, απείραχτη.
Αυτός που αφότου ξαναγεννήθηκε έγινε ισχυρός και μπορούσε να εξουσιάζει τα μέσα του, τα ΕΣΩ του.
Θεωρώ πως τελικά αυτό σημαίνει το όνομα του:
«Αυτός που κρατάει, που εξουσιάζει, που συγκρατεί την δύναμη, το κράτος, το πνεύμα του τον νου του μέσα του ακέραια και υγιή, με οδηγό την Σωφροσύνη. Ο ΕΣΩ-ΚΡΑΤΗΣ».

Έρευνα, αποκωδικοποίηση του ονόματος και αρθρογραφία έγινε από την Γιώβη Βασιλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου