Translate

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η νύμφη Αύρα και ο Έρωτας της για τον Βάκχο



     Η Αύρα, ήταν κόρη του μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λέλαντου και της νύμφης Περοίβιας φρυγικής καταγωγής. Ήταν μία από τις συντρόφισσες της θεάς Αρτέμιδας που οι αρχαίοι είχαν ναό της στην Άρτιμο (1.300 π.χ)..
Η νύμφη Αύρα λέγονταν πως ήταν τόσο γρήγορη ("ταχύπους") στο δρόμο ώστε κανένα ζώο ακόμη και από τα θηρία δεν μπορούσε να την φθάσει, αντίθετα αυτή συνελάμβανε τρέχοντας όποιο ζώο ήθελε, συνήθως ελάφια και ζαρκάδια. Αυτήν την νύμφη αγάπησε παράφορα ο θεός Βάκχος τον οποίο όμως εκείνη περιφρόνησε, μέχρι που η θεά Αφροδίτη, μετά από παράκληση του Βάκχου, της ενέπνευσε στον ύπνο της ερωτική απόκριση προς τον θεό εραστή της. Έτσι, η Αύρα ερωτεύθηκε παράφορα το Βάκχο και από τον έρωτά της αυτό, απέκτησε δίδυμα.
Όμως ο Βάκχος κυνηγούσε κι άλλες γυναίκες, γεγονός που οδήγησε την πολύ ερωτευμένη Αύρα στην τρέλα, με αποτέλεσμα να φάει – σκοτώσει- το ένα της παιδί. Όταν η Αύρα συναισθάνθηκε τι είχε συμβεί ρίχθηκε στον ποταμό Σαγγάριο για ν΄ αυτοκτονήσει αλλά ο Δίας την ευσπλαχνίσθηκε και την μεταμόρφωσε σε πηγή.
 Άλλη παραλλαγή του μύθου, περί της Αύρας, την παρουσιάζει ως να έχει εξοργίσει την Άρτεμη, διότι δεν διαφύλαξε την παρθενία της με συνέπεια να υποστεί στη συνέχεια δίωξη από εκείνη από τον Πόντο μέχρι πάνω από το όρος της Κυζίκου όπου εκεί γέννησε τον καρπό του έρωτά της τα "Δίδυμα" εξ ου και το δίκορφο όρος «Δίδυμο» της περιοχής. Σαφής είναι η σχέση του μύθου με την εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων στη περιοχή της τότε Ιωνίας και της ονοματοδοσίας των περιοχών.
Πάντως και στα Δίδυμα έχουν βρεθεί αρχαιότητες – υπάρχει μάλιστα πανάρχαιο πηγάδι κτισμένο με ογκόλιθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου