Translate

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ένας κλέφτης με θεϊκή καταγωγή

"Ήρθε ο καιρός για τον πιο συμπαθή θεό της αρχαιότητας. Η λέξη εμπορεύομαι είναι το κλειδί. Ο Θεός αυτός έχει ακόμα και στις μέρες μας μια οδό αφιερωμένη στο όνομα του σχεδόν σε κάθε πόλη του κόσμου. Χωρίς αυτόν ουσιαστικά οι πόλεις δεν θα υπήρχαν. ..
Μιλάμε για τον φτεροπόδαρο θεό που μας δίδαξε πως να ζούμε. Είναι ο πρώτος δάσκαλος του ανθρώπινου γένους. Και συμβολίζει τον κάθε κάτοικο της κάθε πόλης. ..

Ο Ερμής είναι αυτός που μας δίδαξε την διακίνηση, την κλοπή και την απάτη. Αν θέλετε να επιβιώσετε μέσα στο τσιμέντο αυτές οι λέξεις δεν πρέπει να σας ξενίζουν. Κρύβουν μια τιμιότητα που δεν μπορούν να καταλάβουν αυτοί που την ηθική την αφήνουν σε ειδικούς. Στα αστικά κέντρα αν θες να είσαι τίμιος πρέπει να έχεις αυτές τις ιδιότητες. Αλλιώς ξεγελάς τον εαυτό σου.
   Ο Αγγελιοφόρος των θεών έχει την χάρη που κανένας νεοέλληνας δεν μπορεί να καταλάβει. Εξασφαλίζει την συμπάθεια όλων ακόμα κι αυτών που κατά βάθος δεν τον χωνεύουν.  

Ο αδερφός του ο Απόλλωνας ας πούμε. Αν τον συγκρίνουμε είναι ο γόης της οικογένειας που βάζει τον μικρό του αδερφό να κάνει την βρώμικη δουλειά. Βέβαια ο μικρός δεν κάνει τίποτα χωρίς την αμοιβή του . 
Ο πατέρας Δίας τον έχει για όλες τις αγγαρείες. Σαν να λέμε το παιδί για τα θελήματα. Όμως τίποτα δεν γίνεται χωρίς τον μικρό. Κανένας άνθρωπος δεν πεθαίνει αν δεν πάει ο Ερμής την ψυχή του στον θείο του τον Άδη. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε ο διακινητής των πάντων. 
Όταν χρειάστηκε να δουλέψω για λογαριασμό του κατάλαβα το γιατί. Γιατί δεν υπάρχει πολιτισμός χωρίς την έννοια της διακίνησης. Αν το δούμε σαν την ιστορία μας τα πάντα γίνονται στο όνομα του. Σταυροφορίες, πόλεμοι, επαναστάσεις. Όταν ο Θεός μας δεν κινείται έχουμε αυτό που ζούμε τώρα και λέγεται κρίση.
Ο ένας και μοναδικός αστός θεός λοιπόν μας διδάσκει πως χωρίς ροή δεν έχουμε τίποτα. 

Μέσα στην ροή η απάτη, η κλοπή και το εμπόριο είναι τα δομικά στοιχεία. Αν και δεν έχει φανερούς πιστούς αυτό δεν τον εμποδίζει να υπάρχει. Κι αυτό γιατί ακόμα και όσοι τον αμφισβητούν για να το κάνουν πατάνε πάνω του. Φανταστείτε ότι οι περισσότεροι από εμάς τον λατρεύουμε κάθε μέρα. Κι αυτό γιατί κάθε μέρα συναλλασσόμαστε. Πουλάμε αγοράζουμε, κοιτάμε να κάνουμε καμιά κομπίνα ή φυλαγόμαστε από τις κομπίνες που παν να μας κάνουν. 
Η εξουσία πάντα τον είχε δίπλα της. Πότε σαν κήρυκα πότε σαν έμπορο και άλλες φορές σαν λαοπλάνο
Θα τον δούμε σαν παρουσιαστή ειδήσεων να παπαγαλίζει ότι του λένε οι χορηγοί του. 
Θα μας πλευρίσει για να μας πουλήσει το κλεμμένο ή το νόμιμο αγαθό. 
Θα είναι η θείτσα που θα μας πει τα κουτσομπολιά της γειτονιάς μόνο και μόνο για να δείξει ότι ξέρει.
  Αυτό όμως που πρέπει να δούμε είναι το γιατί υπάρχει; 

Γιατί είναι αυτό που λέμε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Είναι ψυχοπομπός ακριβώς σαν τις γιαγιάδες που συχνάζουν σε κηδείες και μνημόσυνα. Κάνει απάτες γιατί στον κόσμο που ζούμε αν πεις την αλήθεια τότε το μέλλον σου είναι ζοφερό. Κλέβει γιατί ουσιαστικά ο αστικός τρόπος ζωής έχει να κάνει με την υφαρπαγή είτε αγαθού ή εργασίας. 
Ταυτίστηκε με τον αιγυπτιακό Θωθ. Κι αυτό γιατί ο Ερμής είναι πολύ μεγάλος για να γνωρίζει σύνορα. Είναι κι αυτός που έχεις την ιδιότητα του λόγου (και της λογικής). Κι αυτό γιατί αν μουγκανίζεις βουκολικά ο λόγος είναι άχρηστος. 
Στο αστικό περιβάλλον όμως είναι ένα από τα βασικά εργαλεία επιβίωσης. Αυτό είναι ο Ερμής ουσιαστικά. Ένα εργαλείο επιβίωσης όταν δεν έχεις άλλη επιλογή από το να περάσεις τα τείχη μιας πόλης. Και όσοι χαχανίζουν μ' αυτό μετρήστε το πόσοι επαρχιώτες που πούλησαν το χωράφι τους και έφτιαξαν μια επιχείρηση γύρισαν κακήν κακώς από εκεί που ήρθαν. Δεν είχαν βλέπετε την εύνοια του Θεού μας. 
Του κλέφτη με την θεϊκή καταγωγή."
Το παραπάνω άρθρο παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Μυθικής Αναζήτησης Νο 8 από τον δημιουργό του Δ.Αμπατζόγλου (Έχιδνα) στο 33:07 λεπτό της εκπομπής.http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2015/01/8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου