Translate

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΩΓΗΣ


Πρέπει, γενικά, να εμποδίζουμε τα παιδιά από του να συναναστρέφονται φαύλους ανθρώπους, δεδομένου ότι παίρνουν κάποιο μέρος της κακίας τους. Αυτό το παράγγελμα δίνει και ο Πυθαγόρας με τις αινιγματώδεις φράσεις του, τις οποίες θα παραθέσω και θα εξηγήσω- αυτές, άλλωστε, έχουν σημαντική συμβολή όσο αφορά την απόκτηση της αρετής.
Για παράδειγμα: «Μη δοκιμάσεις μελανούρια», που σημαίνει μη συναναστρέφεσαι μαύρους στην ψυχή, για τον κακό τους χαρακτήρα.
«Μην περνάς πάνω από τον ζυγό», που σημαίνει ότι πρέπει να σέβεσαι ιδιαίτερα τη δικαιοσύνη και να μην την παραβαίνεις. 
«Μην κάθεσαι πάνω σε χοίνικα», δηλαδή ν' αποφεύγεις την αργία και να προνοείς για να προετοιμάσεις τα απαραίτητα εφόδια.
«Μη δίνεις το χέρι σου στον καθένα», αντί να πει μην κάνεις πολύ εύκολα σχέσεις.
«Μη φοράς σφιχτό δαχτυλίδι», ότι πρέπει να ζούμε τη ζωή με σωστό τρόπο.
«Μη σκαλίζεις τη φωτιά με σίδερο», αντί να πει μην ερεθίζεις τον θυμωμένο άνθρωπο πράγματι, δεν είναι σωστό, αλλά πρέπει να υποχωρούμε μπροστά στους οργισμένους.
«Μην τρως την καρδιά σου», δηλαδή μη ζημιώνεις την ψυχή σου, ταλαιπωρώντας τη με τις υπερβολικές μέριμνες.
«Μείνε μακριά από τα κουκιά», ότι δεν πρέπει να πολιτεύεσαι —γιατί στο παρελθόν οι ψηφοφορίες, με τις οποίες έδιναν τέλος στην εξουσία των αρχόντων της πόλης, γίνονταν με κουκιά.
«Μη βάζεις φαγητό σε ουροδοχείο», που δηλώνει ότι δεν ταιριάζει να μπει ευφυής λόγος σε πονηρή ψυχή, δεδομένου ότι τον λόγο, που είναι τροφή της σκέψης, τον μολύνει η ανθρώπινη πονηρία.
«Μην κοιτάς πίσω, όταν φτάσεις στο τέρμα», δηλαδή, όταν φτάνει κάποιος κοντά στον θάνατο και βλέπει το τέλος της ζωής του να πλησιάζει, να το αντέχει και να μη θλίβεται.

Περί Παίδων Αγωγής ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
ι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου