Translate

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Στην σύγχυση τα ηνία..

Η ανθρώπινη φύση και κυρίως το πνευματικό και μη υλικό κομμάτι της, έχει την τάση να έλκεται από τα κατώτερα της τμήματα. Έναν συνδυασμό ενστίκτων και συναισθημάτων. Τα όρια δηλαδή του ανθρώπου διευρύνονται όρος τα κάτω θα μπορούσαμε να πούμε. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή τα όρια διευρυνόντουσαν προς τα πάνω θα είχαμε άνθιση των αρετών, της εν συναίσθησης και της πνευματικής καλλιέργειας. Ο Ελληνικός πολιτισμός στο διάβα της ιστορίας, μπόρεσε όχι μόνον να κρατήσει τα όρια της ανθρώπινης σκέψης και δράσης σε ύψος αξιοπρεπές, αλλά και να αναγεννήσει ξανά τις ανθρώπινες αξίες. Φανταστείτε, χωρίς την άντληση προτύπων απ' τους αρχαίους φιλοσόφους πως θα μπορούσε να γίνει η αναγέννηση; Άρα, ο όρος φωτοδότης είναι ακριβέστατος και μάλιστα σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. 
Στην σημερινή εποχή, τα φαινόμενα υποκουλτούρας και διαστροφής δυστυχώς έχουν γίνει καθημερινότητα, υποβαθμίζοντας την ανθρώπινη εξέλιξη (πνευματική) προς τα τάρταρα. Ζούμε την αντικατάσταση του Κάλλους και του Αγαθού. Στην θέση τους βλέπουμε την χρηματική μόνον αξία της ύλης ακόμη και του ίδιου του ανθρώπινου σώματος . Εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης οντότητας σε χρηματιστηριακό δείκτη, που αναλόγως, χάνει ή κερδίζει αξία σε ένα απάνθρωπο παζάρι ψυχών. 
Η αποκτήνωση του ανθρώπινου είδους προς ένα σεξουαλικό και πεινασμένο για χρήμα και εξουσία πρότυπο δείχνει σταθερή άνοδο. Σβήνει και την αμυδρή μνήμη του αγαθού και του καλαίσθητου ο σημερινός τρόπος ζωής. Τα ΜΜΕ φυσικά παίζουν τον καταλυτικό ρόλο στην εισαγωγή των διεστραμμένων προτύπων. Μου θυμίζει την ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε πτώση αφού δεν μπόρεσε να εμπεδώσει τα Ελληνικά πρότυπα αλλά να τα διαστρέψει. Η άγνοια πλέον, αφήνει στην σύγχυση τα ηνία με αποτέλεσμα τα φρικτά καθημερινά εγκλήματα που ακούμε. Και φυσικά η σύγχυση φέρνει την εξαγρίωση, άρα και το έγκλημα. Απομάκρυνση απ' την λογική που δυστυχώς φέρνει τρέλα και πόνο. Ίσως, το ανθρώπινο είδος να διαχωριστεί στα επόμενα χρόνια με εμφανείς διαφορές στην αντίληψη περί ύπαρξης. 

Ποσείδιππος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου