Translate

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

ΠΑΤΕΡΑΣ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

«Ουράνιος, συνετός κάτοχος της υπέρτατης εξουσίας, θεμελιωτής της τάξεως, προστάτης του γάμου, εγγυητής της δικαιοσύνης, πατέρας και πρόγονος, προστάτης της πόλεως.Ο πίνακας της βασιλικής εξουσίας του Διός περιλαμβάνει και άλλες ακόμα διαστάσεις. Δεν εξουσιάζει μόνο την πόλιν αλλά και τον οίκον.
Σε στενή συνεργασία με την Εστία, ο Ζευς έχει τον πρώτο λόγο τόσο στον ιδιωτικό χώρο του οίκου, που συμβολίζει η Εστία, αυτό το σταθερό κέντρο που αποτελεί τον ομφαλό της οικογενειακής κατοικίας, όσο και την Κοινή Εστία, στην καρδιά της πόλεως.
Ως Ζευς ΚΛΑΡΙΟΣ, που μοιράζει τους κλήρους, ορίζει τα σύνορα, αφήνοντας στον Απόλλωνα Αγυιέα και στον Ερμή την φροντίδα για την προστασία των πυλών και τον έλεγχο των εισόδων.
Ως Ζευς ΕΡΚΕΊΟΣ, προστατεύει τον αυστηρά οριοθετημένο χώρο όπου ασκείται δικαιωματικά η εξουσία του αρχηγού της οικογένειας.
Ως Ζευς ΙΚΈΣΙΟΣ και Ζευς ΞΈΝΙΟΣ υποδέχεται τους ικέτες και τους ξένους, τους οδηγεί στον άγνωστο οίκο που θα τους φιλοξενήσει, εγγυάται την ασφάλεια τους εγκαθιστώντας τους στην εστία του σπιτιού, δίχως παρόλα αυτά να τους εξομοιώνει τελείως με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Ως Ζευς ΚΤΗΣΙΟΣ, προστάτης της περιουσίας, προστατεύει τα πλούτη και τα αγαθά του κυρίου του οίκου.»

Jean-Pierre Vernant
Μύθος και θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου