Translate

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΑ ΗΡΑ

Ο Ηρόδοτος εξιστορεί ότι οι Πελασγοί ήταν αυτοί που λάτρευαν την Ήρα πιο παλιά από
όλους. Οι Αιολείς κατεξοχήν μεταναστευτικό φύλλο όχι μόνο δέχτηκαν τη θεά αλλά διέδωσαν και τη λατρεία της.Ο Ιάσων αποτέλεσε τον σημαντικότερο ήρωα των Αιολέων. Ήταν αυτός που εδραίωσε την λατρεία της προστάτιδας του στη Σάμο αλλά και στη Μεγάλη Ελλάδα. Την οικειοποιήθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ποιητής Αλκαίος να την αναφέρει ως «πάντων γενέθλα» εννοώντας όλων των Αιολέων.
Η λατρεία της θεάς στην αιολική Βοιωτία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή.
Οι Αχαιοί δέχτηκαν τη λατρεία της Ήρας στην πεδιάδα του Άργους από τους ντόπιους Πελασγούς.
Η θεά προστάτευε τα άλογα τόσο στο «ιππόβοτον Άργος» όσο και στην Ολυμπία ως «Ήρα Ιππία». Προστάτευε τα βοοειδή με τα οποία η Ήρα είχε ιδιαίτερα στενή σχέση.
Το όνομα «Εύβοια», όπου επίσης η λατρεία της είναι διαδεδομένη, σημαίνει «η καλή περιοχή για τα βόδια». Η θεά αναφέρεται ως «βοωπις» (βοϊδομάτα) από τον Όμηρο. Οι σημαντικότερες εορτές της Ήρας περιλαμβάνουν την εκατόμβη, την θυσία δηλαδή εκατό βοδιών.
Η Ήρα είναι προστάτιδα των ναυτιλλομένων ξεκινώντας από τους πρώτους θαλασσοπόρους, τους Αργοναύτες.
Σημαντικά ιερά της θεάς βρίσκονται κοντά σε θάλασσαή λιμάνια. Στην Περαχώρα το ιερό της «Ήρας Ακραίας» (θεά του ακρωτηρίου) και «Λιμενίας» (θεά του λιμανιού).
Είναι επίσης θεά του οίκου και προστάτιδα του γάμου. Άλλωστε είναι σύζυγος του
ανώτερου από όλους τους θεούς. Τα πλέον διαδεδομένα προσωνύμια της είναι «γαμοστόλος», «τελεία» και «ζυγία».
Η θεά Ήρα έχει μια πάρα πολύ ισχυρή παρουσία στα μεγάλα της ιερά ως θεότητα
του οίκου.
Σε αυτόν τον χαρακτηρισμό περιλαμβάνονται πάρα πολλές πλευρές της θεάς. Το επίθετο «κλειδούχος» πιθανόν να αποτελεί προέκταση του συμβολισμού και να σχετίζεται με την ασφάλεια και την προστασία τόσο του οίκου Ήρα ως θεά της γονιμότητας.
Θα βοηθήσει τις γυναίκες να συλλάβουν, τα κοπάδια να πολλαπλασιαστούν και τους αγρούς να προσφέρουν μια πλούσια σοδειά.
Η θεά Ήρα είναι κατεξοχήν θεά των γυναικών. Τις συντροφεύει σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωή τους αλλά αποτελεί και μέρος της καθημερινότητας τους. Τους προστατεύει, ως «κουροτρόφος»
κατά την διάρκεια των παιδικών τους χρόνων, είναι παρούσα κατά το πέρασμα των
κοριτσιών στην ήβη.
Σε αυτή αποτείνονταν τα κορίτσια όταν ερχόταν η στιγμή του γάμου. Η θεά Ήρα θα τους εξασφάλιζε τη γονιμότητα και μια καλότυχη ζωή μέσα στον οίκο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου