Translate

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

ΚΕΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στο νησί της Κέας, αναφέρει ο Πλούταρχος πως υπήρχε μια διαφορετική τακτική στην ανατροφή των γυναικών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απόλυτη καθαρότητα μεταξύ των συζύγων και μια κοινωνία η οποία δεν είχε την ανάγκη να προβεί σε τιποτένιες πράξεις. Πως το κατάφεραν; Ας πάμε να μάθουμε.

"Ήταν έθιμο των νεαρών γυναικών των Κείων, να πηγαίνουν μαζί στα δημόσια ιερά, και να περνούν την ημέρα η μία με την άλλη, ενώ οι μνηστήρες τις έβλεπαν με θαυμασμό να παίζουν και να χορεύουν.
Και το βράδυ, αυτές πήγαιναν στο σπίτι της καθεμιάς με την σειρά, η μια πρόσφερε τις υπηρεσίες της στους γονείς και τους αδελφούς της άλλης, και, ακόμη,τους έπλεναν και τα πόδια.
Πολλές φορές, περισσότεροι από ένας άντρες, ερωτεύονταν μία κοπέλα, με τόσο φρόνιμα και κόσμια αισθήματα, ώστε, μόλις η κοπέλα έδινε τον λόγο της σε έναν, οι άλλοι αμέσως σταματούσαν την προσπάθεια.
Το σημαντικότερο επακόλουθο της καλής διαγωγής των γυναικών, ήταν πως οι Κείοι δεν θυμούνται να έγινε ούτε μοιχεία ούτε αποπλάνηση ανύμφευτης γυναίκας, για επτακόσια χρόνια".


ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΕΤΑΙ, ΚΕΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου