Translate

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

ΙΩΝΙΑΔΕΣ ΝΥΜΦΕΣ: ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ

«Κόρες λευκοντυμένες, εύπνοες αύρες, αιπολικές, νόμιες, φίλες των θηρίων, αγλαόκαρπες, απαλές, ελάτε στα εύφημα ιερά με χαρούμενη ψυχή, χέοντας νάμα υγιεινό σε αυξιτρόφους ώρες.»
                                                                                             Απόσπασμα ορφικού ύμνου Νυμφών
Οι Ιωνίδες ή Ιωνιάδες νύμφες της Ολυμπίας λατρεύονταν ως θεραπεύτριες όλων των πόνων αλλά και των παθήσεων των ζώων. Οι Ιωνίδες νύμφες ήταν τέσσερις: η Καλλιφάεια, η Συνάλλασις, η Πηγαία και η Ίασις.Την ονομασία αυτή την πήραν από τον Ίωνα, τον γιό του Γαργηττού, όταν εκείνος εγκαταστάθηκε στην Ηλεία από την Αθήνα.
Οι Νύμφες αυτές είχαν θεραπευτικές ικανότητες, λατρεύονται και ως θεραπευτές των ζώων όπως είπαμε και το ιερό τους υπήρχε στην Ηλεία, όπως γράφει ο Παυσανίας (ΣΤ΄ 22, 7), στην κωμόπολη Ηράκλεια, κοντά στην πηγή του ποταμού Κυθήρου ή Κυθήριου.
Η ιστορία αναμφίβολα προέκυψε από την ύπαρξη μιας μεταλλικής πηγής στο σημείο όπου βρισκόταν το ιερό τους.
Ο Παυσανίας, αλλά και ο Στράβων επίσης βεβαιώνουν, ότι όποιος λουζόταν στα νερά της πηγής αυτής θεραπευόταν από κάθε είδους πόνο.
Τα ονόματα τους είναι άξια προσοχής. Μαρτυρούν τα στάδια που πρέπει να περάσει ο ασθενής για να φτάσει στην πολυπόθητη ίαση του.
Η Κ α λ λ ι φ ά ε ι α μας δίνει την δυναμική του φωτός, αυτό το φως που μπαίνει στις ψυχές των ανθρώπων αφότου αποδεχτούν τα αισχρά και ασεβή που έχουν διαπράξει -και που έχουν αναγνωρίσει ως τέτοια- και αποφασίζουν να θεραπευτούν από τις νόσους αυτές της ψυχής τους. Έτσι το Κάλλιστο Φως /Καλλιφάεια εισχωρεί σταδιακά μέσα μας.
Είναι το πρώτο βήμα της ίασης.
Το δεύτερο είναι η Σ υ ν ά λ λ α σ ι ς. Η συναλλαγή του καλού με το κακό. Ο όρκος στους θεούς να συναλλάσσονται με ευσέβεια πλέον μαζί τους, να πορεύονται στον βίο τους συν+ αλλάζοντας προς το καλύτερο.
Το τρίτο βήμα είναι η πηγή, Π η γ α ί α ονομάζεται η νύμφη. Η αναγνώριση και ενθύμηση της ταυτότητας μας η οποία προέρχεται από τα νερά της πηγής της Μνημοσύνης. Η θύμηση του θεϊκού σχεδίου και σπινθήρα μέσα μας και η απαλλαγή από την λήθη, η οποία ήταν η βασική αρχή της α-σθενείας, γιατί η έλλειψη σθένους και απαρχή της δειλίας και του φθόνου είναι κατά βάση οι πηγές όλων των νόσων. Έτσι βυθίζονταν οι ασθενείς στην πηγή, καθαρίζονταν από τα μιάσματα και απλώνονταν σε όλη την ύπαρξη τους η θεραπεία, η Ί α σ ι ς η τέταρτη νύμφη.
Βαθιά και επίπονη διαδικασία μόνο για αυτούς που αποφάσιζαν πως η ασθένεια είναι σύμπτωμα αποφάσεων και επιλογών και όχι τιμωρία και συντάσσονταν με την αλλαγή και απαλλαγή όλων των βαρβάρων της ψυχής.

Έρευνα, αρθρογραφία και συλλογή πληροφοριών έγινε από την Γιώβη Βασιλική στις 1 Ιουλίου του 2022
Η αποκωδικοποίηση των τεσσάρων ονομάτων έγινε επίσης από την ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου